KERIO TECHNOLOGIES

Automatisch blokkeren van ongewenst surfen op de werkplek

Ede, 28 april 2003 - Door het surfen op Internet vanaf de werkplek mogelijk te maken ontstaan veel uitdagingen, zowel voor het bedrijfsleven als voor publieke instellingen zoals scholen en bibliotheken. In de VS is al een wet doorgevoerd die er indirect voor zorgt dat scholen en bibliotheken software moeten installeren om pornografische content te filteren. In Europa promoot de Europese Commissie een project om veiliger te surfen. Er wordt gekeken naar illegale, schadelijke en racistische content. In het bedrijfsleven, waar Internet een dagelijkse vorm van communicatie is geworden, zijn bedrijven constant bezig om hun werknemers productief te houden en weg te houden van online shoppen en het bekijken van niet relevante en/of illegale content.

Volgens de Amerikaanse marktonderzoeker Nielsen vindt zeventig procent van het bezoek aan erotische websites plaats tussen 9:00 en 17:00 uur. Dezelfde getallen worden genoemd voor het bezoek aan e-commerce websites. Dit gaat niet alleen ten koste van de productiviteit voor bedrijven, maar kan tevens juridische problemen veroorzaken. Daarnaast staat door het surfen op dubieuze websites het bedrijfsnetwerk bloot aan spyware, virussen en trojans, die de integriteit van het bedrijfsnetwerk kunnen aantasten en zelfs kunnen leiden tot verlies of beschadiging van kritische data.

Volgens een andere Amerikaanse onderzoeker (comScore Media Matrix) gingen alleen al in december 2002 circa 7,9 miljoen Internet gebruikers vanaf het werk naar niet-zakelijke websites, waarbij deze zeker 35% van hun tijd doorbrachten op deze sites. (Bron: eMarketer). Daarnaast is geschat dat 90% van de werknemers hun privé-zaken regelen tijdens kantoortijden. Het gaat hier vooral om: online winkelen, het zoeken naar een andere baan en het regelen van privé financiële zaken en beleggingen.

Al langer bestaan applicaties die het mogelijk maken om de toegang tot bepaalde sites te ontzeggen of juist toe te staan op gebruikersniveau. Het probleem bij deze software is echter dat het veel werk is om een lijst met sites met de hand bij te houden. Te veel toegang ontzeggen werkt immers zeker niet productieverhogend. Het bijhouden van een lijst met sites waar men niet op mag kijken zou kunnen eindigen in een lijst met miljoenen items waarbij de kans nog steeds groot is dat men niet relevante content kan bekijken, ondoenlijk dus.

Kerio Technologies, een ontwikkelaar van beveiligingssoftware voor netwerken van groot tot klein, wilde deze problematiek aanpakken in de laatste versie van haar vlaggeschip Kerio WinRoute Firewall. Het doel was om de functionaliteit van het product uit te breiden met het filteren van virussen, bepaalde bestandstypen en het filteren van ongewenste webpagina's, terwijl de snelheid en veiligheid van het pakket juist moesten worden verbeterd. Kerio voegde een keyword gebaseerd filteringsysteem toe om standaard filtering van webpagina's te bewerkstelligen, maar wilde ook een URL-gebaseerde database toevoegen om te voorkomen dat er onterecht werd gefilterd aan de hand van de keyword database. Een verdere uitdaging was hoe je een intelligente URL database moest toevoegen aan de installatie zonder de installatie van het pakket 50 MByte of nog groter te maken. Het doel was om voor individuele gebruikers en/of groepen gebruikers de toegang tot een verscheidenheid aan categorieën websites ontzeggen zoals: e-commerce, sport, chat en erotiek. De combinatie van een firewall en contentfilter biedt totale controle over wat werknemers mogen en wat niet.

Kerio is hiervoor gaan samenwerken met het bedrijf Cobion AG uit Kassel in Duitsland. Cobion is opgericht in 1997 en was in eerste instantie gefocust op beeldherkennings- en webspidering-technologie om het zoeken naar beelden mogelijk te maken ten behoeve van digitale auteursrechten. Deze technologie maakte het ook mogelijk om webcontent te categoriseren. Door dit proces te automatiseren was Cobion snel in staat de grootste filterdatabase ooit op de markt te zetten. Ver vooruit op de concurrentie zoals Websense of SurfControl. De ingebouwde contentfilter van Cobion, genaamd OrangeFilter, geeft bedrijven dus de mogelijkheid hun Internetbeveiliging nog verder uit te breiden, door het scannen en filteren van ongewenste content.

Kerio WinRoute Firewall bewaart de Cobion URL database niet lokaal op de gateway computer op de locatie van de klant. In tegendeel, op het moment dat een gebruiker een specifieke website wil bezoeken, wordt een verzoek gestuurd met de URL aan de Cobion server samen met een verzoek om de URL aan de gewenste webserver. Als de pagina gevonden wordt in de Cobion database in een categorie die de gebruiker niet mag bezoeken krijgt de gebruiker een pagina van Kerio WinRoute Firewall met de mededeling dat hem de toegang tot deze pagina is ontzegd, zo niet dan wordt hem de reeds opgevraagde pagina alsnog getoond.

Met de ingebouwde Cobion content filtering in Kerio WinRoute Firewall hebben bedrijven en instellingen toegang tot een database met meer dan 15 miljoen websites (10 miljoen meer dan de beste concurrent) in 58 categorieën in elf talen. De filterlijst is gebaseerd op het analyseren van ruim 2,1 miljard websites. Cobion's datacenter analyseert 120 miljoen nieuwe websites per maand en heeft dagelijks ruim 100.000 updates om te kunnen meegroeien met het altijd groeiende World Wide Web.

Beschikbaarheid en prijzen:
Kerio Winroute Firewall 5 werkt op een Windows NT, Windows 2000 en Windows XP platform. Kerio WinRoute Firewall wordt geleverd in een versie die werkt met antivirus plug-ins (Grisoft AVG, Eset NOD32, Computer Associates eTrust Antivirus of Sophos SAVI) en in een versie met de volledig geïntegreerde McAfee antivirus technologie, deze wordt standaard geleverd met één jaar abonnement. Cobion OrangeFilter is een optionele module, die ook middels een abonnement te verkrijgen is. Meer informatie over de mogelijkheden en prijzen vindt u op http://www.kerio.nl/


---
EINDE PERSBERICHT

Aanvullende informatie:

Over Kerio Technologies Inc:

---
Kerio Technologies levert marktleidende software producten op het gebied van veilige Internettoegang voor kleine- tot (middel)grote netwerken en is gespecialiseerd in netwerk- en desktop firewalls en veilige mail oplossingen. Kerio's hoofdkantoor is gevestigd in Santa Clara, Californië Netwerk Associates en Cobion zijn beiden technologiepartners van Kerio.

Over BIT:

---
In Nederland wordt de software van Kerio Technologies gedistribueerd door BIT te Ede. Een zakelijke Internet provider. BIT verzorgt Internetoplossingen voor het bedrijfsleven, op het gebied van webhosting, colocating, koppelen van vestigingen via VPN's, thuiswerkoplossingen, snelle Internetverbindingen, outsourcing en meer. Kerio heeft BIT zorgvuldig gekozen als een partij die naast de distributie in staat is zowel zakelijke klanten als haar resellers te ondersteunen met een uitstekende telefonische support. Aangezien niet alleen kennis van de software nodig is, maar ook kennis van TCP/IP en security blijkt dit een perfecte match. In andere landen wordt geprobeerd dezelfde constructie op te zetten. BIT is in Europa zelfs de meest succesvolle distributeur.

Over Cobion AG:

---
Cobion AG is marktleider op het gebied van Content Security. Ze ontwikkelen en distribueren het product OrangeBox Web (web-filter), OrangeBox Mail (E-mail filter) en OrangeBox LAN (intranet-filter). Deze producten beschermen bedrijven tegen ongewenste of niet-zakelijke Internet of Intranet content, inclusief E-mail en attachments. Alle soorten van onbedoelde, illegale of geheime informatie worden de toegang ontzegd op weg het bedrijf in of uit. Cobion's producten bieden ISP's de mogelijkheid content te filteren voor hun klanten. Het innovatieve product OrangeBox Web Home is de oplossing voor particulieren. Deze software beschermd een thuis PC tegen erotische en/of schadelijke content en wordt aangeboden door www.friendly-internet.com. Daarnaast biedt Cobion OEM partners OrangeFilter. Deze meest uitgebreide database met meer dan 15 miljoen URLs voor toepassing in firewalls, cacheservers en routers. Het hoofdkantoor van Cobion staat in Kassel, Duitsland. http://www.cobion.com/

Contactinformatie:

---

BIT
Dhr. M. van Osenbruggen
Algemeen Tel. 0318-648688
Direct Tel. 0318-648682
Mobiel Tel. 06-51540766 (ook 's avonds).
E-mail: michel@bit.nl
Website BIT: http://www.bit.nl/
Website Kerio Nederland: http://www.kerio.nl/

29 apr 03 10:41