Ingezonden persbericht


+ Gelderland-Zuid

Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39

Politie start campagne tegen autocriminaliteit

De politie Gelderland-Zuid gaat in de komende maanden een preventiecampagne voeren tegen autocriminaliteit, zowel tegen autokraken als tegen autodiefstallen. De campagne is er vooral op gericht autobezitters bewust te maken van wat ze zelf tegen autocriminaliteit kunnen doen. Met een folder vol tips en met extra controles van geparkeerde auto's op het 'etaleren' van waardevolle spullen wil de politie de autobezitters in de regio bewegen tot het treffen van preventiemaatregelen.

In de regio Gelderland-Zuid (het zuidelijke stuk van de provincie tussen Culemborg en Millingen aan de Rijn) werd in het afgelopen jaar ruim 8400 keer aangifte gedaan van het openbreken van auto's. Dat is bijna een kwart van alle binnengekomen aangiften. Bovendien kreeg de politie in 2002 ruim 1700 aangiften binnen van autodiefstallen. Daarbij gaat het niet alleen om dure nieuwe auto's, maar vooral ook om oudere, minder beveiligde auto's.

Veelplegers

In de bestrijding van autocriminaliteit richt de politie zich vooral op daders en dadergroepen, door bijvoorbeeld het aanpakken van veelplegers. Het aantal aanhoudingen van autokrakers en autodieven in de regio Gelderland-Zuid bedroeg vorig jaar respectievelijk 150 en 162, een stijging van 33 % ten opzichte van 2001. Maar voorkomen is nog altijd beter. Vandaar dat diverse gemeenten aan de campagne deelnemen door extra toezicht en controles op grote parkeerplaatsen te organiseren. De uitslag van die controles wordt aan de automobilisten gemeld via een briefje onder de ruitenwisser.

Folder

Op de voorruitbriefjes en op posters die in de regio worden verspreid, worden autobezitters verwezen naar de speciale folder met tips tegen autocriminaliteit, die de politie voor deze campagne heeft uitgebracht. De folder is af te halen bij elk politiebureau en gemeentehuis in de regio. De meeste preventiemaatregelen tegen autokrakers kosten weinig of geen geld. Het gaat daarbij vooral om gedrag en om organisatorische maatregelen. De maatregelen tegen autodiefstal zijn ingrijpender, maar zeker het overwegen waard. De hoofdlijn is:
Tegen diefstal uit auto's: Niets er in.Niets er uit. Laat geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto achter. Laat zien dat u niets waardevols verbergt: dek een lege laadruimte niet af. Als het niet anders kan, laat dan een kluisje in de auto monteren. Laat ook onderweg geen losse waardevolle voorwerpen op de bijrijdersstoel of de achterbank liggen. Deze kunnen bij een botsing makkelijk door de auto vliegen, maar ook gestolen worden als u voor een rood verkeerslicht staat of stopt om de weg te vragen. Tegen diefstal van auto's: Niet te Starten, Niet te Stelen. Een startonderbreker, vaak gecombineerd met een alarm, maakt een auto moeilijk te stelen. Dat blijkt uit het feit dat meer dan driekwart van de gestolen auto's ouder is dan 6 jaar en dus standaard geen startonderbreker heeft (kosten ongeveer E 250,- ) De nieuwe en duurdere auto's hebben vaak een beveiliging via de contactsleutel. In zo'n geval moet de autodief eerst inbreken om de sleutel te bemachtigen. Hier helpt dus woninginbraakpreventie.

In de folder zijn enkele telefoonnummers en websites voor verdere informatie opgenomen.

Nijmegen, 4 mei 2003
P.J. Bussemakers,
Afdeling Communicatie
GSM 06 - 53240085



Ingezonden persbericht