Gemeente Nieuwegein

Minder vrijmarktplaatsen vanwege veiligheid

Dit jaar gaat er het een en ander veranderen tijdens de Koninginnedagviering op het Muntplein in Batau. Vorig jaar bleek dat de bereikbaarheid van het gebied voor hulpverlenende diensten zeer slecht was. In combinatie met de grote drukte ontstonden er onveilige situaties. Omdat de gemeente Nieuwegein veiligheid hoog in het vaandel heeft treft de gemeente dit jaar een aantal maatregelen om de veiligheid te verhogen. De belangrijkste zijn dat de Batauweg tussen de Heemraadsweide en Batenburg volledig wordt afgesloten en dat het aantal plaatsen voor de ´vrije´ vrijmarkt flink wordt verminderd. De gemeente roept bezoekers op om zoveel mogelijk per fiets of openbaar vervoer te komen. De politie zal strenger controleren op fout parkeren.

De situatie vorig jaar op het Muntplein was onveilig. De brandweer, politie of ambulancediensten hadden in noodgevallen nooit tijdig op de juiste plek kunnen komen. Ook was er onduidelijkheid over de plaatsen waar de (georganiseerde) Vlaamse markt precies kon worden gehouden en waar de (niet-georganiseerde) vrijmarkt. Handhaving verliep daardoor stroef.

Ook de (georganiseerde) Koninginnedagmarkt en (niet-georganiseerde) vrijmarkt in Vreeswijk hadden te kampen met problemen op het gebied van parkeren, handhaving en over de plaatsen waar de markten precies konden worden gehouden. De gemeente Nieuwegein wil dat dit jaar anders. Veiligheid van verkopers en bezoekers staat voorop.

Maatregelen Batau/Muntplein
? Het deel van de Batauweg tussen de Heemraadsweide en de Batenburg wordt 30 april van 03.00 uur ´s morgens tot ongeveer 18.00 uur ´s middags afgesloten. Dit stuk wordt vrijgehouden voor hulpverlenende diensten. Ook de Dukatenburg wordt afgesloten in verband met de toegang voor hulpverlenende diensten. ? Er komt een andere indeling van het gebied voor de Vlaamse markt (georganiseerd door buurtcentrum ´t Klokhuis), voor de vrijmarkt en voor parkeren. De gemeente zal deze indeling van tevoren bekendmaken via de Molenkruier en op de dag zelf via borden en via een folder. ? Er zijn dit jaar veel minder plaatsen voor de vrijmarkt, ongeveer een kwart van de ruimte in voorgaande jaren. Wanneer alle plaatsen vol zijn, zullen de mensen die geen plek meer kunnen vinden, hun spullen van het terrein moeten verwijderen. De ruimte voor de Vlaamse markt die buurtcentrum ´t Klokhuis organiseert, blijft gelijk. ? De vrijmarkt zal gedeeltelijk plaatsvinden op het parkeerterrein van Muntplein. Dinsdagavond 29 april om 22.00 uur moeten alle auto's van de vier parkeerplaatsen van het Muntplein zijn verwijderd. Omwonenden worden hierover door de gemeente benaderd. ? Deelnemers aan de Vlaamse markt en de vrijmarkt mogen pas vanaf 30 april om 03.00 uur hun plaats innemen. Als er eerder een plaats wordt ingenomen, moeten deze worden opgebroken en worden verwijderd. ? Op 30 april worden ná 03.00 uur ´s nachts alleen auto´s van deelnemers aan de Vlaamse markt op het terrein toegelaten (zij krijgen een pasje). Deze auto´s moeten om 09.00 uur zijn verwijderd. ?Deelnemers aan de vrijmarkt mogen nietmet hun auto op het terrein komen ? De politie zal strenger dan voorheen controleren op fout parkeren. ? De gemeente roept bezoekers op om niet met de auto te komen. Wanneer mensen er toch voor kiezen om de auto te nemen, kan deze worden geparkeerd bij parkeerterrein Blokhoeve. Vanaf hier kan men de sneltram nemen naar Batau. ? Het terrein van De Baten wordt hermetisch afgesloten. Gezien de resten van het gebouw die er nog liggen, onder andere funderingspalen met ijzers erin, is het terrein zeer gevaarlijk.

Maatregelen Vreeswijk
? Een deel van Vreeswijk in de omgeving van de Handelskade en de Dorpsstraat wordt afgesloten voor alle verkeer, vanaf 30 april om 03.00 uur ´s morgens tot ongeveer 18.00 uur ´s middags. Dit zijn dezelfde straten als vorige jaren. De Dorpsstraat wordt al afgesloten op 29 april vanaf 18.00 uur, een gedeelte van de ventweg op de Handelskade wordt afgesloten vanaf 21.00 uur. ? Deelnemers aan de Koninginnedagmarkt en de vrijmarkt mogen pas vanaf 30 april om 03.00 uur hun plaats innemen. Als er eerder een plaats wordt ingenomen, moeten deze worden opgebroken en worden verwijderd. ? Op 30 april worden ná 03.00 uur ´s nachts alleen auto´s van deelnemers aan de Koninginnedagmarkt op het terrein toegelaten (zij krijgen een pasje). Deze auto´s moeten om 09.00 uur zijn verwijderd. ? Deelnemers aan de vrijmarkt mogen niet met hun auto op het terrein komen! ? Het aantal kramen van de Koninginnedagmarkt (georganiseerd door buurthuis Vreeswijk) wordt iets uitgebreid. In de Dorpsstraat komen de kramen van de Koninginnedagmarkt op de Loswal en langs het hek van de Barbarakerk te staan. Door deze maatregel zijn er dit jaar langs het hek geen vrijmarktplaatsen beschikbaar. ? De Koninginnedagmarkt zal op een ander deel van de Handelskade plaatsvinden dan vorig jaar het geval was. De reden is dat de brandweer in verband met de veiligheid geen kramen op de Ventweg toelaat. De kramen komen nu in het gras langs het water en op de Ventweg ten Noorden van de Dunantlaan. ? De gemeente zal de indeling van het gehele terrein van tevoren bekendmaken via de Molenkruier en op de dag zelf via borden en via een folder. ? De politie zal strenger dan voorheen controleren op fout parkeren.

Meer informatie?
? Op Koninginnedag zullen politie en stadswachten aanwezig zijn om naleving van de regels in de gaten te houden. Voor eventuele vragen over de locaties van de (niet-georganiseerde) vrijmarkt kan men bij hen terecht. ? Mensen die een kraam willen huren op de (georganiseerde) Vlaamse markt op het Muntplein, kunnen contact opnemen met buurtcentrum ´t Klokhuis, via telefoon (030) 6032250. ? Mensen die een kraam willen huren op de (georganiseerde) Koninginnedagmarkt in Vreeswijk, kunnen contact opnemen met platform Vreeswijk, telefoon (030) 6062002. ? Mensen die voorafgaand aan 30 april meer informatie willen over de openbare orde en de verkeersmaatregelen, kunnen terecht bij Ruud de Wijs van de gemeente Nieuwegein, telefoon (030) 607 1594.

Invoerdatum 29-4-2003