Nationaal Comite 4 en 5 mei


ZO GEDACHT ZO GEDICHT:
SAMENWERKING NATIONAAL COMITÉ 4 EN 5 MEI

Lustrum poëziewedstrijd voor jongeren in teken van herdenken en vrijheid

Haarlem, 14 november 2002. -- De vijfde editie van Zo Gedacht Zo Gedicht, de poëziewedstrijd voor jongeren van Kunst en Cultuur Noord-Holland en ProBiblio, wordt dit jaar in nauwe samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei georganiseerd.

Reden hiervoor is dat in Noord-Holland op 5 mei 2003 de officiële Start van de Nationale Viering van de Bevrijding zal plaatsvinden.`Dichter bij 4 mei' luidt het thema voor Noord-Hollandse jongeren van 16 t/m 18 jaar, die uitgedaagd worden een gedicht te schrijven met als thema `Herdenking'. Jongeren in de leeftijdscategegorie 12 t/m 15 jaar wordt gevraagd het motto `Dichter bij 5 mei' in dichtregels te vatten met als thema `Vrijheid'.

De winnaars van Zo Gedacht Zo Gedicht krijgen de eer hun gedicht respectievelijk op 4 mei 2003 tijdens de Nationale Herdenking op de Dam, in Kamp Westerbork of in kamp Vught voor te lezen en op 5 mei 2003 in Haarlem tijdens de officiële Start van de Nationale Viering van de Bevrijding en van Bevrijdingspop.In een deze week verschijnende 16-pagina's tellende PLUG Poëzie Special, die gratis aan alle CJP houders in Noord-Holland wordt gezonden, worden de spelregels van de dichtwedstrijd uiteengezet en lees- en schrijftips rond de beide thema's aangereikt. In de special staat ook een aantal voorbeelden van herdenkings- en bevrijdingspoëzie van o.a. Remco Campert, Wislawa Szymborska, Karel Eykman en Jules Deelder en interviews met onder meer (schilder en beeldhouwer) Truus Menger, die als zeventienjarige actief verzetslid was in de Tweede Wereldoorlog, schrijfster Malika Al Houbach en cabaretier en radiomaker Dolf (Lebbis en) Jansen. De poëziespecial kan gratis opgevraagd worden bij telefoonnummer 023-5319139. Deelnemers kunnen hun gedicht van maximaal 25 regels, in klassenverband of individueel, voor 6 februari zenden aan Zo Gedacht Zo Gedicht 02/03 Antwoordnummer 942, 2000 VB Haarlem. De volledige wedstrijdvoorwaarden zijn te vinden op www.kcnh.nl/zgzg. Een jury bestaande uit onder meer Malika Al Houbach, Elisabeth de Pagter,(winnares van Dichter bij 4 mei 2002), Commissaris van de Koningin in Noord-Holland Borghouts en Jacqueline Regeling, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei) zal de gedichten beoordelen. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens een feestelijke slotmanifestatie op 12 maart 2003 in het Zaantheater te Zaandam.