Tivoli Utrecht

030 - 231 14 91 of check www.tivoli.nl

TIVOLI NIEUWS

Vrijdag 18 april 2003

3. ENGELEN bestaan: MIA DOI TODD

Hoe kunnen we u overtuigen dat zij ieder gesprek zal doen verstommen? Iedere adem smoort? Dat zij de rillingen over uw rug laat lopen en kippenvel geeft op uw armen? De singer-songwriter uit Californie doet denken aan Beth Gibbons in samenwerking met uw persoonlijke hypnotiseur!

Misschien helpt een recensie van haar nieuwste cd THE GOLDEN STATE uit OOR # 8 om een beeld te creëren? Lees en aanschouw haar op zaterdag 3 mei in Tivoli als voorprogramma van Folk Implosion (Lou Barlow).

MIA DOI TODD
The Golden State (Columbia/Sony)
Zijn we hier getuige van de doorbraak van een bijzondere singer-songwriter? Ja. In een wereld die op het moment van schrijven gevuld lijkt met Sars, vogelpest en bommen op Bagdad is de eenvoudige, verstilde en hypnotiserende muziek van Mia Doi Todd een verademing. Na drie platen voor verschillende onafhankelijke labels is het voor de grote Columbia gemaakte The Goden State - de titel verwijst zowel naar haar thuishaven Californië als naar een hogere geestelijke staat - zowel een voortreffelijk overzichtsalbum als een veelbelovende eerste kennismaking. Zowel de zeven eerder verschenen als drie nieuwe nummers profeteren dankbaar van de uitgebalanceerde Mitchell Froom (Suzanne Vega, Los Lobos)-productie, compleet met zoals altijd tot in de puntjes verzorgde bijdragen van topmuzikanten als Nels Cline (gitaar), Davey Faragher (bas) en Jerry Marotta (drums). Het bijzondere aan Mia Doi Todds literair aandoende teksten zit 'm in de combinatie van haar Japans-Amerikaanse belevingswereld en de intelligente en precieze wijze waarop ze haar gecompliceerde gevoelens weet te verwoorden. Haar klassiek geschoolde stem zal misschien niet iedereen kunnen bekoren, maar wie genoten heeft van het Out of Season-album dat eind vorig jaar van Beth Gibbons & Rustin' Man verscheen, mag zich The Golden State eigenlijk niet laten ontgaan. (door Oene Kummer, uit: OOR nr. 8 - 19 april 2003)

zaterdag 3 mei 19.30 ¤ 11,-
Folk Implosion, Alaska & Mia Doi Todd
Precies wat ik nodig had, zegt Folk Implosion-voorman Lou Barlow over zijn nieuwste plaat. Wat dat was? Vooral het samenkomen van zijn gespleten persoonlijkheid. Barlow stopte al zijn rockideeën altijd netjes in mega-act Sebadoh, en het experiment was voor Folk Implosion. In The New Folk Implosion komt alles samen. Barlow werkt samen met Imaad Wassif, de zanger/gitarist van het indierock duo Alaska. Het resultaat is een beetje donker, een beetje vreemd, maar vooral expressief en verhalend. Voor en door vrienden, aldus Barlow. En een vriendin: Mia Doi Todd. Deze singer-songwriter maakte veel indruk tijdens de laatste Crossing Border. Over het poëtische The Golden State zei de pers: in deze lelijke tijden hebben we vrouwen als Mia nodig.