Gemeente Barneveld


week 18 - 30 april 2003

* NATIONALE HERDENKING OP ZONDAG 4 MEI 2003
* UITNODIGING VOOR DE INWONERS VAN KOOTWIJK!
* FOTO TENTOONSTELLING THUIS IN BARNEVELD
* INFORMATIE OVER VOGELPEST

* COLLECTE

* OP 5 MEI NORMALE HUISVUILROUTE

* OUD PAPIER

* BLAUWE MINICONTAINERS IN DE VAARST EN DE BEEKAKKERS
* MILIEUJAARVERSLAG 2002

* NU OP WWW.BARNEVELD.NL

* VERGADERCYCLUS MAAND MEI

* BOUWEN

* RUIMTELIJKE ORDENING

* MILIEU

NATIONALE HERDENKING OP ZONDAG 4 MEI 2003

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
De regering heeft in 1968 vastgesteld dat de herdenking van 4 mei en de viering van 5 mei altijd doorgaan op 4 en 5 mei, ongeacht op welke dagen deze data vallen en ongeacht een eventueel religieus karakter van deze dagen.
Het gemeentebestuur van Barneveld conformeert zich aan dit regeringsstandpunt. Dat betekent dat de Nationale Dodenherdenking in de gemeente Barneveld op zondag 4 mei 2003 plaatsvindt. Kerkgenootschappen zijn opgeroepen de diensten zodanig te regelen dat iedereen die dat wil, aan de herdenking kan deelnemen. Daarnaast is het zo dat klokken in gemeentelijke torens tussen 19.45 en 30 seconden voor 20.00 uur niet worden geluid als in het bijbehorende kerkgebouw op dat moment toch een dienst wordt gehouden.

Voor de herdenking op 4 mei zijn de volgende richtlijnen opgesteld:
* Het halfstok hangen van de Nederlandse vlag (zonder wimpel) van 18.00 uur tot zonsondergang.

* Het respecteren van de twee minuten stilte tussen 20.00 en 20.02 uur.

* Het oproepen tot het niet (laten) organiseren van vermakelijkheden in openbare gelegenheden. Daarbij wordt verzocht muziek en activiteiten te staken tussen 19.45 en 20.15 uur, en met nadruk wordt verzocht het in ieder geval mogelijk te maken dat bezoekers de twee minuten stilte tussen 20.00 en 20.02 uur in acht kunnen nemen. Ook bij de verdere invulling van de avondactiviteiten wordt verzocht zoveel mogelijk rekening te houden met het bijzondere karakter van deze avond.

* Het achterwege laten van demonstratieve uitingen in de vorm van spandoeken, vaandels, spreekkoren, of welke vorm dan ook.

Iedereen kan deelnemen aan een herdenkingsplechtigheid:
* In Barneveld is om 19.15 uur een herdenkingsbijeenkomst bij het nieuwe monument op het terrein bij de ingang van de begraafplaats De Plantage aan de Narcissenstraat. Na afloop van de plechtigheid bestaat de mogelijkheid in de aula bij de begraafplaats een kopje koffie te drinken.

* In Voorthuizen is er een herdenkingsdienst om 19.15 uur in de Hervormde Kerk, Kerkstraat 35. Om 19.45 zal van hier een stille tocht vertrekken naar de begraafplaats en het monument.
* In Garderen begint om 19.40 uur een stille tocht vanaf dorpshuis De Koepel naar het monument op de Putbrink.
* In De Glind is een korte herdenkingsdienst om 19.30 uur in de Gereformeerde Kerk, vanwaar men om 19.50 uur te voet naar het monument aan de Postweg gaat.

Bij een stille tocht is het gebruikelijk de weg naar de plaats van de plechtigheid te voet en in stilte af te leggen. Op de herdenkingsplaats worden de gevallenen herdacht door twee minuten van volkomen stilte in acht te nemen. Daarna gaan de deelnemers stilzwijgend terug naar het uitgangspunt, waar de stoet wordt ontbonden.

UITNODIGING VOOR DE INWONERS VAN KOOTWIJK!

Een veilige, leefbare en een verzorgde woonomgeving, wie wil dat nu niet? Samen met u en de politie en de woningbouwvereniging streeft de gemeente Barneveld naar een verbetering van de veiligheid en leefbaarheid in haar dorpen en wijken.

Een belangrijk instrument hierbij is het wijkgericht werken. Samen met bewoners, politie, belangenorganisaties, bedrijfsleven, woningbouwstichting en wie zich maar betrokken voelt bij zijn of haar buurt kunnen we een heel eind komen. De gemeente Barneveld wil met al deze betrokkenen een gestructureerde, wijkgerichte overlegvorm opzetten. Hierbij denken we aan Plaatselijk Belang, een buurtcomité of een wijkplatform enz. die makkelijk en snel hun contacten weten te vinden bij de gemeente, de politie, de woningbouwvereniging. De verenigingen voor Plaatselijk Belang krijgen een schriftelijke uitnodiging.

Om een betere veiligheid en leefbaarheid te kunnen bewerkstelligen willen we gezamenlijk aan de slag. Namens de politie en de Woningbouwstichting wil ik u van harte uitnodigen om kennis te maken met de betrokken personen en kennis te nemen van de nieuwe werkwijze die geïntroduceerd wordt. In alle dorpen van de gemeente Barneveld zullen dergelijke bijeenkomsten worden gehouden. Op donderdag 8 mei 2003 nodigen we de inwoners van Kootwijk uit in restaurant t Hilletje vanaf 19.30 uur.

Het programma ziet er als volgt uit:
19.30 uur Welkom door de heer W.A. Burgering, burgemeester van de gemeente Barneveld.
Vervolgens komen de volgende onderwerpen aan bod:
* Toelichting werkwijze integrale veiligheid door mevrouw J. Boetje, beleidsmedewerker integrale veiligheid

* Toelichting werkwijze afdeling BOR door de heer L. Holtus, afdelingshoofd BOR

* Toelichting werkwijze gebiedsgebonden functionarissen door de politie

* Toelichting werkwijze Woningstichting Barneveld
Om ca. 20.45 uur is er pauze. Na de pauze kan er van gedachten worden gewisseld over het onderhouden van de contacten en de verschillende varianten.

Mocht u nog vragen hebben over deze bijeenkomst, aarzel dan niet om contact op te nemen met voorlichting, telefoon (0342) 495911.

FOTO TENTOONSTELLING THUIS IN BARNEVELD

Vanaf donderdag 8 mei is de tentoonstelling Thuis in Barneveld te bezichtigen in het gemeentehuis in Barneveld. De tentoonstelling bestaat uit de portretten die de afgelopen zeven maanden in de Barneveldse Krant hebben gestaan. Iedere dinsdag stond er foto met een kort interview in de krant. Een kennismaking met de inwoners van Barneveld die hier niet geboren zijn, maar vanuit een ander land in Barneveld terecht gekomen zijn. Ze zijn verliefd geworden op een inwoner van Barneveld, per toeval neergestreken in Barneveld, gevlucht uit het moederland.. Mensen uit zon negentig verschillende landen hebben op die manier een thuis gevonden in deze gemeente. Alle fotos zijn nu tentoongesteld en te bezichtigen. De fotografen Jan Pit, Hans Verhorst en Janus Visser van de Koninklijke BDU maakten de portretten. De serie in de krant en de tentoonstelling zijn een initiatief van de afdelingen Cultuur en Werk, Zorg en Inkomen van de gemeente Barneveld en de redactie van de Barneveldse Krant.
De expositie is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur in het gemeentehuis en duurt tot en met 2 juni 2003.

INFORMATIE OVER VOGELPEST

Algemene informatie, samenwerking ministeries van LNV en VWS Er leven nog steeds veel vragen over de Vogelpest. Niet alleen over het ziektebeeld, maar ook over maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding te voorkomen; wat mag wel en wat mag niet en de gevolgen voor de volksgezondheid. Het zijn vragen waar eigenlijk alleen deskundigen een antwoord op kunnen geven. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben die deskundigheid in huis. Daarom hebben zij een telefonische informatielijn ingesteld waar iedereen met zijn vragen terecht kan. Ook de websites van LNV en VWS biedt veel informatie over de Vogelpest, daar is onder meer ook een rubriek met veelgestelde vragen opgenomen. En op teletekst vindt u ook veel informatie. Hierna vindt u de informatieadressen op een rij:
* Telefonisch informatienummer: (0800) 22 333 22
* Website ministerie LNV: www.minlnv.nl

* Website ministerie VWS: www.minvws.nl

* Teletekst: pagina 460

Twee mei uiterste datum voor aanmelding hobbypluimvee Al eerder hebben we op deze pagina vermeld dat onze gemeente tot het zogenoemde beschermingsgebied behoort. Dit betekent dat al het pluimvee dat gevoelig is voor de Vogelpest valt onder het preventieve ruimingsbeleid van het ministerie van LNV. Het ministerie werkt er naar toe om de Gelderse Vallei vrij te geven, maar de voorbereidingen daartoe kunnen pas starten nadat alle gehouden pluimvee preventief is geruimd. Alle pluimveebedrijven in onze gemeente zijn inmiddels geruimd. De ruimingen van dieren die mensen hobbymatig houden is nog in volle gang. Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep om hun dieren te melden. Om het gebied zo snel mogelijk te kunnen vrijgeven, heeft het ministerie nu een einddatum gesteld voor de aanmelding van hobbydieren. Deze einddatum is 2 mei.
Woont u in de gemeente Barneveld en bent u eigenaar van pluimvee dat gevoelig is voor Vogelpest en is het er nog niet van gekomen om uw dieren aan te melden? Meld uw dieren vóór 2 mei aan dan werkt u mee aan het zo snel mogelijk weer kunnen vrijgeven van het gebied en voorkomt u een strafrechtelijke vervolging (zoals een boete tussen de 500,- en 900,-).
U kunt uw dieren melden via het telefonisch informatienummer, (0800) 22 333 22. Hierna vindt u nog meer informatie over de meldingen.

Welke dieren moeten aangemeld worden?

· kippen, kalkoenen, kwartels, parelhoenders, eenden, ganzen, zwanen, duiven, fazanten, pauwen en patrijzen, met dien verstande dat onder duiven alleen voor consumptie gehouden duiven worden bedoeld;


· struisvogels, emoes en nandoes;

Ook de minder bekende soorten van de families van grootpoothoenders, hokkos en hoatzin worden ertoe gerekend.

Meldingsplicht bijzondere soorten
Een aantal soorten wordt niet geruimd, omdat ze internationaal beschermd zijn, of omdat ze een onmisbare functie vervullen bij het instandhouden van het ras. Deze dieren moeten wel gemeld worden! Als u contact opneemt met telefoonnummer 0800 2233322 krijgt u informatie over de maatregelen die u moet treffen.

De dieren dienen namelijk onder strikte voorwaarden in quarantaine te worden gehouden. Op de website van het ministerie van LNV treft u een lijst aan van de diersoorten die uitgezonderd zijn van doding (www.minlnv.nl/vogelpest). Na melding van de uitgezonderde dieren zal de AID op deze adressen een controle uitvoeren.

Wat moet u melden?
Wanneer u via het nummer 0800-2233322 bij de meldingsopname komt, worden van u de volgende gegevens gevraagd:

1. naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer 2. soort dieren
3. hoe zijn de dieren gehuisvest
4. aantallen per soort
5. bijzonderheden

Wat gebeurt er als u gemeld heeft?
Nadat u de melding hebt gedaan, maakt de RVV een planning voor het team dat de dieren ophaalt. Dit team bestaat uit een dierenarts, iemand die registreert en iemand die de ontsmetting van het dierenverblijf doet. Vooraf wordt telefonisch contact met u opgenomen, om aan te geven wanneer het team naar verwachting zal komen.

Na 14 dagen kunt u zelf het dierenverblijf schoonmaken en vervolgens ontsmetten met een van de aangewezen ontsmettingsmiddelen (zie www.minlnv.nl/vogelpest). De mest moet gedurende 42 dagen worden opgeslagen in stevige plasticzakken of op een hoop met plasticfolie worden afgedekt. Daarna kan de mest zonder risico afgevoerd worden.

De administratieve afhandeling
U zal gevraagd worden om een afstandsverklaring te ondertekenen. Daarmee verklaart u dat de in de verklaring gemelde dieren gedood zijn en zijn afgevoerd. Op basis hiervan krijgt u later, na ca. 14 dagen een zogenaamde forfaitaire vergoeding. Dit is een vergoeding die vooraf per dier en per diersoort is vastgesteld.

Evenementen

Veel mensen stellen vragen of evenementen op of rondom Koninginnedag en andere activiteiten die de komende periode zijn gepland, wel of niet door mogen gaan. Het ministerie heeft daarvoor richtlijnen opgesteld die in een persbericht zijn opgenomen. Wij geven hierna de tekst uit dit bericht voor u weer. Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen, neemt u dan contact op met het telefonisch informatienummer van LNV: (0800) 22 333 22.

Vanaf donderdag 17 april is het verboden evenementen te organiseren met paarden, pony's, ezels, koeien, schapen, geiten en varkens in en rond het door Klassieke Vogelpest getroffen gebied tussen de Gelderse Vallei en Midden Limburg. Het gaat hierbij om tentoonstellingen, keuringen, markten, verkopingen, veilingen en alle andere evenementen waarbij deze dieren tijdelijk bij elkaar worden gebracht. Het verbod is niet beperkt tot dieren van bedrijven waar pluimvee wordt gehouden, maar geldt voor alle zogenoemde één- en evenhoevigen in het gebied. In de rest van Nederland mogen deze evenementen alleen worden georganiseerd met dieren die niet uit het getroffen gebied komen.

Het risico van het houden van evenementen met dieren ligt in het verslepen van het AI-virus. Dit kan worden meegevoerd met vervoermiddelen, dieren en mensen. Vanaf het evenement kan zo het virus weer verder worden verspreid. Het verbod is niet van toepassing op exportverzamelplaatsen, omdat hier strikte hygiene-maatregelen van kracht zijn en omdat hier alleen dieren bij elkaar gebracht worden en geen mensen.

Het getroffen gebied bestaat uit een aantal compartimenten waarbinnen zware beperkingen gelden voor o.m. het bezoek aan pluimveebedrijven, het vervoer van pluimvee, eieren en varkens. Het gebied bestrijkt een groot deel van Gelderland (inclusief delen van de Betuwe en het Land van Maas en Waal), een deel van Utrecht, Oost-Brabant en de gehele provincie Limburg.

COLLECTE
Van 5 tot en met 10 mei wordt in de gemeente Barneveld een collecte gehouden voor het Nederlands Astma Fonds.

OP 5 MEI NORMALE HUISVUILROUTE

Op maandag 5 mei rijden de medewerkers van de afdeling Milieu en Reiniging de normale huisvuilroute. Plaats u tijdig uw container aan de weg?

OUD PAPIER
HUIS-AAN-HUIS:

Zaterdag 3 mei : Barneveld
Woensdag 7mei : Kootwijk, Barneveld wijken De Vaarst en De Beekakkers

Informatienummer huis-aan-huis inzameling: (06) 53 57 20 43

BRENGEN NAAR:

Barneveld
Oudervereniging Antoniusschool, elke 1e en 3e zaterdag van de maand van 10.00 12.00 uur en iedere woensdag van 08.30 12.30 uur, container op de parkeerplaats van het Ds. Mensingapad tegenover De Schakel. Voor meer informatie: Dhr. A. Bos, tel. (0342) 49 27 69.

Papiercomité Van Breugelplantsoen, zaterdag 3 mei van 8.00 - 19.00 uur, container op het Van Breugelplantsoen.