Lijst Pim Fortuyn


29 april 2003

PERSBERICHT

LPF wil opheldering over lintje Leemhuis-Stout

De LPF-fractie heeft vandaag in Kamervragen aan de minister van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over de toekenning van een lintje aan voormalig commissaris van de Koningin in Zuid-Holland mevrouw J. Leemhuis-Stout.

De LPF vindt het onbegrijpelijk dat aan een falende bestuurder als mevrouw J.Leemhuis-Stout een koninklijke onderscheiding wordt toegekend. Als commissaris van de Koningin in Zuid-Holland was Leemhuis-Stout immers verantwoordelijk voor de Ceteco-affaire. Onder haar verantwoordelijkheid handelde de provincie Zuid-Holland op grote schaal in geld. Op een lening aan het handelshuis Ceteco, die onderdeel uitmaakte van een totaal van 1,7 miljard aan leningen van de provincie Zuid-Holland aan voornamelijk buitenlandse financiële instellingen, leed de provincie in 1999 zon 22 miljoen euro verlies. Leemhuis-Stout trad, samen met drie gedeputeerden, vanwege de affaire uiteindelijk af als commissaris van de Koningin.

De LPF vindt het getuigen van een ouderwetse regentenmentaliteit dat aan een falende bestuurder als mevrouw Leemhuis-Stout een koninklijke onderscheiding wordt toegekend. In kamervragen heeft de LPF daarom de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd of bij het toekennen van een koninklijke onderscheiding niet het criterium van een vlekkeloze staat van dienst moet worden gehanteerd. Tevens verzoekt de LPF aan de minister om aan te geven welke overwegingen bij het toekennen van een lintje aan mevrouw Leemhuis-Stout, gezien haar verleden als falend bestuurder, een rol hebben gespeeld.

Fractieleider Mat Herben: Het automatisme waarmee een lintje wordt toegekend aan een falend bestuurder staat in schril contrast met het onthouden van een onderscheiding aan Hans Smolders, die de moordenaar van Pim Fortuyn achtervolgde en daarmee Nederland een grote dienst bewees.