Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-05-2003
Politieberichten van 3/5 (13.00 uur) t/m 4/5 (13.00 uur)

Makkum: inbraken
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Stranwei. Men kwam het pand binnen door verbreking van een deur. Eenmaal binnen werd de deur naar het kantoor vernield. Het kantoor werd doorzocht. Uit een bureaulade werd een enveloppe met geld (ongeveer 100.-) weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 49-jarige inwoner van Makkum, heeft aangifte gedaan. Dezelfde nacht werd ook ingebroken in een bedrijfspand aan de Munniksplaat. Via verbreking van een raam kwam men het pand binnen. Ook hier werd het kantoor doorzocht. Uit een kast werd een paar honderd euro weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 33-jarige inwoner van Heerhugowaard, heeft aangifte gedaan.

Opeinde: aanrijding lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 09.55 uur vond op de Kommisjewei een "kop-staart"-aanrijding plaats tussen twee personenauto. De bestuurder van de achterste auto, een 20-jarige inwoner van De Tike, zag te laat dat de voor hem rijdende auto, bestuurd door een 46-jarige inwoner van Opeinde, afremde en deze bestuurder zijn wagen tot stilstand bracht. De inwoner van De Tike botste op zijn voorligger. De inwoner van Opeinde klaagde over nekpijn en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na behandeling kon de man weer naar huis.

Heerenveen: inbraak woning
Vrijdag tussen 12.30 en 17.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Beugel. Door verbreking van een slot in de toegangsdeur kwam men binnen. Uit de woning werden een televisie, een videorecorder en een armband weggenomen. De 20-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Sneek: heling bromfiets
Zaterdag omstreeks 14.20 uur werd op de Harinxmakade een bromfietsbestuurder gecontroleerd. Het bleek dat de bromfietsbestuurder, een 19-jarige inwoner van Sneek, reed op een bromfiets, merk Gilera, kleur groen, die als gestolen te boek stond. De bromfietsbestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij kon geen aannemelijke verklaring geven, waar hij de bromfiets vandaan had. De bromfiets werd in beslag genomen en tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 15.35 uur werd een diefstal gepleegd bij een winkel aan de Nieuwestad. Het personeel was achter de dief aangelopen en had ondertussen de politie gebeld. Op de Zuidergrachtswal werd de verdachte, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, aangetroffen en aangehouden. Onder zijn jas kwamen drie boeken van Harry Potter (winkelwaarde 53,30) vandaan, die hij in de winkel had weggenomen. De boeken zijn retour gegaan. Een medewerker van de winkel, een 57-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Lemmer: onder invloed
Zaterdag omstreeks 18.00 uur werd op de Nieuweburen een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Rutten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 260 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: inbraak auto
Zaterdag tussen 15.00 en 16.55 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het parkeerterrein aan het Kalverdijkje. Een ruit aan de passagierszijde werd ingeslagen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 43-jarige inwoner van Swichum, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Zaterdag omstreeks 22.00 uur werd op de Wijbrand de Geeststraat een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake dealen. Door een patrouille werd gezien dat de verdachte drugs verkocht aan een gebruiker. Toen de verdachte werd aangehouden, gooide hij de drugs, die hij nog bij zich had weg. De drugs, 0.6 gram heroïne en 2.4 gram cocaïne werd teruggevonden en in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 00.45 uur werd op de Tjaarda een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Harkema, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 845 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 10 uren. Tevens bleek dat hij nog een ontzegging van de rijbevoegdheid had, die liep tot 28 september 2003. Een patrouille zag de man zondag omstreeks 02.15 uur weer rijden op de Tjaarda. Toen hij in de gaten kreeg dat de politie achter hem reed, ging de bestuurder er met hoge snelheid vandoor. Onderweg pleegde de bestuurder verschillende verkeersovertredingen (hoge snelheid, rijden in verboden richting) Uiteindelijk werd de bestuurder bij zijn woning aangehouden. De auto werd nu in beslag genomen. De verdachte werd weer overgebracht naar het bureau en bij de tweede ademanalyse blies hij 515 ug/l. Tegen de verdachte werd ook nu weer proces-verbaal opgemaakt.

Balk: onder invloed
Zondag omstreeks 00.55 uur werd op de Erasmusstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 40-jarige inwoner van Sloten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 505 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Franeker: onder invloed
Zondag omstreeks 01.35 uur werd op de P.J. Troelstrastraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Cornwerd, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 305 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Leeuwarden: inbraak school
Zondag omstreeks 00.10 uur werd ingebroken in een school aan de Sem Dresdenstraat. Door verbreking van een ruit kwam men binnen. Uit een schoollokaal werd een computer weggenomen. De schoolleiding zal worden ingelicht en moet nog aangifte komen doen.

Leeuwarden: drugs
Zondag omstreeks 02.00 uur werd een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake het in bezit hebben van drugs.(vermoedelijk cocaïne) De verdachte wilde een disco aan de Nieuwestad bezoeken. Toen hij werd gefouilleerd door de portiers, werden de drugs in een plastic zakje bij hem aangetroffen. In de plastic zak zaten 5 bolletjes met vermoedelijk cocaïne. De verdachte werd overgedragen aan de politie. De drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 02.50 uur werd op de Groningerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 41-jarige inwoner van Oudebildtzijl, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 420 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Harlingen: onder invloed
Zondag omstreeks 03.05 uur werd op de Zuiderhaven een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 390 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Heerenveen: aanhouding
Zondag omstreeks 03.00 uur werden op de Kwartelstraat twee mannen aangehouden ter zake vernieling. De twee mannen, 37 en 32 jaar, beiden uit Heerenveen, waren de gehele avond en nacht al lastig geweest. De uren daarvoor waren er verschillende meldingen uit de Kwartelstraat gekomen dat de beide mannen, die flink gedronken hadden, lastig waren en de boel op stelten probeerden te zetten. De politie was meerdere keren ter plaatse om de zaak te sussen. De beide mannen hadden nu een rozenboog bij een woning vernield. Zij zijn daarop aangehouden en overgebracht naar het bureau, waarna de rust in de straat weer keerde. Tegen de mannen is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: vernieling
Zondag omstreeks 03.00 uur werd een ruit in de toegangsdeur van een bloemenzaak aan de Noorderweg vernield. De ruit werd ingegooid met een vaas die voor de winkel stond. Door de ontstane opening had de verdachte brandend papier gegooid. Het vuur is uit zichzelf gedoofd. De winkel liep rookschade op. Bij de winkel werd een 30-jarige inwoner van Franeker aangehouden. De verdachte bevond zich op het moment dat de politie ter plaatse kwam, binnen de omheining van de winkel. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. De eigenaar van de winkel, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Drachten: niet voldoen aan vordering
Zondag omstreeks 01.55 uur werd een 29-jarige inwoner van Drachten uit een horecagelegenheid aan de Zuidkade verwijderd daar hij dronken was en zich lastig gedroeg. Door de politieagenten werd de man vervolgens gesommeerd door de lopen. In eerste instantie voldeed hij hier aan. Even later keerde hij weer terug en wilde de horecagelegenheid weer binnen. Hij werd gevorderd zich te verwijderd, doch hier voldeed hij niet aan. De man werd daarop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt ter zake het niet voldoen aan een bevel of vordering. Na het opmaken van het proces-verbaal werd de verdachte weer in vrijheid gesteld en heengezonden.

Leeuwarden: wildplassen
Zondag omstreeks 00.45 uur werd op het Ruiterskwartier een man bekeurd ter zake wildplassen. De man, een 44-jarige inwoner van Leeuwarden, was het hier niet mee eens en weigerde zijn naam op te geven. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Dokkum: verdrinking
Zondag omstreeks 04.10 uur werd door voorbijgangers het stoffelijke overschot van een man in het water van de Dam aangetroffen. De man, een 36-jarige inwoner van Dokkum, bleek door verdrinking om het leven te zijn gekomen. De fiets van het slachtoffer werd iets verderop aangetroffen. Hoe de man in het water terecht is gekomen, is nog niet duidelijk. De politie gaat niet uit van een misdrijf. Wel vraagt de politie getuigen, die de man op de fiets eventueel aldaar in die omgeving hebben gezien.

Dokkum: inbraak kantine
Afgelopen nacht werd ingebroken in de kantine van de voetbalvereniging "Be Quick" aan het Tolhuispark. Een ruit van de toegangsdeur werd vernield. Uit de kantine waren flessen drank en snacks weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Een medewerker van de voetbalvereniging, een 48-jarige inwoner van Dokkum, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272