MINVROM

minvrom:Europese unie moet ambitie waarmaken

Europese Unie moet ambitie waarmaken

In de Europese Unie dreigt de aandacht voor het milieu te verslappen. Milieubescherming moet een kerntaak blijven van de Europese Unie. Juist in moeilijke economische tijden mogen we lange termijnaspecten niet uit het oog verliezen. Dat geldt voor het gezond maken van de overheidsfinancien maar ook voor de kwaliteit van het leefmilieu. Willen wij echt de meest eco-efficiente kenniseconomie worden dan moeten we duidelijk maken hoe milieubescherming daaraan kan bijdragen.

Dit zei staatssecretaris Van Geel tijdens de informele milieuraad in Griekenland, waarbij voor het eerst in de geschiedenis 25 landen aanwezig waren. In Griekenland werd gesproken over milieu en het nieuwe Verdrag van Europa. In dit nieuwe verdrag dreigt er minder aandacht te worden gehecht aan milieu. Dit is een achteruitgang ten opzichte van het Verdrag van Amsterdam.

Staatssecretaris Van Geel vreest dat met het nieuwe Verdrag de kwaliteit van het milieu en het hoge niveau van milieubescherming onvoldoende wordt gewaarborgd. Volgens Van Geel mag het nieuwe verdrag geen stap terug zijn ten opzichte van het oude verdrag. Daarom heeft hij voorgesteld om een hoog niveau van milieubescherming te waarborgen, milieu beter te integreren in andere beleidsterreinen, een duurzaamheidstest te introduceren en invulling te geven aan de verplichtingen die in Johannesburg zijn aangegegaan. Verder vindt hij het van belang dat de toegang tot de Europese rechter wordt uitgebreid.

Tijdens de informele milieuraad is er ook gesproken over samenwerking met landen in Zuid Oost Europa. Van Geel is een groot voorstander van een goede samenwerking voor de opbouw van milieuwetgeving, instituties en kennis, met name op het gebied van waterbeheer.

Nederland draagt momenteel 5.5 miljoen euro bij aan regionale milieuprojecten in Zuid Oost Europa. Met name in Roemenie en Kroatie worden er veel waterprojecten uitgevoerd. Voor milieuprojecten in Midden- en Oost Europa is 10 miljoen euro beschikbaar. De projecten zijn met name gericht op de voorbereiding van de toetreding tot de Europese Unie en de Europese milieuwetgeving. In mei 2004 zullen 10 nieuwe landen (Tsechie, Slowakije, Hongarije, Polen, Slovenie, Malta, Cyprus, Estland, Letland en Litouwen) toetreden tot de Europese Unie. Rond 2007 wordt de volgende groep landen uit Zuid Oost Europa verwacht.
Staatssecretaris Van Geel zal van 21-23 mei deelnemen aan een ministerconferentie in Kiev over pan Europese samenwerking.

Voor informatie:
Babette Graeber (31 6 53660361)


03 mei 03 11:08