Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 18 maart 2003

Remco Campert, Huub Oosterhuis en Alexander Rinnooy Kan spreken op 4 en 5 mei 2003

4 mei: Nationale Herdenking
Dit jaar zal dichter, theoloog en essayist Huub Oosterhuis (1933) een gedicht voordragen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam ter gelegenheid van de Nationale Herdenking op 4 mei. Zijn gedicht draagt de titel 'Echte wereld'. Daarnaast zal auteur en dichter Remco Campert (1929) een lezing verzorgen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam op 4 mei. Zijn lezing draagt de titel 'De wolk die niet voorbijtrok'. H. Oosterhuis en R. Campert hebben hun bijdragen geschreven op speciaal verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
De bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor overlevenden en nabestaanden van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen en vredesmissies daarna en wordt door de NOS rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2 en radio 1 (18.55- 19.30 uur) Tijdens de plechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam zal de heer M.J. Cohen, burgemeester van Amsterdam een toespraak houden. De 17-jarige scholier Branko van Hulst draagt zijn gedicht 'Oorlog voorbij' voor. Hij is winnaar van Dichter bij 4 mei, een dichtproject voor scholieren.

5 mei: Nationale Viering van de Bevrijding
In de ochtend van 5 mei 2003 vindt de start van de Nationale Viering van de Bevrijding plaats in de provincie Noord-Holland, in de stad Haarlem. Alexander Rinnooy Kan zal in de Grote of St. Bavokerk een lezing verzorgen die dit jaar in het teken staat van het thema 2003: Vrijheid is niet te koop. 13-jarige scholier Jelle Harpenau draagt zijn gedicht 'Vrijheid is?' voor. Hij is winnaar van Dichter bij 5 mei, een dichtproject voor scholieren.

Publicatie
De Stichting CPNB bundelt dit jaar de teksten van de 4 mei rede van R. Campert, van het gedicht van H. Oosterhuis en van de 5 mei rede van Alexander Rinnooy Kan. De publicatie is een samenwerkingsverband van het CPNB en het Nationaal Comité 4 en 5 mei en vanaf 5 mei verkrijgbaar in de boekwinkels: ISBN 90-74336-94-9.
---

Informatie voor de pers
Nationaal Comite 4 en 5 mei, Isolde Stavast, tel. 020 6209688; e-mail: isolde.stavast@natcom45.nl