BASF

BASF publiceert cijfers eerste kwartaal

Goede start van 2003 voorzichtig vooruitzicht - Omzet groei door sterke toename in volume en hoge olieprijs - Resultaat voor belastingen en interest (EBIT) 15 procent toegenomen - Slechts lichte stijging omzet en winst ten opzichte van vorig jaar verwacht in tweede kwartaal

BASF heeft een goede start gemaakt in 2003. Onze cijfers laten wederom zien dat BASF met haar duidelijke strategie succesvol is, zelfs in moeilijke economische omstandigheden, aldus Dr. Jürgen Strube, voorzitter van de Raad van Bestuur van BASF bij de presentatie van het tussentijds verslag over het eerste kwartaal van 2003. In de periode van januari tot maart is onze omzet toegenomen met 7,2 procent, en het resultaat voor belastingen en interest steeg met 15,4 procent. Deze goede cijfers weerspiegelen de enorme inspanningen die wij hebben gedaan om onze prestaties te verbeteren ondanks het moeilijke zakelijke klimaat.

Lagere kosten en efficiëntere processen spelen een belangrijke rol bij de toename van de winst in alle segmenten ten opzichte van dezelfde periode in 2002, zei Strube. De toename van de omzet was toe te schrijven aan een substantiële toename in volumes, in het bijzonder in de segmenten Chemicaliën en Kunststoffen en Vezels. In het segment Olie en Gas hebben de hoge olieprijs en hogere volumes geleid tot een substantiële toename in de omzet (+21 %). Naast het segment Olie en Gas hebben de segmenten Chemicaliën en Veredelingsproducten ook significante hogere winst gerealiseerd.

Hoewel de marges onder sterke druk blijven staan in bijna alle segmenten, was het mogelijk om de prijzen met meer dan 4 procent te laten stijgen. Desondanks zorgden valuta effecten, in het bijzonder de toename in de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Braziliaanse reaal, voor een afname in de omzet.

Ondanks de positieve prestaties van het bedrijf in het eerste kwartaal wil Strube geen voorbarige conclusies trekken voor de rest van 2003: De economische ontwikkeling is nog steeds onderworpen aan een grote mate van onzekerheid. Evenmin verwachten wij dat het einde van de oorlog in Irak zal zorgen voor een snelle economische opleving. Structurele zwaktes in belangrijke economieën zullen het wereldwijde economische klimaat blijven belasten. Bovendien blijven de prijzen voor energie en grondstoffen onstabiel. Dientengevolge moet het eerste kwartaal niet gezien worden als indicatie voor verdere ontwikkelingen in 2003. In het tweede kwartaal verwachten we dat omzet en winst slechts licht zullen stijgen ten opzichte van 2002. We gaan voorzichtig verder maar zijn klaar om snel en flexibel te handelen.

BASF is één meest toonaangevende ondernemingen in de chemische industrie wereldwijd. Zij biedt haar klanten een breed assortiment van producten; van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas.
De Verbundstrategie is één van de bijzondere sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee op lange termijn onderscheidende voordelen ten opzichte van haar concurrenten. De handelswijze van BASF is in overeenstemming met de principes van duurzame ontwikkeling. In 2002 behaalde BASF met meer dan 89.000 medewerkers een omzet rond de 32 miljard euro. BASF is genoteerd aan de beurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA), New York (BF), Zürich (BAS) en Parijs (BA).
Voor meer informatie kunt u kijken op www.basf.nl

BNL 29 apr 2003

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203