Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Nadere informatie over de lezing Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog

Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog Lezing van dr. Herman Obdeijn en Mohamed Achahboun

Zaterdag 3 mei, om 13.30 uur, in de Laurenskerk te Rotterdam, spreken dr. Herman Obdeijn en Mohamed Achahboun hun lezing uit over 'Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog'. Een persbericht over de lezing is half april verspreid (zie www.lbr.nl).

Aanvullende informatie over de sprekers en het thema van de lezing is geplaatst op www.lbr.nl, de website van het Landelijk bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), dat de lezing organiseert. Op de website staat onder meer het artikel 'De Marokkaanse militaire bijdrage aan de strijd tegen Nazi-Duitsland in Europa 1940 - 1945', van dr. W. Klinkert, docent militaire geschiedenis aan de Koninklijke Militaire Academie Breda. Een citaat uit zijn artikel: 'In totaal heeft Noord-Afrika het Franse leger 233.000 man geleverd. In feite de kern van die strijdmacht gedurende de hele oorlog. Uit Marokko kwamen er daarvan in 1942 ruim 77.000 op een bevolking van zes miljoen. Lange tijd is de geschiedschrijving van enerzijds de oorlog in Europa nadrukkelijk bepaald door Europeanen en Amerikanen terwijl anderzijds de geschiedschrijving van Marokko in het teken stond van de onafhankelijkheidsstrijd. De inzet van de Marokkanen in Europa viel zodoende tussen wal en schip. Juist heden ten dage, nu de band tussen Europa en Noord-Afrika op allerlei manieren hechter is dan ooit en onze samenlevingen meer vervlochten raken, is het zaak aan dit militair optreden van Marokkanen, Algerijnen en Tunesiërs in Europa aandacht te geven. Zij hebben bijgedragen aan onze vrijheid, dat mogen we niet vergeten.'

In de Laurenskerk zal zaterdag eveneens een tentoonstelling te zien zijn van het Amsterdams 4+5 mei Comité, met zwart-wit foto's van krijgsgevangen Marokkaanse soldaten in Zeeland.

De toegang tot de lezing van Herman Obdeijn en Mohamed Achahboun, in de Laurenskerk, Grote Kerkplein 15, te Rotterdam, is gratis.

Voor nadere informatie: zie www.lbr.nl, of per e-mail via info@lbr.nl, of telefonisch via 010-2010201, vraag naar Xiu Lin Tan of Aranka Kellermann.