Politie Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Arnhem, winkeldief steelt 20 bh's
Publicatiedatum: 29-04-2003

Een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is gisteren op de Bovenbeekstraat in Arnhem aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man zou vanuit een lingeriezaak twintig bustehouders hebben meegenomen. Een getuige die het allemaal zag gebeuren greep de man in de kraag en leverde hem over aan de politie. De man verklaarde later het ondergoed te hebben willen verkopen om ondermeer in levensonderhoud te voorzien. Hij kreeg bij heenzending een dagvaarding uitgereikt om zich binnenkort voor de rechter te verantwoorden.
Bij winkeldiefstallen elders in Arnhem en Velp werden door de politie maandag nog eens drie verdachten aangehouden. Op de IJsselstraat in Velp liep rond half twee een 57-jarige vrouw uit die plaats tegen de lamp. Ze werd door winkelpersoneel betrapt bij de diefstal van levensmiddelen uit een supermarkt en aan de politie overgedragen. Zij kreeg later een boete opgelegd. Rond kwart voor vijf hield de politie op de Rijnstraat een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan als verdachte van winkeldiefstal. De man zou vanuit een warenhuis levensmiddelen hebben gestolen en bleek bovendien dronken. Hij werd ter ontnuchtering ingesloten. Op de Eusebiusbuitensingel werd omstreeks half zes een 46-jarige Arnhemmer aangehouden die kleding zou hebben ontvreemd bij een warenhuis aan de Rijnstraat. Een politieagent in vrije tijd was getuige en volgde de man, waarna hij later kon worden aangehouden. De man verzette zich bij zijn aanhouding door te proberen zich los te rukken maar kon door de agenten uiteindelijk worden overmeesterd. Hij is later met een dagvaarding op vrije voeten gesteld.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, woning in rook door strijkbout
Publicatiedatum: 29-04-2003

Een vermoedelijk vergeten strijkbout heeft maandagmiddag een woning aan de Madelievenstraat vol rook gezet. Een buurtbewoner zag de woning rond half drie vol zwarte rook staan en waarschuwde politie en brandweer. Aangezien niet duidelijk was of er zich nog personen in de woning waren moest de brandweer een deur forceren om binnen te komen. Snel bleek er zich niemand meer in de woning te bevinden. De brand was vermoedelijk ontstaan door een brandend strijkijzer dat kennelijk omgevallen was en een zitbank in de woonkamer in vlammen zette. Voor de bewoners, die zich later meldden, is voorlopig elders onderdak verzorgd. Er deed zich geen persoonlijk letsel voor.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, autodiefstallen
Publicatiedatum: 29-04-2003

Zeker vier gedupeerden hebben gisteren bij de politie aangifte gedaan van diefstal van hun auto of een poging daartoe. Op de Parkstraat werd in de nacht van zondag op maandag een antracietkleurige Opel Corsa ontvreemd. Op het Kramersgildeplein werd getracht een Nissan Sunny mee te nemen. Kennelijk mislukte dit waarop de daders de auto met braakschade achterlieten. Er werd wel geluidsapparatuur en een zonnebril meegenomen. Uit een andere geparkeerde auto op het Kramersgildeplein verdween een sleepkabel. Op de Sonsbeeksingel werd diezelfde nacht een grijze Citroen Xsara weggehaald. Maandagmiddag verdween vanuit de Kronenburggarage een blauwe Opel Kadett. Surveillerende agenten troffen maandagavond rond half acht op de Johan de Wittlaan een gestolen auto terug. De auto, een Opel Corsa, bleek vorige week vrijdag in Velp te zijn ontvreemd. De politie verricht een sporenonderzoek aan de auto.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Oplichters in Rheden actief
Publicatiedatum: 29-04-2003

Bij de gebiedsagent van Rheden is een tweetal meldingen binnen van inwoners van Rheden die telefonisch opgelicht zijn of die men geprobeerd heeft op te lichten. Het vermoeden bestaat dat er mogelijk meer mensen de dupe van deze oplichtingspraktijken zijn. De oplichting bestaat hieruit, dat er gebeld wordt door een man of vrouw van de firma `Groen Links', met de mededeling dat men een dinerbon krijgt aangeboden namens de burgemeester van Rheden. Voor deze dinerbon moet dan wel 200 euro betaald worden, maar de bon is 400 euro waard. De rest zou dus door de gemeente betaald worden. De dinerbon zou dan gebruikt kunnen worden in restaurants in Rheden. Al vrij snel vraagt men dan naar het bankrekeningnummer van de mensen. Dit gebeurt vrij agressief. Zowel de gemeente Rheden als de genoemde restaurants weten van niets en ook de "firma Groen Links' bestaat niet, het blijkt dus een compleet verzonnen verhaal. De politie waarschuwt de inwoners van Rheden hier niet mee in zee te gaan en de politie te informeren, mocht men ook gebeld worden.

voor nadere informatie:
Peter Meijer
026-3524308

---

Arnhem, Arnhemmer aangehouden na bedreiging werklui Publicatiedatum: 29-04-2003

De politie heeft maandag een 37-jarige Arnhemmer aangehouden op verdenking van enkele werklui met een mes. De man zou de werklui, die op de Forelstraat bezig waren met restauratiewerkzaamheden, eerder hebben lastig gevallen waarop zij de politie waarschuwden. Nadat de man door de agenten over zijn gedrag was onderhouden bleef hij de werklui later lastig vallen. Zo zou de man de werklui drank hebben aangeboden waar zij echter niet op in waren gegaan. Gisterochtend rond acht uur liep dit dusdanig uit de hand dat de Arnhemmer de werklui met een mes bedreigde. Toen de gewaarschuwde politie andermaal arriveerde werd hij aangehouden. Een van de werknemers deed bij de politie aangifte. De Arnhemmer is in verzekering gesteld.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Gelderland-Midden

Rivierenland

---

Elst, geen gordel: bestuurder gewond bij aanrijding Publicatiedatum: 29-04-2003

Vermoedelijk door het nalaten van het gebruik van de autogordel is maandagmiddag een 25-jarige automobilist uit Arnhem gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Rijksweg-Noord in Elst. De Arnhemmer reed achterop een bestelauto, bestuurd door een 20-jarige man uit Millingen a/d Rijn. De bestuurder van de bestelauto had voorgesorteerd naar links om een inrit in te rijden. De Arnhemmer, die op dat moment een andere auto inhaalde, had de bestelauto vermoedelijk over het hoofd gezien en botste tegen de linker flank. Doordat de Arnhemmer vermoedelijk geen gordel droeg sloeg hij met zijn hoofd tegen de voorruit van zijn auto waarbij hij letsel opliep. Ter behandeling daarvan werd hij overgebracht naar het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Duiven, jongen (15) aangehouden na huiselijk geweld Publicatiedatum: 29-04-2003

De politie heeft gisterochtend een 15-jarige jongen uit Duiven aangehouden in zijn ouderlijke woning in verband met huiselijk geweld. De jongen wordt er van verdacht zijn 45-jarige moeder te hebben mishandeld en bedreigd. Nadat een huiselijk conflict gisteren rond tien uur uit de hand liep waarschuwde de moeder de politie. In de woning werden de agenten door de jongen bedreigd en beledigd. Toen hij vervolgens werd aangehouden verzette hij zich door om zich heen te slaan en te spugen. De knaap is in verzekering gesteld. Uit privacyoverwegingen worden door de politie geen nadere mededelingen gedaan over het adres waar het voorval plaatsvond.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Huissen, vrachtwagen uit verkeer gehaald na botsing Publicatiedatum: 29-04-2003

De politie heeft gisterochtend op de Karstraat in Huissen een vrachtautocombinatie uit het verkeer gehaald nadat die bij een aanrijding met een andere vrachtauto betrokken was geraakt. Rond half negen botste de vrachtauto, bestuurd door een 34-jarige man uit Bemmel, tegen een andere vrachtwagen, bestuurd door een 48-jarige man uit Doornenburg. De Bemmelnaar verklaarde later tegenover de politie dat hij de combinatie niet goed had aangekoppeld, waardoor zijn combinatie bij het remmen was gaan scharen. Aangezien er meer defecten door de politie werden vastgesteld werd de combinatie uit het verkeer gehaald. De verkeersongevallendienst van de politie zal het voertuig aan een technisch onderzoek onderwerpen. Bij de aanrijding werd ook schade aangericht aan struikgewas van enkele woningen en openbaar groen aan de Karstraat. Beide chauffeurs waren overigens ongedeerd gebleven. Tegen de 34-jarige Bemmelnaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Gelderland-Midden

Ede, rookwaar gestolen bij snelkraak
Publicatiedatum: 29-04-2003
Onbekenden hebben afgelopen nacht voor enkele duizenden euro's aan rookwaar en telefoonkaarten buitgemaakt bij een snelkraak in een benzinestation aan de Lorentzstraat in Ede. Bij de inbraak, rond half vier 's nachts, trad het alarm in werking. Een beveiligingsmedewerker ontdekte de inbraak kort na het inbraak alarm. De daders werden niet meer aangetroffen. De politie trof wel verschillende sporen aan die nader worden onderzocht. De daders wisten binnen te komen door een ruit in te slaan.
Barneveld, rijbewijs kwijt na rijden onder invloed Publicatiedatum: 29-04-2003
Een 33-jarige automobilist uit Barneveld is afgelopen nacht zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij op De Cotelaer in zijn woonplaats was betrapt op het rijden onder invloed. De Barnevelder viel door de mand bij een routine controle door de politie omstreeks half twee 's nachts. Na de ademanalyse werd een alcoholpromillage vastgesteld van 1,56 (680 ug/l), ruim drie maal de toegestane hoeveelheid. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.
Ede, verdachten bekennen inbraken in benzinestation Publicatiedatum: 29-04-2003
Met de aanhouding van een 46-jarige vrouw uit Nijmegen, gistermiddag, heeft de politie een drietal achtereenvolgende inbraken in een benzinestation aan de Klinkenbergerweg in Ede te hebben opgelost. De inbraken waren gepleegd begin februari 2001, waarbij steeds rookwaren werden buitgemaakt. Uit het politieonderzoek kwamen in totaal drie verdachten naar voren. Twee verdachten, een 33-jarige en 46-jarige man, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, waren al eerder aangehouden en hadden hun aandeel bekend. De 46-jarige medeverdachte werd gistermiddag door de recherche aangehouden en heeft inmiddels haar aandeel bekend. Het drietal zou de inbraken hebben gepleegd om van de verkoop van de buit in hun drugsgebruik te kunnen voorzien. De drie verdachten zijn thans weer op vrije voeten. Justitie beslist wat er verder met het verdachte drietal gebeurd.
voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---
Wageningen, bromfietser onder invloed
Publicatiedatum: 29-04-2003

Tegen een 18-jarige inwoner van Ede is afgelopen nacht door de politie proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed. Het rijgedrag van de Edenaar trok de aandacht van surveillerende agenten, toen hij rond twee uur 's nachts al slingerend op zijn bromfiets zonder helm over de Hoogstraat in Wageningen reed. Bij controle bleek de man onder invloed van alcohol. Bij een ademtest werd een promillage vastgesteld van 1,22 (530 ug/l), bijna tweeënhalf maal de toegestane hoeveelheid. De Edenaar kreeg bij heenzending een rijverbod opgelegd van vijf uur.
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606
Wageningen, knaap bekent mishandeling en bedreiging Publicatiedatum: 29-04-2003
Een 17-jarige Duivenaar heeft gisteren tegenover de politie bekend een 13-jarige jongen uit Wageningen te hebben mishandeld op de Churchillweg in Wageningen. Ook zou hij een 29-jarige Wageninger, een familielid van de 13-jarige jongen hebben bedreigd. Het voorval deed zich gisteravond rond zeven uur voor. De 13-jarige jongen zou daarbij zonder enige aanleiding door de 17-jarige verdachte zijn geslagen en geschopt. Nadat de jongen naar huis was gegaan en thuis zijn verhaal deed was een 29-jarige neef van de jongen verhaal gaan halen. Hierop zou de 17-jarige Duivenaar de 29-jarige hebben bedreigd. Gewaarschuwde agenten hielden de Duivenaar aan. Hij verklaarde dat er discriminerende opmerkingen waren gemaakt door de 13-jarige, waarop hij hem had geslagen. De Duivenaar is later na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.