Stichting TELEAC/NOT TeleScoop Nieuwsbrief


---

Ook deze week hoort u een bijzondere aflevering van TeleScoop Magazine. We staan een vol uur stil bij de vraag of computers muziek kunnen maken. Herbert Blankesteijn verdiepte zich in deze filosofische vraag en kwam terug met een opvallend optimistisch antwoord.

Hieronder de tekst van het persbericht:


---
Aanstaande zaterdag in TeleScoop Magazine

* De computer als componist

* Kunnen computers muziek maken? Als uitvoerend muzikant zeer zeker: je kunt een partituur in een gewone pc stoppen en er muziek uit krijgen. Die muziek klinkt desgewenst alsof een complete rockband of een orkest staat te spelen.

* Maar kan een computer muziek schrijven? Kan hij improviseren? TeleScoop bezoekt prof.dr. Pieter Adriaans, hoogleraar lerende systemen en tevens musicus, die laat horen dat het kan. Mozart schreef al een 'Musikalisches Würfelspiel', dat door tussenkomst van een dobbelsteen menuetten genereerde. Dit is in de moderne tijd geautomatiseerd in het programma CyberMozart. Op een hoger niveau laat de Amerikaan David Cope zijn computer pianosonates schrijven in de stijl van Bach, die vervolgens door Copes vrouw worden uitgevoerd. Geen meesterwerken volgens Adriaans; dat blijft voorlopig voorbehouden aan de mens, maar wel gewoon mooie muziek.

* En waarachtig, de computer kan ook improviseren. De consument kan al geruime tijd voor zijn pc het programma Band In A Box kopen. Als dit programma een akkoordenschema krijgt opgedragen en de samenstelling van een band, speelt het tot Sint Juttemis door. Adriaans zelf pakt het grondiger aan met een intelligent programma dat live met hem meespeelt op door Adriaans aangewezen instrumenten. Al doende leert deze automatische muzikale sparringpartner met zijn menselijke dirigent samenspelen.

* Tussen de bedrijven door worden ook nog twee klassieke werken met elkaar gekruist. Hoor hoe muzikaal, briljant en creatief de computer is in TeleScoop. TeleScoop Magazine
Uitzending: zaterdag 3 mei 2003 17.02 - 18.00 uur op 747AM Dit programma is na uitzending in realaudio te beluisteren op onze website: www.telescoop.nl.


---

Gisteren in TeleScoop Actueel:

* De betekenis van het webloggen voor de journalistiek.
* 'Iedereen is journalist', roepen sommigen, nu de techniek het wel heel makkelijk maakt om feiten en meningen op het web te plaatsen. Maar is dat journalistiek? En hebben de gevestigde media er iets bij te winnen dat er met het internet een nieuw medium bij is gekomen? Kortom: levert de weblog iets op, in financiële zin dan wel inhoudelijk? TeleScoop Actueel
Uitzending: elke woensdag 13.30 - 14.00 uur op 747AM Dit programma is na uitzending in realaudio te beluisteren op onze website: www.telescoop.nl.