Ingezonden persbericht


Time : 8:56:44 PM
Date : Sunday, May 04, 2003
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: vogelpest: versoepelingen eendagskuikens, mest en andere dieren

Naast de reeds aangekondigde versoepeling van het vervoer van broedeieren wordt vanaf maandag 5 mei de afvoer van eendagskuikens vanaf een broeierij gelegen buiten de afgebakende gebieden naar een pluimveebedrijf gelegen buiten de afgebakende gebieden opnieuw mogelijk.

Ook hier gelden een aantal strikte voorwaarden waaronder:


-Het pluimveebedrijf van bestemming moet gelegen zijn ten zuiden van de grens gevormd door de A8 vanaf de Franse grens, de E19, de noordelijke Brusselse Ring en de E40 tot aan de Duitse grens. De lage densiteit pluimveebedrijven in dit gebied verantwoordt deze afbakening.

-Op het pluimveebedrijf van bestemming mag geen andere pluimvee aanwezig zijn.

-De betrokken eendagskuikens mogen niet afkomstig zijn van broedeieren van bedrijven die preventief werden opgeruimd in de provincies Limburg en Antwerpen.
Naast het eerbiedigen van de 7-dagen regel en andere hygiëneregels zal het afleveren van de eendagskuikens moeten gebeuren op de openbare weg ter hoogte van de bedrijfstoegang. In geen geval zullen het voertuig en de begeleiders het pluimveebedrijf mogen betreden.

De volledige procedure zal vanaf zondagavond 4 mei raadpleegbaar zijn op de website van het Voedselagentschap: www.favv.be .

Andere nieuwe of aangepaste procedures zullen dan eveneens raadpleeg zijn:


- afvoer van mest in de afgebakende gebieden;

- afvoer van tweehoevigen en paarden in de afgebakende gebieden.
Deze versoepelingen zijn onder voorbehoud van nieuwe wendingen in de verspreiding van de ziekte.

lokaal call-centrum in Hasselt: 011/26.39.27 (dit call-centrum is niet bereikbaar van donderdag 1 mei t.e.m. zondag 4 mei, pluimveehouders kunnen zich wenden tot het call-centrum in Brussel dat wel bereikbaar blijft gedurende die periode)

call-centrum (voor de professionele pluimveehouders) in Brussel: 02 208 41 27
weekdagen van 8u30 tot 17u00
weekends en vrije dagen: 9u00 tot 16u30

meldpunt voor het publiek: 0800 13 550

contactpersoon voor de pers: pascal houbaert 0475 20 66 73

URL: http://www.favv.be