Regering.nl

29 apr 2003

'Cruciale periode voor wederopbouw afghanistan'

Afghanistan staat voor een cruciale periode in de wederopbouw van het land. In de komende maanden wordt de nieuwe grondwet vastgesteld en wordt begonnen met de organisatie van de verkiezingen van 2004.

Dat schrijft minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer over de actuele situatie in Afghanistan. Nederland en Duitsland leiden op dit moment de ISAF-vredesmacht in Afghanistan.

Grondwet
Het eerste ontwerp voor de Afghaanse grondwet wordt in de komende maanden in provinciale vergaderingen besproken. Naar verwachting zal de definitieve versie in oktober worden goedgekeurd tijdens een speciale Constitutionele Loya Jirga (vergadering van stamhoofden, intellectuelen en religieuze leiders).
De inhoud van het ontwerp is nog niet bekendgemaakt, maar er zou sprake zijn van een concept waarbij Afghanistan een Islamitische Republiek wordt met een presidentieel systeem. De EU heeft er op aangedrongen dat de islamitische sharia-wetgeving daarbij ondergeschikt wordt gemaakt aan internationaal aanvaarde juridische beginselen. Nederland wil dat de mensenrechten en in het bijzonder de rechten van vrouwen via de nieuwe grondwet worden gewaarborgd.

Veiligheid ISAF
De veiligheidssituatie in Afghanistan blijft kwetsbaar, ook voor de ISAF-eenheden. Op 30 maart heeft een raketinslag lichte materiële schade aangericht op het terrein van het ISAF-hoofdkwartier. Daarbij vielen geen gewonden.
Net als vorig voorjaar gebeurde, lijkt het aantal incidenten de laatste weken toe te nemen. Daarbij is niet uitgesloten dat de oorlog in Irak voor anti-westerse groepen een extra aanleiding is geweest om geplande aanslagen uit te voeren. De oorlog in Irak heeft volgens De Hoop Scheffer echter geen invloed gehad op de blijvend positieve houding van de Afghaanse bevolking tegenover de ISAF-missie. Volgens een gemeenschappelijke Nederlandse en Duitse analyse blijft het risico op aanslagen 'onverminderd hoog', maar blijven de veiligheidsrisico's als geheel binnen het 'dreigingsprofiel'.

Opvolging ISAF
Binnen de NAVO is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een versterkte rol voor de NAVO bij de ondersteuning van ISAF. Zo zal de NAVO onder meer de kern van het ISAF-hoofdkwartier gaan leveren. Deze plannen worden nu binnen de NAVO verder uitgewerkt. De grotere betrokkenheid van de NAVO heeft geen gevolgen voor het mandaat en de taken van de ISAF-missie of de rol van de Verenigde Naties bij de missie. Voordeel is wel dat niet meer gezocht hoeft te worden naar een nieuwe 'lead nation', die bereid is om Nederland en Duitsland af te lossen.

Bron:



Zie het origineel http://www.regering.nl/actuee...SourcePageID=7466 . Brief aan de Tweede Kamer