Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA-verkiezingscongres lokt massa volk (04/05/03)

Zo'n duizend sympathisanten woonden de verkiezingsmeeting van de N-VA in de Antwerpse zaal Elckerlyc bij. Vier kandidaten motiveerden er hun keuze voor de N-VA:


· Walter Demeyere (lijstduwer voor de Senaat) waardeert de N-VA als rechtlijnige partij die op een ernstige manier aan politiek doet.


· Flor Van Noppen (2de plaats kamer en 5de plaats Senaat) wil de strijd voor voedselveiligheid verder zetten, klaagde het paars-groene falen ter zake aan en zag in de aanwezigheid van jaak Vandemeulebroucke de bevestiging dat hij bij de N-VA aan het juiste adres was.


· Historicus Paul De Ridder (9de plaats Senaat) haalde uit naar neo-belgicisten die in Brussel betoogden. Hij wil de taalwetten eindelijk zien toepassen in plaats van afschaffen.


· Linda De Dobbeleer-Van den Eede (4de plaats Senaat) wees erop dat de Vlaams-Brabanders letterlijk wakker liggen van de volgens Verhofstadt verbeterde communautaire verhoudingen.

De directeur van de Europese Unie van Doven Helga Stevens, derde op de Senaatslijst, verklaarde dat ze bewust heeft gekozen voor de N-VA. Ik heb geen boodschap aan Agalev met haar minister van wachtlijsten Vogels. Ik heb geen boodschap aan de SP.A en de gratis bussen van Stevaert omdat rolstoelgebruikers niet eens op die bussen geraken. Ik heb geen boodschap aan de VLD van onderwijsminister Vanderpoorten die weigert een voldoende budget voor de gebarentolken te voorzien. Ik heb evenmin een boodschap aan het Blok dat opkomt voor het recht van de sterksten in plaats van de zwaksten, zei ze. De N-VA vertaalt inclusief nationalisme in mensentaal voor zes miljoen Vlamingen en zijzelf in haar slogan om te zorgen dat iedereen erbij hoort. Helga Stevens wil het belang van zes miljoen Vlamingen verdedigen, dus ook de honderdduizenden mensen met een handicap. Ze vindt het ook positief dat vrouwen bij de N-VA rechtstreeks aan de bestuurstafel zitten en dat een N-VA-delegatie uitdrukkelijk aanwezig was op Roze Zaterdag. Een samenhorigheidspartij is absoluut nodig in Vlaanderen, volgens de dove advocate.

Luk Vansteenkiste, voorzitter van de Vriendenkring van gewezen VU-parlemensleden, kwam de steun betuigen van 32 voormalige Volksunie-parlementsleden. Koen Vaneecke, voorzitter van jongerenbeweging Ronduit N-VA!, hekelde de stijgende Vlaamse jeugdwerkloosheid onder de regering Verhofstadt. Algemeen secretaris Kris Van Dijck stelde vast dat de partij dagelijks moet opboksen tegen de macht in het land die de N-VA wil onderuit halen. Hij riep de aanwezige militanten op de laatste 14 campagnedagen nog een tandje bij te steken en kondigde een sterke advertentiecampagne aan.

Lijsttrekker en "coming man" Bart De Wever hekelde de Antwerpse politieke situatie en prees de N-VA aan als Nodig Voor Antwerpen: In heel dit verhaal klonk er vanuit de oppositie een stem van het gezond verstand. De stem van het ene gemeenteraadslid dat destijds al als enige bezwaren maakte tegen de ontsporing van de politiebegroting en het gebrek aan financiële controle. Die ene stem kwam niet uit het grote Vlaams Blok, die partij keurde de waanzinnige politiebegrotingen en het personeelsbehoefteplan van Lamine kritiekloos goed. Nee, het was de stem van het ene gemeenteraadslid dat ook na het ontslag van het college onmiddellijk het gezond verstand liet spreken. De Wever verwees naar N-VA-gemeenteraadslid Luk Lemmens iemand die consequent het belang van de Antwerpenaar voorop stelt en niet dat van zijn eigen persoontje. Iemand die bijgevolg door de nationale pers zelden gehoord wordt, ook al erkent vriend en vijand hem als de hardste werker van de Antwerpse gemeenteraad.

In zijn slottoespraak nam voorzitter Geert Bourgeois afstand van de paars-groene regeringspartijen én van oppositiepartijen Vlaams Blok en CD&V. De voorzitter van die laatste partij had zaterdag nog een ballonnetje opgelaten over een samengaan met de N-VA in 2004, maar Bourgeois zei dat de N-VA zelf haar koers bepaalt: "Ik weet het Stefaan, het moet steken dat de N-VA en niet CD&V erkend wordt als de beste oppositiepartij".

De N-VA wil Vlaamse oplossingen in plaats van Belgische blokkeringen. Bourgeois deed een oproep aan de bewuste kiezer om te kiezen voor een eerlijk alternatief voor de bedrogen VLD-kiezer, voor de CVP-kiezer die opteert voor een ongebonden en rechtlijnige Vlaamse partij, voor de Vlaams Blok-kiezer die het Vlaamse programma belangrijker vindt dan het rechts-extremisme en voor degenen die de rood-groene betutteling en hypocrisie beu zijn.

Tenslotte haalde Geert Bourgeois zwaar uit naar de houding van premier Guy Verhofstadt in het dossier over de nachtvluchten. De paarsgroene regering rolt tot op het einde vechtend over de straat, maar Verhofstadt heeft al vier dagen niet de moed om minister van Mobiliteit Isabelle Durant te ontslaan. "VLD, sp.a-Spirit en Agalev laten het hele land blokkeren vanwege één Franstalige dame met kapsones. Maar premier Verhofstadt heeft niet de moed en de kracht om daartegen in te gaan". Geert Bourgeois wees er nog op dat de N-VA het schrappen van routes voor de nachtvluchten boven Brussel door Durant donderdag als eerste naar buiten heeft gebracht.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Kris Van Dijck, algemeen secretaris

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: piet.dezaeger@n-va.be
Url: www.n-va.be