Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR - Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie organiseert op 3 mei de lezing

Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog

Lezing van dr. Herman Obdeijn en Mohamed Achahboun

Datum: zaterdag 3 mei 2003. Locatie: de Laurenskerk te Rotterdam

In de Tweede Wereldoorlog vochten tienduizenden Marokkaanse soldaten voor de bevrijding van Europa. Duizenden kwamen om bij gevechten in onder meer België, Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. In Kapelle (Zeeland) verwijzen 19 begraafplaatsen van Marokkaanse soldaten naar hun deelname aan de strijd voor een vrij Europa, een relatief onbekend hoofdstuk in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Op uitnodiging van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) verzorgen dr. Herman Obdeijn (verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit Leiden) en Mohamed Achahboun (initiatiefnemer herdenking Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland) een lezing over Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog.

Dr. Herman Obdeijn zal de rol van Marokkaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog in historisch perspectief plaatsen. Obdeijn is auteur van het boek ' De geschiedenis van Marokko'. Jarenlang was hij als cultureel attaché werkzaam in Rabat. Hij werkt mee aan het initiatief tot een 'Marokko jaar' in 2005: 400 jaar relatie Marokko-Nederland.

Mohamed Achahboun zal ingaan op de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor Nederlandse Marokkanen. Achahboun nam het initiatief tot de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor gevallen Marokkaanse soldaten in Kapelle. Hij verzamelt vanaf 1985 informatie over de rol van Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hiervoor voerde Achahboun onder meer gesprekken met Marokkaanse oud-verzetsstrijders. Achahboun is tevens initiatiefnemer tot een op te richten herdenkingsmonument.

Voor de lezing zal de heer ir. Rachid Majiti (management-consultant en mede-initiatiefnemer van Koerswijziging.nl) als moderator fungeren.

De lezing maakt deel uit van de reeks jaarlijkse lezingen van het LBR rond 4 en 5 mei. Vorig jaar besteedde het LBR, met een lezing van dr. Clarence Lusane, aandacht aan 'Hitlers Black Victims'. Bij die gelegenheid werkte het LBR samen met het Verzetsmuseum Amsterdam. Voor de 3 mei bijeenkomst is het LBR dankbaar voor de medewerking van de Laurenskerk, het platform Rotterdam (in) Dialoog en de Marokkaanse culturele vereniging Ettaouhid.

Voor informatie over de lezing kunt u contact opnemen met Aranka Kellermann of Xiu Lin Tan, beiden medewerkers van het LBR. Reserveren wordt sterk aanbevolen. Telefoon: 010-2010201 of per email: info@lbr.nl.

Datum : 3 mei 2003
Plaats : Laurenskerk, Grote Kerkplein 15, Rotterdam Aanvang : 13.30 uur
Toegang : gratis
Reserveren : sterk aanbevolen
Informatie : info@lbr.nl, of 010-2010201, www.lbr.nl

Programma

13.30 uur Aanvang

14.00 uur Welkomstwoord door Hubert Fermina, directeur van het LBR

14.10 uur Inleiding dr. Herman Obdeijn

14.40 uur Inleiding Mohamed Achahboun

15.15uur Vragenronde onder leiding van Rachid Majiti

15.45 uur Afsluiting

Routebeschrijving

Laurenskerk, Grote Kerkplein 15

Met de auto:
In de directe omgeving van de kerk is er geen parkeergelegenheid. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen in de parkeergarages Grote Markt en Jacobsplaats (Centrum Rotterdam, achter de Hoogstraat). U kunt - als u met de auto komt - parkeren bij o.a. de metrostations Zuidplein, Capelse Brug of Kralingse Zoom. Vandaar neemt u de metro naar Station Blaak. Wij adviseren u met Openbaar Vervoer te reizen.

Met de trein/metro/tram:
Naar NS / metro station Rotterdam Blaak. Vanuit het station loopt u - met het station in de rug - links langs de markt. Aan de linkerkant van de markt ziet u de achterkant van de Laurenskerk.