Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

De Bingöl aardbeving in Turkije op 1 mei 2003

Op 1 mei heeft zich dicht bij de plaats Bingöl in Zuidoost-Turkije een middelzware aardbeving voorgedaan met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Het tijdstip van de beving in de late nacht (00:27 GMT, 03.27 locale tijd) maakte dat velen door de schokken in hun slaap zijn overvallen. De geringe diepte van de aardbeving (circa 10 kilometer) is er de oorzaak van dat er relatief veel schade is ontstaan.

Turkije ligt in een gebied met een complexe tektonische structuur. Het grootste deel van Turkije wordt gevormd door het Anatolische blok Dit blok zit als het ware ingeklemd tussen een aantal grotere platen. In het noorden, langs de zuidoevers van de Zwarte Zee, wordt het Anatolische blok begrenst door de Eurazische plaat. Hier loopt de Noord-Anatolische breukzone. Deze breukzone heeft in het verleden vele zware bevingen veroorzaakt. De platen in het zuiden van Turkije zijn de Afrikaanse plaat en de Arabische plaat. Deze twee platen hebben een beweging in noordelijke richting. De begrenzing met de Arabische plaat wordt gevormd door de Oost-Anatolische breukzone. Dit is de breukzone waar de beving bij Bingöl zich naar verwachting heeft voorgedaan. Als gevolg van de grootschalige bewegingen wordt het Anatolische blok naar het westen gedreven. Dit veroorzaakt niet alleen seismische activiteit in het noorden en in het oosten van Turkije maar ook in het westen, langs de kusten van de Middellandse Zee, waar het aansluit bij de activiteit in Griekenland.

Schematisch beeld van het spanningsveld in en rond Griekenland en Turkije. De tektonische platen zijn aangegeven, met de belangrijkste breuken waarlangs de aardbevingen plaatsvinden. De blauwe pijlen geven de relatieve bewegingsrichting aan van de respectievelijke platen.

Bron: USGS (United States Geological Survey)

Meer informatie over aardbevingen in Turkije.

---

Voor informatie kunt u contact opnemen via Reactie Zie het origineel http://www.knmi.nl/onderzk/se...ng_in_turkije.htm . Bron: KNMI