Korps: Friesland, plaats: Fryslân 3-05-2003
Politieberichten van 2/5 (13.00 uur) t/m 3/5 (13.00 uur)

Leeuwarden: aanrijding met lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 11.45 uur vond op de Spanjaardslaan een aanrijding plaats tussen twee fietsers. Een 71-jarige inwoonster van Leeuwarden stond op het fietspad stil. Een fietser, een 67-jarige inwoner van Stiens, reed tegen de fietstas van de stilstaande fietsster aan. De vrouw verloor daarop haar evenwicht en kwam ten val. Zij werd licht gewond en voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Drachten: inbraak auto
Tussen zondag (27/4) en donderdag (1/5) werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Molenaarsbreed. Door verbreking kwam men binnen. Uit de kofferbak van de auto werden ongeveer 500 tot 600 cd`s en singels weggenomen. Ook de bijbehorende geluidsapparatuur werd ontvreemd. De schade bedraagt enkele duizenden euro`s. De benadeelde, een 22-jarige inwoner van Drachten, is discjockey en heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanrijding
Vrijdag omstreeks 14.35 uur reed op de Tweebaksmarkt de bestuurder van een fiets, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, tegen de achterzijde van een auto aan. Deze auto werd bestuurd door een 45-jarige inwoonster van Leeuwarden. Toen zij was gestopt en uit de auto was gestapt, begon de fietser te schelden en trapte tegen haar auto. De bestuurster is daarop uit angst weggereden, terwijl de fietser haar achtervolgde. Op de Oude Oosterstraat haalde de fietser de auto in en in het voorbijrijden schopte de man weer tegen de auto. De vrouw bracht haar auto tot stilstand, waarna de fietser wegreed. De politie was ondertussen gewaarschuwd en toen die de zaak aan het opnemen was, kwam de man weer voorbij fietsen. De verdachte werd daarop aangehouden en overgebracht naar het bureau. De auto liep licht schade op. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld en heengezonden.

Sneek: diefstal motor
Vrijdag tussen 13.00 en 13.30 uur werd vanaf een binnenplaats aan de Harinxmakade motor, merk Honda cb550, kleur oranje, voorzien van het kenteken XL-90-60 weggenomen. Door een getuige werd gezien dat de motor door twee jongens op een aanhangwagen werd geladen en dat zij er daarop mee wegreden. Een signalement van de jongens is niet bekend. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Sibrandabuorren, in kennis gesteld en de man zou in de loop van de week aangifte komen doen.

Joure: snelheid
Vrijdag omstreeks 17.45 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Sneek, reed met een snelheid van 178 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 was toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Warten: inbraak
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat. Het slot van de voordeur werd geforceerd. In de zaak werd de gokkast opengebroken en het daarin aanwezige geld (enkele honderden euro`s) werd weggenomen. De eigenaar van de horecagelegenheid, een 59-jarige inwoner van Warten, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 18.45 uur vond op de kruising Lennastraat Lijnbaan een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 23-jarige inwoonster van Leek, reed met haar auto over de Lennastraat en sloeg op de kruising linksaf de Lijnbaan op. Zij zag daarbij een personenauto, bestuurd door een 31-jarige inwoner van Lemmer die over de Lijnbaan deze kruising naderde, over het hoofd. Beide voertuigen kwamen met elkaar in botsing. De inwoner van Lemmer bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 390 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren.

Akkrum: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 19.40 uur vond op de Rijksweg A32 een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 38-jarige inwoner van Heerenveen, was bij het inhalen met zijn wielen in de berm terechtgekomen en bij de daarop volgende stuurcorrectie was de man de macht over het stuur kwijt geraakt. Hij kwam in de sloot naast de weg tot stilstand. De man kon ongedeerd de auto verlaten. Wel bleek dat hij gedronken had. Aan het bureau blies de bestuurder 700 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De auto werd totaal vernield.

Damwoude: aanrijding drank
Vrijdag omstreeks 21.25 uur vond op de Hoofdweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 29-jarige inwoner van Damwoude, reed met zijn auto over de betonblokken heen, die aldaar waren geplaatst in verband met wegwerkzaamheden. De auto kwam vast te zitten. Het bleek dat de bestuurder had gedronken. Aan het bureau blies de man 645 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 21.00 uur vond op de Tijnjedijk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 68-jarige inwoner van Leeuwarden, raakte door onbekende oorzaak van de weg en ramde een lichtmast. De bestuurder bleef ongedeerd. Wel bleek dat de man gedronken had. Aan het bureau blies de bestuurder 450 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Sloten: drenkelingen
Vrijdag omstreeks 18.00 uur kwam er een melding binnen dat op de Slotermeer een zeilboot was omgeslagen met drie mensen erin. Door de brandweer van Sloten en die van Koudum werd een reddingsactie op touw gezet. De drie mannen, een 36-jarige inwoner uit het Duitse Dusseldorf en zijn 40-jarige maat en diens 5-jarige zoon hadden zich vastgeklampt aan de omgeslagen boot. De mannen werden verrast door het slechte weer. De brandweer heeft de mannen evenals de boot naar de vaste wal gebracht. De mannen hebben geen nadelige gevolgen ondervonden van hun hachelijke avontuur.

Sint Jacobiparochie: onder invloed
Vrijdag omstreeks 22.55 uur werd op de Zuiderweg de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 44-jarige inwoner van Minnertsga, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 260 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: voetbal
Vrijdagavond na afloop van de voetbalwedstrijd Cambuur Top Oss vonden in de Coopmanstraat enige schermutselingen plaats. Door toedoen van de politie konden deze in de kiem worden gesmoord. Door de politie werd een charge uitgevoerd, waarna de rust weer keerde. De politie zette bij deze wedstrijd 25 man in. Twee supporters, 16 en 17 jaar, beiden uit Leeuwarden, werden aangehouden ter zake uitdagend en wanordelijk gedrag (overtreding APV) Na het opmaken van een proces-verbaal werden zij weer in vrijheid gesteld.

Joure: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 21.45 uur vond op het verkeersplein een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 32-jarige inwoner van Lemmer reed met zijn auto komende uit de richting Lemmer en gaande in de richting Heerenveen over de betonnen afscheidingsrand heen en botste tegen een personenauto die over de "bypass" in dezelfde richting reed. Deze auto werd bestuurd door een 29-jarige inwoner van Oudehaske. Na even uitgestapt te zijn, reed de bestuurder uit Lemmer door zonder zijn identiteit bekend te maken. De verdachte werd even later door de politie op een parkeerplaats langs de Rijksweg A7 aangetroffen. De man ontkende een aanrijding te hebben gehad, ondanks de schade aan zijn auto en dat hij door de tegenpartij werd herkend. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 505 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor vijf uren.

Sneek: onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.05 uur werd op de Kleine Kerkstraat de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 820 ug/l. Verder bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs, daar hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had die liep tot 1 januari 2007.Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 10 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.15 uur werd op de Willemskade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies deze man 440 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Zaterdag omstreeks 01.40 uur werd op het Oldehoofsterkerkhof een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 41-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 355 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Ypecolsga: onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.35 uur werd op de Provincialeweg N354 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Harich, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 430 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Drachten: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.15 uur werd op de Westersingel een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Sumar, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 375 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Franeker: onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.45 uur werd op de Voorstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 18-jarige inwoner van Franeker, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Hij had stiekem de auto van zijn moeder meegenomen. Bovendien bleek dat de jongeman gedronken had. Aan het bureau blies hij 235 ug/l. Tegen de bestuurder werd voor beide feiten proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: wildplassen
Zaterdag omstreeks 02.15 uur werd een 31-jarige inwoner van Burgum, op het Ruiterskwartier bekeurd ter zake wildplassen. De man was het niet eens met zijn bekeuring en gaf toen ook maar een valse naam op. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Harlingen: onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.20 uur werd op de Heiligeweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Bij zijn staande houding bekende de bestuurder, een 25-jarige inwoner van Harlingen, direct dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Bovendien bleek dat deze bestuurder gedronken had. De man werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies hij 905 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt, ter zake rijden onder invloed en zonder rijbewijs. Bovendien kreeg hij een rijverbod voor 11 uren.

Heerenveen: inbraak woning
Afgelopen nacht werd ingebroken in een woning aan de Wielen. Door vernieling van een ruit aan de achterzijde kwam men binne. Uit de woning werd gereedschap en een faxapparaat weggenomen. De 25-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Joure: onder invloed
Zaterdag omstreeks 07.25 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Groningen. Bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder270 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal oopgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272