Nederlandse Vereniging van journalisten

14/4/2003 NVJ Algemeen
Dag van de Persvrijheid

In 1993 hebben de Verenigde Naties 3 mei uitgeroepen tot World Press Freedom Day. Het Persmuseum in Amsterdam organiseert op die datum voor de eerste keer De Dag van de Persvrijheid. Tijdens de middag wordt gedebatteerd over het thema "Persvrijheid in de wereld; Nederland en Europa". In het kader van de aanstaande uitbreiding van de Europese Unie is ervoor gekozen om ook de persvrijheid in een van de toetredende landen te belichten.
Eind 2002 zaten wereldwijd 136 journalisten in de gevangenis, 50 meer dan eind 2001. World Press Freedom Day heeft tot doel de beginselen van persvrijheid onder de aandacht te brengen en de persvrijheid wereldwijd te bevorderen. Tot nu toe werd in Nederland, mede door de Nieuwspoort-herdenking op 4 mei, niet veel aandacht aan deze dag besteed. Hierin wil het Persmuseum verandering brengen. Om die reden heeft het Persmuseum besloten om vanaf 2003 op 3 mei een jaarlijks terugkerend evenement te organiseren in het kader van persvrijheid, samen met de NVJ, de Nederlandse Dagbladpers (NDP), het World Editors Forum, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (ISSG), Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking (SCO) en Stichting Press Now.
Tot de sprekers behoort Paul Kok van mensenrechtenorganisatie Freedomhouse. Paul Kok geeft een overzicht van de situatie wereldwijd en geeft daarbij een kritisch beeld van de situatie in Europa en Nederland.
Jan Minkiewicz, freelance journalist voor de Volkskrant, praat over de persvrijheid in Polen in het kader van de toetreding van dit land tot de EU. Kees Schaepman, vice-voorzitter van de NVJ en eindredacteur VPRO-radio, zal aandacht vragen voor de schaduwzijde van de voorvechters van persvrijheid. De themamiddag wordt geleid door GeertJan Laan, voorzitter van het Persmuseum en hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden. Aansluitend opent burgemeester Job Cohen om 17.00 uur de tentoonstelling Tekenen voor de vrijheid. Een keuze uit het werk van Fritz Behrendt.
De bijeenkomst begint om 15.00 uur in het Persmuseum, Zeeburgerkade 10 in Amsterdam.