Korps: Flevoland, plaats: Gehele Regio 3-05-2003 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, 06-51 40 19 52

Aanrijdingen
ALMERE Bij een aanrijding op de Tussenring zijn vrijdagavond drie inzittenden van een auto en een vrachtwagenchauffeur gewond geraakt. De weg is hierdoor tijdelijk afgesloten geweest (bij de Vrijheidsdreef en de Buitenhoudsedreef). De brandweer heeft twee slachtoffers, een 29-jarige bestuurder en een 28-jarige vrouw uit Almere, uit hun auto bevrijd. Behulpzame omstanders hadden een 6-jarig meisje al uit dezelfde auto gehaald. Een ambulance bracht de zwaargewonde bestuurder (hoofdletsel) naar het AMC. Het kind (met onbekend letsel) en de vrouw zijn naar het Flevoziekenhuis gebracht. De vrouw is later met gezichtsletsel naar het AMC overgebracht. De vrachtwagenchauffeur is met licht lestel naar het Flevoziekenhuis gebracht. De vrachtwagenchauffeur reed over de Tussenring richting de A6. De 29-jarige automobilist reed op de Tussenring vanaf de Buitenhoudsedreef richting de Hoge Ring en wilde de Mondriaanweg in. Volgens getuigen reed de automobilist bij de verkeerslichten door groen. Op het kruispunt botsten de auto en de tegenmoetkomende vrachtwagen. De vrachtwagen kwam tegen een boom verderop tot stilstand. De ongevallendienst van de politie heeft ter plaatse een technisch onderzoek gedaan.
LELYSTAD Op de A6 bij de afslag Lelystad vond vrijdagmiddag een kopstaartbotsing plaats waarbij 12 mensen en 2 voertuigen betrokken waren. Volgens getuigen botste een bestelbus op de uitvoegstrook van de Lelystadse afrit (vanuit richting Almere) achterop een auto. De bestuurder van de auto (gegevens nog niet bevestigd) is door de brandweer uit de auto bevrijd en door de ambulance met onbekend letsel naar het Zuiderzeeziekenhuis gebracht. Zijn inzittenden een vrouw en 3 kinderen zijn ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd. Ook de 37-jarige bestuurder van de bestelauto (uit Nieuwpoort) en zijn inzittenden een vrouw en 5 kinderen zijn ter plaatse door de GGD gecontroleerd.
ZEEWOLDE De Knardijk is vrijdagochtend en middag een aantal uren afgesloten geweest in verband met takelwerkzaamheden van een omgevallen vrachtwagen. De vrachtwagen reed richting Zeewolde, kwam in de berm terecht en viel om. De 18-jarige chauffeur uit Twenterand die vermoedelijk geen gordel droeg, is met armletsel naar het ziekenhuis in Harderwijk gebracht.
ALMERE Door een aanrijding op het Bruinvispad moest een 69-jarige bromfietser uit Almere vrijdagmiddag naar het Flevoziekenhuis gebracht worden (met ribletsel). Volgens de verklaringen reden drie nog onbekende fietsers tegen de bromfietser waardoor hij viel. De fietsers zijn niet gestopt.

Aanhoudingen voor rijden onder invloed
ALMERE Een 49-jarige Lelystedeling is vrijdagnacht op de A6 aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten.Na een melding dat iemand langzaam over de A6 reed, gingen agenten ter plaatse en gaven de automobilist een teken om te stoppen. Deze kon of wilde niet reageren en is tot stoppen gedwongen. De man die zich lastig gedroeg, is geboeid overgebracht naar het bureau. Voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs en voor het rijden onder invloed (1,13 promille) wordt proces-verbaal opgemaakt.
LELYSTAD In de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 22.00 en 06.00 uur hield het VerkeersTeam van de politie een grote alcoholcontrole binnen de gemeente. In totaal zijn 15 processen-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol opgemaakt, twee rijbewijzen ingevorderd en 15 rijverboden opgelegd. Het hoogst gemeten promillage was 2 promille. URK Een 63-jarige bromfietster uit Emmeloord is vrijdagmiddag aangehouden voor het rijden onder invloed. Op de Pyramideweg was de vrouw met haar invalidevoertuig tegen een geparkeerde auto gereden (schade aan de auto, geen gewonden). Getuigen verkaarden tegenover de politie dat zij dachten dat de vrouw alcohol gedronken had. De politie ging op zoek naar de inwoner van Emmeloord en kon haar in haar woonplaats traceren. Zij is aangehouden en nader verhoord op het politiebureau. Daar blies zij 1,33 promille. De vrouw is met een rijverbod van 6 uur heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt. URK Een motoragent hield vrijdagnacht een 19-jarige bromfietser uit Urk op het fietspad langs de Urkerweg aan voor het rijden onder invloed van alcohol. De bromfietser blies 1,22 promille. Tegen deze bromfietser wordt proces-verbaal opgemaakt, ook voor het rijden zonder helm. Na verhoor op het bureau is de Urker met een rijverbod van 5 uur heengezonden.

Overige aanhoudingen
ALMERE Een 19-jarige vrouw uit Almere is vrijdagmiddag op het centraal treinstation aangehouden voor het mishandelen van een conducteur en voor het opgeven van een valse naam. Toen de politie ter plaatse kwam, zag zij dat de vrouw zich op het perron recalcitrant gedroeg ten opzichte van een conducteur. De vrouw die zich bleef verzetten, is aangehouden, geboeid overgebracht naar het politiebureau en daar verhoord. Zij bekende dat zij naar de conducteur gespuugd had en hem met haar tas geslagen had. Ook had zij een valse naam opgegeven. Na verhoor is de 19-jarige heengezonden. Vermoedelijke aanleiding was dat de treinreizigster geen geldig vervoersbewijs had. Proces-verbaal is opgemaakt.
ALMERE De politie hield vrijdagmiddag een 14-jarige jongen uit Almere aan voor vernieling. Na een melding dat een groep jeugd banden op de P.J. Oudweg vernielde, ging de politie ter plaatse en stelde daar een onderzoek in. In de buurt van de Algerapoort hielden agenten een aantal jongeren die voldeden aan het signalement, staande. De 14-jarige bekende tegenover de politie en deed vrijwillig afstand van een mes dat hij bij zich had. Hij is aangehouden en na verhoor op het bureau heengezonden. Een passend straftraject wordt in gang gezet. Zijn ouder is in kennis gesteld.

Verkeerscontroles
ALMERE De politie hield een brom- en snorfiestcontrole vrijdag overdag in het Den Uylpark in de buurt van het Spoorbaanpad/Beatrixpark. In totaal zijn 24 bekeuringen uitgeschreven. Opvallend was dat 10 hiervan voor het overschrijden van de constructiesnelheid waren.Twee bromfietsen zijn in beslag genomen, omdat deze niet verzekerd waren. EMMELOORD De politie hield vrijdagmiddag een snelheidscontrole met de lasergun op de Randweg. Van de 100 gecontroleerde voertuigen, reden 4 te hard (hoogst gemeten overschrijding 72 km/u). Verder zijn nog 15 autos met aanhangers op andere wettelijke eisen gecontroleerd. In totaal zijn 7 boetes uitgeschreven: 2 voor het niet dragen van een gordel, 2 voor geen kentekenplaat aanhanger en een voor geen remlicht. Een bestelauto was te zwaar beladen met aardappels, namelijk 25% overbelading op de achteras.

Vernielingen
ALMERE In de nacht van donderdag op vrijdag zijn een drietal geparkeerde vrachtwagens/bestelbussen op de Beemsterweg vernield (onder ander ramen). Daarvan is vrijdag aangifte gedaan bij de politie.