Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Geen woorden maar daden

Na tien jaar praten moeten we het nu gaan doen. Iedereen moet nu verantwoording afleggen over hoe de afspraken en beloften van Johannesburg worden waargemaakt. Allereerst moeten de thema.s water en energie worden opgepakt.We moeten ons vooral richten op Afrika, omdat daar de problemen het meest urgent zijn.

Dit zei staatssecretaris Van Geel (VROM) tijdens een vergadering van de Commissie voor Duurzame ontwikkeling (CSD), die van 28 april tot 9 mei in New York plaatsvindt. De vergadering is de eerste grote bijeenkomst na de Wereldtop over duurzame Ontwikkeling, die in september in Johannesburg plaatsvond. De CSD moet een werkprogramma opleveren om invulling te geven aan de afspraken van Johannesburg.

Nederland heeft zich in Johannesburg verplicht aan afspraken op het gebied van water, energie, gezondheid, landbouw en biodiversiteit. Ook neemt Nederland deel aan zogenaamde partnerships. Hierbij gaat het om samenwerkingsverbanden tussen overheden, bedrijven, internationale organisaties en niet gouvernementele organisaties.

Hoe door Nederland invulling wordt gegeven aan de afspraken van Johannesburg wordt beschreven in een actieprogramma. Het actieprogramma heeft een nationaal en internationaal deel. Het internationale deel van dit actieprogramma is eind vorig jaar gepresenteerd. Het bevat concrete maatregelen voor water, energie, gezondheid, landbouw en biodiversiteit. Naast deze thema.s, die door de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties zijn aangewezen, heeft het kabinet daar handel en investeringen aan toegevoegd.

Deze zomer zal het kabinet het nationale deel van het actieprogramma presenteren. De komende maanden zal in nauw overleg met maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, gemeenten en provincies het actieprogramma worden uitgewerkt. De maatschappelijke Verkenning, de Verkenning van de Rijksoverheid en de adviezen van de Sociaal Economische raad, de Raad voor Milieu en natuuronderzoek en de Wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid vormen hiervoor de bouwstenen.

De VN Commissie voor Duurzame Ontwikkeling is ingesteld naar aanleiding van de conferentie in Rio de Janeiro (UNCED) die in 1992 plaatsvond.


---
De toespraak van de staatssecretaris is te vinden op de website www.vrom.nl.

---