Ingezonden persbericht


Persbericht, 30 april 2003

Dag 42 van de hongerstaking van "witte" illegale arbeidsmigranten

Na 6 weken uit protest alle voedsel geweigerd te hebben zijn enkele van de hongerstakers een gevaarlijke grens gepasseerd. Ze hebben onherstelbare schade opgelopen aan nieren en andere organen. Er zijn op dit moment nog 10 hongerstakers in het pand van KMAN. De hongerstaker die afgelopen donderdag naar het ziekenhuis toe moest maakt het naar omstandigheden goed. Hoewel hij inmiddels weer wat voedsel binnen krijgt, moet hij nog minstens een week in het ziekenhuis blijven.

Over aandacht van de media hebben de hongerstakers steeds minder te klagen, maar vanuit de politiek is er nog steeds nauwelijks een reactie te bespeuren. De "witte" illegalen hebben stuk voor stuk jarenlang keihard gewerkt tegen hongerloontjes. De meesten zijn nu volkomen op. Ze zijn lichamelijk versleten door uitbuiting en slechte werkomstandigheden, en psychisch versleten door de continue angst voor de politie en door de onzekerheid over hun toekomst. Het is triest dat deze arbeiders nu gedwongen zijn om hun leven op het spel te zetten om gehoord te worden door de Nederlandse regering, en om hun recht te kunnen halen: een verblijfsvergunning.

De levensverhalen van de hongerstakers spreken boekdelen. Vandaag de verhalen van Tijani Bengali en Mohamed Dahim. (Voor meer verhalen van de hongerstakers zie: www.defabel.nl/40165e01.htm, en www.defabel.nl/40167e01.htm ).

Tijani Bengali

Tijani Benali kwam in 1986 op 25-jarige leeftijd naar Nederland. De eerste 3 jaren woonde hij in Utrecht. In 1989 verhuisde hij naar Amsterdam, kreeg een sofi-nummer toegekend en ging aan de slag als elektromonteur in de bouw. Daar werkte hij wit tot eind 1992. Als bewoner van de flat Florijn was hij op 2 oktober 1992 getuige van de directe gevolgen van het neerstorten van een El-Al Boeing op de flats Kruitberg en Groeneveen. Een gebeurtenis die zijn leven ingrijpend beïnvloedde. Hij raakte psychisch in de war door alles wat hij gezien had en meegemaakt had. Hij was hij niet langer in staat normaal te functioneren op zijn werk. Hij beëindigde zijn contract en werkte tussen 1993 en 1995 alleen incidenteel via uitzendbureau's. In 1995 besloot hij te breken met zijn verwarde onregelmatige leven. Hij verhuisde terug naar Utrecht. Hij ging deelnemen aan een project om zijn leven weer op de rails te krijgen en werkte in dit kader een tijdje als vrijwilliger op arbeidstherapeutische basis. Na het overwinnen van zijn problemen ging Tijani in de zomer van 1996 aan de slag als klusjesman bij een manege. Tot 2000 werkte hij daar wit. Opnieuw beëindigde hij zijn arbeidscontract en zocht hij hulp bij een psychiater. Oorzaak was de afwijzing van zijn aanvraag in het kader van de TRWI. De reden van afwijzing was het feit dat hij in de periode 1993-1995 een boete had gekregen, dat werd hem tegengeworpen als "crimineel antecedent". De boete was voor het rondrijden in een onverzekerde auto. Opnieuw krabbelde hij op. In 2000 ging hij aan het werk als schoonmaker. In oktober 2001 startte hij met zijn opleiding voor een chauffeursdiploma. Hoewel het stadhuis hem wel de papieren verstrekte om de opleiding te kunnen volgen werd het toch een ander verhaal toen hij zijn rijbewijs wilde aanpassen na het behalen van zijn diploma. De gemeente nam zijn rijbewijs in, en zijn chauffeursdiploma werd niet geldig. Opnieuw stortte zijn wereld in, weer raakte hij zijn werk kwijt en volgde er bezoek aan de psychiater in het voorjaar van 2002. In mei 2002 ging Tijani aan de slag bij een bakkerij. Na een maand overkwam hem een bedrijfsongeval waarna de werkgever hem onmiddellijk ontsloeg. De werkgever ontkende vervolgens hem ooit in dienst te hebben gehad. Sindsdien heeft Tijani geen inkomen meer en leeft hij van zijn spaargeld en van geld dat hij heeft geleend. Tijani is inmiddels 41 jaar oud, bezit een chauffeursdiploma en heeft 12 jaar wit gewerkt.

Mohamed Dahim

Dahim maakt er geen geheim van dat de hongerstaking hem menens is. De vraag of deze actie zijn leven waard is, ligt hem toch zwaar op de maag. Het karakter van deze man, die op 12-jarige leeftijd 500 kilometer te voet aflegde om uit de sfeer van huis en school te komen, spreekt een woordje mee. In 1990 besloot hij naar Nederland te gaan, gemotiveerd door zijn oom in Casablanca, die er ooit geweest was. In Nederland gekomen was het geen probleem om aan werk te komen. Bij Van der Valk in Gilzerijen vond hij van 1991 tot en met 1994 werk. In 1992 kreeg hij een sofi-nummer. De tweede baan was in het Westland, waar hij fresia's kweekte voor 4,50 euro per uur. Hij ademde daar ook de bijbehorende bestrijdingsmiddelen in. In 1999 kwam de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen. Hij deed ook een aanvraag, maar leverde daarbij te laat zijn paspoort in. Dat was namelijk vervallen. In de ene maand die hem restte, was het hem niet gelukt om op tijd door de Marokkaanse bureaucratie te komen voor een nieuw paspoort. Hij was 14 dagen te laat. Daarom werd zijn aanvraag afgewezen. Hij bleef desondanks doorwerken. Pas in februari 2003 werd hij ontslagen, op staande voet, want er dreigde een inval door de Belastingdienst.

De hongerstaking vindt plaats in het gebouw van het Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN) aan de Ferdinand Bolstraat 39 te Amsterdam. Meer informatie? Bel: 020-6752116 (KMAN), of 071-5127619 (Geen mens is illegaal). Alle achtergronden van en persberichten over de hongerstaking vindt u ook op . Abonneren op de persberichten kan ook. Stuur een e-mail naar met daarin de tekst "Fabel Nieuws".


---
Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op www.defabel.nl/e01.htm


---
DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.