Gemeente Terneuzen

Terneuzen

Persbericht - 29 april 2003

Onkruidbestrijding gemeente Terneuzen
BRANDEN EN BORSTELEN, MINDER GIF OP STOEP EN STRAAT

De gemeente Terneuzen is gestart met het bestrijden van onkruid op verhardingen zoals wegen, voetpaden en parkeerterreinen. Tot 1999 bestreed de gemeente onkruid preventief met chemische middelen. Gezien de risico's voor milieu en volksgezondheid wordt het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen steeds verder afgebouwd. Voorlopig is besloten om onkruid op 75% van alle verhardingen te bestrijden door branden en 25% chemisch te bestrijden.

Voor Axel en Sas van Gent is het branden van onkruid een nieuw fenomeen.
In deze kernen werd tot op heden het onkruid nog volledig chemisch bestreden. De kern Terneuzen was al vertrouwd geraakt met het wegbranden van onkruid.
Een vierde deel van alle verhardingen zal nog wel chemisch worden bestreden. Te denken valt dan aan de centrumgebieden, winkelgebieden, de omgeving van bejaarden- en verpleeghuizen en belangrijke kruisingen. Bestrijding van het overgrote deel van de verhardingen zal gebeuren door branden en borstelen. Echter, dit betekent wel dat er eerst onkruid zichtbaar moet zijn en het straatbeeld er derhalve iets groener zal uitzien.
Het streven is om vanaf 2005 geen enkel chemisch middel meer te hanteren.
De alternatieve brandmethode zal zo'n vier keer per jaar plaatsvinden en de chemische methode twee à drie keer per jaar.

Nadere informatie:
Afdeling Communicatie
Jolanda Hartman
0115 - 455 525