Politie IJsselland

+ IJsselland
+ Communicatie & Voorlichting

Zwolle, 3 mei 2003

ME INZET KLOOSTERHAAR



Op vrijdagavond 2 mei 2003 om 20.15 uur heeft de ME van Politieregio IJsselland in samenwerking met een afdeling ME van Politieregio Twente een einde gemaakt aan een rel in Kloosterhaar, gemeente Hardenberg. Aanleiding tot de rel was het feit dat in de namiddag van 2 mei jl. door een 31-jarige bewoner uit Kloosterhaar een fiets was gestolen. De 56-jarige eigenaar van de gestolen fiets heeft zich hierna aan de woning van de verdachte vervoegd om verhaal te halen. Hij is hier na een woordenwisseling door de verdachte geslagen. Hierop is de benadeelde vertrokken en heeft de politie gebeld, waarna hij wederom naar de woning van de verdachte is gegaan. De 56-jarige man is bij de woning van de verdachte onwel geworden. Hij is door inmiddels ter plaatse gekomen politiepersoneel gereanimeerd. Dit werd even later overgenomen door eveneens ter plaatse gekomen ambulancepersoneel. Hij is vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij bij aankomst bleek te zijn overleden.

Inmiddels was er meer politie ter plaatse verschenen. De politie was in de woning van de verdachte aanwezig voor aanhouding van de verdachte. Op dat moment ontstond er een oploop van bewoners van het normaal zo rustige Kloosterhaar rond de woning van de verdachte. De agressie richtte zich niet tegen de politie, maar tegen de bewoners van het pand waarin ook de verdachte verbleef. In 1e aanleg is door de reguliere politie getracht de menigte te bewegen naar huis te gaan. Omdat dit niet lukte en de sfeer dreigender werd is de ME ingezet. Met enige drang, waarbij hier en daar een klap is uitgedeeld, keerde de rust omstreeks 24.00 uur in het dorp terug. Bij de ongeregeldheden is een 46-jarige man uit Westerhaar-Vriezenveensewijk aangehouden terzake het niet voldoen aan bevel of vordering.

De bewoners van de woning waar de verdachte verbleef veroorzaakten al langere tijd onrust en overlast in het dorp. De drie overige bewoners zijn door de politie naar elders overgebracht. Op last van de gemeente is de woning ontruimd. De eerder genoemde 31-jarige verdachte is terzake diefstal en mishandeling met de dood tot gevolg hebbende aangehouden en ingesloten. Er is een rechercheonderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak van het slachtoffer.

Einde persbericht

M.vr. gr.
Freek Fridrichs.
038-4963891




---- --