Ingezonden persbericht


+ Gelderland-Zuid
+ Korpsstaf

Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39

Datum ( 4 mei 2003

Van ( / afdeling Communicatie

Regionaal Persbericht

District Stad Nijmegen

Dode bij verkeersongeval

Een 33-jarige man uit Wijk bij Duurstede kwam zaterdagavond om het leven toen hij rond 19.30 uur in zijn auto op de Rijksweg A73 komende vanuit de richting Venlo in de zogenaamde 'duitse bocht' van het knooppunt 'Neerbosch' de afslag nam naar Nijmegen. De man reed over de linkerrijstrook vermoedelijk met te hoge snelheid de bocht in en werd volgens een getuige die het ongeval zag gebeuren ingehaald door een vermoedelijk witte personenauto die over de rechterrijstrook reed. De man uit Wijk bij Duurstede slipte daarna en reed rechts de berm in waar hij tegen een boom botste. De man werd in kritieke toestand overgebracht naar het Radboudziekenhuis waar hij diezelfde avond overleed. De politie zoekt de bestuurder en inzittenden van de 'witte personenauto' en wil graag in contact komen met mogelijke getuigen van het ongeval.

Stenen gooiende man aangehouden

Vrijdagmiddag rond 14.00 uur is een 40-jarige Nijmegenaar aangehouden op de Marienburg die klinkers tegen de ruiten van een daar gevestigd kantoorgebouw gooide. Daardoor waren een aantal ruiten vernield. Een 47-jarige medewerker van het betreffende kantoor deed aangifte van de vernieling. De Nijmegenaar werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt. Daarna is hij weer heengezonden.

Schennispleger aangehouden

Een 30-jarige man uit Nijmegen is aangehouden omdat hij in een speeltuintje aan de Goselingstraat schennis pleegde ten overstaan van een groep spelende kinderen. De kinderen waarschuwden hun ouders. De politie werd gebeld en de ouders vertelden aan de politie. Eén van de ouders wees de politie aan waar de verdachte man zich schuilhield, die vervolgens werd aangehouden en overgebracht naar et politiebureau. De kinderen die erg geschrokken waren zijn door de politie gehoord. Er is proces-verbaal tegen de Nijmegenaar opgemaakt. De ouders zijn met hun kinderen attent gemaakt op hulpverlening door het bureau slachtofferhulp. De Nijmegenaar bleek zodanig in de war dat hij overgedragen is aan een zorginstelling.

Twee jongens voor vernieling aangehouden

Twee jongens van 15 en 12 jaar zijn vrijdagavond rond 24.00 uur aangehouden omdat zij in de buurt van Ryswickstraat een spiegel van een auto hadden getrapt. Een 32-jarige Nijmegenaar had dat gezien en waarschuwde zijn buurman, een 44-jarige Nijmegenaar. Samen stapten zij in de auto en troffen de jongens in de buurt aan. Zij hielden hen aan en waarschuwden de politie. De jongens werden aan hen overgedragen en overgebracht naar het politiebureau waar tegen hen proces-verbaal is opgemaakt. De jongens zijn verwezen naar het bureau HALT voor het ondergaan van een alternatieve straf.

Geweldpleger aangehouden op voetbalveld

Een 32-jarige Nijmegenaar is zaterdagmorgen in een sportkantine van een voetbalveld aan De Meeuwse Acker, 20ste straat, aangehouden. Dat gebeurde nadat de wedstrijd was gestaakt wegens grof taalgebruik tegen de scheidsrechter en hij een 53-jarige medespeler een bloedende hoofdwond had geslagen. De 53-jarige man deed aangifte van mishandeling en de 32-jarige Nijmegenaar is nadat er op het politiebureau proces-verbaal tegen hem was opgemaakt, heengezonden.

Man aangehouden voor steekpartij

Zaterdagmorgen is rond 09.30 uur in de Schonckstraat een 32-jarige Nijmegenaar aangehouden die daar na een ruzie op straat een andere man met een mes had verwond. De politie ging erheen en trof daar een man met bebloede kleding en een bloedende wond aan zijn hand. De man wilde zijn naam niet opgeven en wilde ook geen aangifte doen. Hij werd per ambulance overgebracht naar het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en daar behandeld. De politie heeft van de gewonde man een mes in beslag genomen. De 28-jarige echtgenote van de man die een bloedende wond aan zijn hand had opgelopen was tussen de vechtende mannen gesprongen om hen te scheiden. Daarbij was ook zij met het mes gestoken. Zij had een niet ernstige verwondingen aan een bovenbeen, een vinger en aan haar hoofd. Zij is per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis en daar behandeld. De politie stelt nog een nader onderzoek in.

Mishandeling

Een 22-jarige Nijmegenaar die zaterdagmorgen rond 05.00 uur in zijn auto zijn vriendin met haar vriendin ophaalde op de Marienburg werd daar, volgens hem zonder enige aanleiding, mishandeld door drie mannen. Toen zijn vriendin met haar vriendin kwam aanlopen liepen er drie mannen achter de meisjes. Eén van hen sprak de Nijmegenaar aan en sloeg en schopte hem door het geopende bestuurdersportier meerdere malen. Ook werden door de drie mannen twee ruiten van de auto ingetrapt waarbij de bestuurder licht gewond raakte door het glas. Toen de vriendinnen waren ingestapt zag de Nijmegenaar kans weg te rijden waarbij zijn auto met stenen werd bekogeld. Daarbij raakte de auto nog meer beschadigd. De vriendinnen raakten niet gewond. De politie stelt nog een nader onderzoek in.

Vechtersbazen aangehouden

Een 25 jarige en een 30 jarige Nijmegenaar zijn zaterdag rond 13.30 uur op het Stationsplein aangehouden omdat zij aan het vechten waren waarbij een gestalde motor was omgevallen die daardoor beschadigd was geraakt. De mannen waren aan het vechten geslagen wegens een ruzie over drugs. Op het politiebureau is proces-verbaal tegen hen opgemaakt waarna zij weer zijn heengezonden. De eigenaar van de motor, een 56-jarige man uit Ottersum, zal de beide verdachte civiel aansprakelijk stellen voor de schade aan zijn motor.

Beveiligingsmedewerker winkel houdt overvaller aan

Zaterdagmiddag had de man in een winkel aan de Daalseweg onder bedreiging van een mes bij een 19-jarige kassière een greep in de kassala gedaan en daaruit een stapeltje bankbiljetten weggenomen. Hij rende weg en bedreigde bij zijn vlucht door de winkel de beveiligingsbeambte en een medewerker van de winkel met het mes. De beveiligingsbeambte sprak op de man in die daarop het mes aan de beveiligingsbeambte overdroeg waarna hij door hem werd aangehouden. De politie werd gebeld die de man overnam. De man weigerde zijn personalia aan de politie mee te delen. Het geld werd aan de winkel teruggegeven. Het mes is in beslag genomen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar is proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Woninginbraken

Zaterdag rond 12.30 uur hoorde een bewoner van een woning in de Ligusterstraat gerucht bij de buren en ging op onderzoek uit. Hij zag twee knapen wegrennen. Eén van hen had een zwarte tas in zijn handen. Bij nader onderzoek zag hij dat de voordeur van een woning naast hem opengebroken was. De bewoner van deze woning, die niet thuis was, zal nog worden uitgenodigd om aangifte te doen. De politie heeft er voor laten zorgen dat de woning weer behoorlijk afgesloten kon worden. Vrijdag is in de namiddag ingebroken in een woning aan de Beijensstraat door een achterdeur open te breken. Uit de woning is een rugzak, een fotocamera, een mini-disc en een dia-scanner gestolen. De bewoner heeft aangifte gedaan. Vrijdag is ingebroken in een woning aan de Vonckstraat door een raam open te breken. Uit de woning is ondermeer een boormachineen een laptop-computer gestolen. De 42-jarige bewoner heeft aangifte gedaan. Vrijdagavond is ontdekt dat er ingebroken was in een woning aan de Witsenburgselaan door een raam open te breken. De hele woning is doorzocht. Wat er precies gestoken is, is nog niet bekend. De bewoner zal nog aangifte doen.

Gestolen auto's

Vrijdagavond is van het Groene Balkon een blauwe Ford escort met kenteken JL-FV-15 gestolen. De 43-jarige eigenaar, die in Sint Anthonis woont, heeft aangifte gedaan. In de nacht van vrijdag op zaterdag is van het Zwanenveld 31ste straat een beige Volkswagen-Jetta met kenteken LL-14-RK gestolen. De eigenaar, een 27-jarige Nijmegenaar, heeft aangifte gedaan.

Gestolen auto aangetroffen

De politie zag zaterdagmorgen rond 05.10 uur over de Van Schuylenburgweg een witte Volkswagen-golf met een duits keneken rijden. De auto sloeg wat opvallend de Tolhuis 10de straat in. Daarom besloot de politie een onderzoek in te stellen. Toen de politie de Tolhuis, 10de straat inreed, zagen zij de auto nog net de Tolhuis 50ste straat inrijden waar zij de auto kwijtraakten. Even later troffen zij de auto op de 78ste straat in die wijk aan. De auto was leeg en bleek in de afgelopen nacht in Kleve gestolen te zijn.

Motorrijder gewond

Een 43-jarige Nijmegenaar raakte gewond toen hij vrijdag rond 18.10 uur over de rechterrijstrook van de Bijleveldsingel vanuit de Prins Hendrikstraat reed en gepasseerd werd door een 30-jarige automobilist uit Grave die over de linkerrijstrook in dezelfde richting reed. De auto ging voor de motorrijder naar rechts om rechts van de weg te parkeren. Daarbij liet hij de weg niet vrij voor de motorrijder die tegen de auto botste. De man werd met meerdere gebroken ribben overgebracht naar het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. De auto raakte Linksvoor beschadigd en de motor aan de voorzijde. De bestuurder van de auto raakte niet gewond.

Fietser en bromfietser gewond

Een 36-jarige man uit Nijmegen raakte vrijdagavond rond 21.15 uur gewond toen hij op de Van Rosenburgweg voor een 26-jarige bromfietser uit Wijchen afsloeg zonder de hem tegemoet rijdende bromfietser voorrang te geven. De bromfietser botste tegen de fietser. De fietser is per ambulance met onbekend letsel naar het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis gebracht. De bromfietser ging zelf naar het ziekenhuis omdat hij pijn aan zijn nek had. Beide voertuigen raakten beschadigd.

District De Waarden

Enspijk - bromscooterdieven aangehouden - Vrijdagmiddag rond 13.30 uur zag de politie op de N327 twee knapen, een 15-jarige uit Rumpt en een 16-jarige uit Culemborg, zonder helm op een bromscooter rijden. Toen de jongens in de gaten hadden dat de politie eraan kwam gooiden zij de bromscooter aan de kant. Bij nader onderzoek bleek het contactslot vernield te zijn. Aanvankelijk verklaarden de jongens de bromscooter gevonden te hebben. De jongens werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar gaven zij toe de bromscooter een paar dagen geleden te stolen te hebben. De politie kon geen aangifte van diefstal van de bromscooter vinden en zal de eigenaar nog opsporen. Na het opmaken van het proces-verbaal zijn de beide knapen heengezonden. Hun ouders werden over het gedrag van hun zonen geinformeerd. De knapen zijn voorgedragen voor het ondergaan van een alternatieve straf bij het bureau HALT.

Zoelmond - brand - Vrijdagavond rond 21.35 uur werd brand gemeld aan de Groeneweg. Daar bleek een hoeveelheid bouwafval bij een pand dat verbouwd wordt in brand te staan. De brandweer bluste de brand. Een schadebedrag is niet bekend. Er raakte bij de brand niemand gewond.

Culemborg - dronken bestuurder verkeert over rotonde - Een 32-jarige inwoner van Culemborg reed vrijdagavond rond 23.10 uur in zijn auto in de verkeerde richting over de rotonde van de provinciale weg, de N320. De politie zag dat en volgde de man. Na een stopteken controleerden zij de bestuurder die vermoedelijk gedronken had. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar zijn adem werd geanalyseerd. Hij blies 660 Ug/l terwijl 220 Ug/l de limiet is. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Hij kreeg een rijverbod voor een aantal uren en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Daarna is de man de man weer heengezonden.

Culemborg - aangehouden voor niet dragen van autogordel en belediging - Zaterdagavond werd een 34-jarige Culemborger in de Sportlaan bekeurd voor het niet dragen van de autogordel. Daarbij schold hij één van de agenten uit. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt. Daarna is hij weer heengezonden.

Culemborg - getuige houdt vandalen aan - Een 27-jarige Culemborger die zaterdagavond zag dat - naar naderhand bleek - een 23-jarige Culemborger met een schoen een ruit van een gebouw aan de Ridderstraat vernielde, werd door hem aangehouden. Er bleken ook nog een tweede ruit vernield te zijn. De man had een 26-jarige vriend bij zich die de getuige 100 euro bood als hij hen zou laten gaan. De politie werd gebeld die de mannen overnam en overbracht naar het politiebureau. De 26-jarige man had niets vernield en werd heengezonden. Tegen de 23-jarige man is proces-verbaal opgemaakt.

Beusichem - inbraak bedrijf - In de periode van maandag 28 april op zaterdag 3 mei zijn uit een opslag van een bedrijf aan de Klassenburgerstraat twee zogenaamde paintballgeweren gestolen met 5 CO2 cilinders. De dieven kwamen binnen door een slot van een deur te vernielen. Een 33-jarige medewerker heeft aangifte van de diefstal gedaan.

Kerk-Avezaath - roeiboot gestolen - In de nacht van donderdag 1 op vrijdag 2 mei is uit het water nabij Thedingsweert een beige witte roeiboot gestolen. De boot is ongeveer 3,80 meter lang en zwart aan de onderkant. De boot, gemaakt voor de oorlog 40-45, is geheel genageld, voorzien van een rondboeg en een hardhouten vlonder. De 45-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Tiel - gewonde bij aanrijding - Een 68-jarige Tielenaar die zaterdag rond 16.00 uur over de Lingedijk van Wadenoijen naar Tiel fietste, werd aangereden door een 18-jarige automobilist uit Culemborg. De Tielenaar werd per ambulance overgebracht naar het Rivierenlandziekenhuis en daar opgenomen. Hij bleek enkele ribben gebroken te hebben en zijn sleutelbeen. De toedracht is vermoedelijk dat een bestuurder van een Mercedes vanuit Tiel moest remmen om een botsing met een automobilist die uit een uitrit kwam te voorkomen. Achter de Mercedes reed een andere bestuurder van een personenauto in dezelfde richting die niet op tijd kon remmen en naar links uitweek om de Mercedes te ontwijken. De bestuurder van deze auto, de Culemborger, botste daarbij tegen de hem tegemoet rijdende fietser. Vermoedelijk hebben de bestuurder van de Mercedes en de Culemborger met te hoge snelheid gereden. De politie stelt nog een nader onderzoek in.

Tiel - inbraak in kantoor - Zaterdagavond is ingebroken in een kantoor aan de Burgemeester Meslaan door meerdere ramen open te breken. Uit het kantoor zijn enkele computers gestolen. Hert bedrijf zal nog aangifte van de diefstal doen.

Deil - naaimachines en snijmachine uit bedrijf gestolen - In de periode van dinsdag 29 april op vrijdag 2 mei zijn uit een bedrijf aan de Beemdstraat drie zogenaamde tackers (nietmachines), een snijmachine en vijf naaimachines gestolen. De dieven kwamen binnen door het inslaan van een ruit. De 20-jarige eigenaar van het bedrijf heeft aangifte gedaan. De diefstal moet gelet op het gewicht van de machines welhaast door meerdere personen gepleegd zijn waarbij vermoedelijk een bestelbus moet zijn gebruikt. De waarde van de machines bedraagt ongeveer 100.000 Euro. De politie zoekt getuigen van deze inbraak.

Heerewaarden - dode bij eenzijdig verkeersongeval - Zaterdagmorgen rond 10.30 uur botste een 21-jarige man uit Rossum met zijn auto na een inhaalmanoeuvre op de Van Heemstraweg tegen een boom en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De man kwam uit de richting Dreumel en reed in de richting Zaltbommel. Hij passeerde een 28-jarige man uit Wamel als bestuurder van een personenauto met aanhangwagen. Deze verklaarde met een snelheid van ongeveer 80 km per uur gereden te hebben. De 21-jarige Rossummer passeerde hem en raakte in een slip waarbij de auto rechts van de weg in de berm tegen een boom botste.

Hedel - aanhangwagen gestolen - In de nacht van vrijdag op zaterdag is van een bedrijfsterrein aan de Koningskampen een grijze aanhangwagen van het merk Hapert met kenteken WH-NX-47 gestolen. De dieven kwamen op het terrein door een hek open te breken. Een 40-jarige medewerker heeft aangifte gedaan.

Hedel - woninginbraak - In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een woning aan de Steenovensestraat door een raam open te breken. Uit de woning is een lap-top-computer en zijn sieraden gestolen. De 40-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Tiel - vandalen aangehouden - Twee jongens, 11 en 14 jaar, en zijn zaterdag in de namiddag aangehouden op de Rauwenhoflaan omdat zij verdacht werden van brandstichting en vernielingen. Van vrijdag op zaterdag is een schaftkeet opengebroken op het terrein van de door brand vernielde school aan de Wijenburglaan. In de schaftkeet werden koffiepakken en pakken chocolademelkpoeder leeg gestrooid. De boiler werd van zijn bevestiging losgetrokken en een koffiezetapparaat werd vernield. Zaterdagmiddag bleek er brand te worden gesticht en werd dat aan de politie gemeld. Ook een 42-jarige medewerker van het bouwbedrijf ging naar het bouwterrein en zag twee jongens wegrennen. Er bleek een afvalcontainer verbrand te zijn. Het vuur was inmiddels gedoofd. Van de school waren zes ruiten vernield. De jongens werden op aanwijzen van de medewerker van het bouwbedrijf en een getuige in de buurt aangehouden. Zij gaven toe in de schaftkeet geweest te zijn, daar wat spullen meegenomen te hebben en deze in brand gestoken te hebben. Er is proces-verbaal tegen de jongens opgemaakt. Zij werden in de loop van de avond heengezonden. Hun ouders werden op de hoogte gesteld van hetgeen er met hun zonen aan de hand was.

District Tweestromenland

Wijchen - aanhoudingen na vechtpartij - Vrijdagmiddag rond 13.15 uur werd gemeld dat twee drinkende mannen die op een muurtje in de Burchtstraat ruzie hadden gekregen en dat er een mes getrokken was. De vechtpartij liep zodanig uit de hand dat omstanders ingrepen. Een van de betrokken mannen, een 30-jarige Nijmegenaar, wilde er vandoor gaan op naar naderhand bleek een gestolen fiets. Dat werd door een 42-jarige Wijchenaar voorkomen. De Nijmegenaar trok daarop een mes dat door een andere getuige (leeftijd en woonplaats onbekend) van de man werd afgepakt. Deze getuige duwde de man op de grond en hield hem in bedwang totdat de politie arriveerde. Daarop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. De man waarmee hij had gevochten, een 69-jarige inwoner van Wijchen, deed aan het politiebureau tevens aangifte van diefstal van 20 Euro die de Nijmegenaar van hem had afgepakt. Die kreeg de Wijchenaar weer terug.

Druten - onder invloed de sloot in - Een 31-jarige inwoner van Druten belandde Zaterdagmorgen rond 00.50 uur op de Van Heemstraweg met zijn auto in de sloot vermoedelijk omdat hij zijn auto niet onder controle had doordat hij teveel gedronken had. Rond genoemde tijd raakte hij met de twee rechterwielen in de berm en maakte een corrigerende stuurbeweging naar links. Daardoor schoot hij vlak voor een tegenligger naar de linkerkant van de weg en belandde daar in de sloot. De bestuurder raakte niet gewond, maar zijn auto raakte beschadigd. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar zijn adem werd geanalyseerd. Hij blies 535 Ug/l terwijl 220 Ug/l de limiet is. Zijn rijbewijs is ingenomen, hij kreeg een rijverbod voor een aantal uren en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Daarna werd hij in de loop van de nacht weer heengezonden.

Wijchen - winkeldief aangehouden - Zaterdagmiddag rond 16.15 uur werden twee mannen betrapt op winkeldiefstal in een winkel aan de Herenstraat. Zij laden hun boodschappen, winkelwagentje vol, in hun auto en gingen ervandoor. Daarbij raakten zij bijna een medewerker die voor de auto opzij moest springen. De politie kreeg het kenteken van de auto en stelde een onderzoek in. De auto hoorde thuis op een adres in de Gildenkamp, 41ste straat. Toen de politie daar arriveerde zagen zij twee mannen die er gelijk als een haas vendoor gingen. Beide mannen, een 50-jarige Nijmegenaar en een 20 jarige Nijmegenaar konden worden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In de kleding van de 50-jarige Nijmegenaar trof de politie de sleutels van de auto die eerder volgeladen met boodschappen bij de winkel was weggereden. De boodschappen waren inmiddels uit de auto. De politie nam de auto in beslag Het winkelbedrijf heeft aangifte van de diefstal en poging tot doodslag gedaan. Er wordt nog een nader onderzoek ingesteld.

Wijchen - aanhoudingen na vechtpartij - Zaterdagmiddag was een 17-jarige Wijchenaar achter zijn woning aan een fiets aan het sleutelen toen een 14-jarige buurtbewoner kwam kijken en hem tot driemaal toe uitschold. De 17-jarige ergerde zich kennelijk zo aan het uitdagende gedrag van de 14-jarige dat hij een schop tegen de scooter van de 14-jarige gaf. Dat was de aanleiding tot een vechtpartij waarbij de kleding van de 17-jarige beschadigd raakte en de 14-jarige een bloedende wond opliep. De 14-jarige verdween vervolgens met de opmerking dat hij zin vader wel even zou halen. Die, een 45-jarige man uit Wijchen kwam even later boos naar de 17-jarige toe die zich in zijn woning insloot. De 45-jarige sloeg daarop de ruit van de deur in waarbij hij zichzelf verwondde. Hij sloeg de 17-jarige meermalen en verliet daarop de woning weer. De 14-jarige knaap werd naderhand door de politie aangehouden en de vader meldde zich aan het politiebureau nadat hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen was behandeld. De 17-jarige heeft aangifte van belediging en mishandeling gedaan. Vader en zoon bekenden deze feiten tegenover de politie. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Berg en Dal - bedrijfsinbraak - Zaterdagmorgen rond 04.00 uur is ingebroken in een bedrijf aan de Oude Kleefsebaan door een raam te vernielen. De dieven braken vijf automaten open en haalden daar ongeveer 2000 Euro uit. De 27-jarige eigenaar van het bedrijf heeft aangifte gedaan.

Wamel - motorrijder gewond - Een 41-jarige motorrijder uit Dreumel die op de Van Heemstraweg wilde kijken of hij, rijdend achter een personenauto, kon inhalen ging iets naar links en werd geraakt door een 63-jarige automobilist uit Ammerzoden die hem tegemoet kwam rijden. De motorridjer kwam ten val en liep een wond aan zijn voet op. Hij werd per ambulance naar het Radboudziekenhuis gebracht. De 63-jarige automobilist raakte niet gewond. Beide voertuigen raakten beschadigd.

Noot voor de redactie /