Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

04/05/03 Nationale herdenking en nationale viering 4 en 5 mei

Hare Majesteit de Koningin, Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden zijn, evenals de minister-president, mr.dr. J.P. Balkenende, zondagavond 4 mei 2003 aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. Mr. Pieter van Vollenhoven is diezelfde avond aanwezig bij de herdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen.

De minister-president houdt maandagmorgen 5 mei bij het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding in Haarlem een toespraak.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden, mr. Pieter van Vollenhoven en de minister-president zijn maandagmiddag 5 mei in Wageningen aanwezig bij de herdenking van de capitulatie in 1945.

De Koningin en de minister-president wonen die avond in Amsterdam de feestelijke afsluiting bij van de Nationale Viering.

Nationale Herdenking 4 mei
De Koningin en de Prins van Oranje leggen in aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. In de Nieuwe Kerk wordt een gedicht voorgedragen door Huub Oosterhuis en een voordracht gehouden door Remco Campert De muziek wordt verzorgd door Het Liberaal Joods Koor. Hoofdkrijgsmachtpredikant ds. G. Bikker spreekt het Onze Vader uit. Op de Dam spreekt mr. M.J. Cohen, burgemeester van Amsterdam. De winnaar van de gedichtenwedstrijd 'Dichter bij 4 mei', Branko van Hulst, zal een gedicht voordragen.

Mr. Pieter van Vollenhoven woont op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen de herdenkingsplechtigheid bij voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 voor het Koninkrijk zijn gevallen.

Nationale Viering van de Bevrijding 5 mei
Dit jaar is het officiële begin van de Nationale Viering van de Bevrijding in de provincie Noord-Holland. In Haarlem krijgt het thema 'economie en vrijheid' vorm en inhoud in tal van activiteiten. 's Ochtends houdt dr. A. Rinnooy Kan in de Grote- of St. Bavokerk de 5-mei lezing. De minister-president is aanwezig bij het begin van de Nationale Viering.

Prins Bernhard, lid van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen, mr. Pieter van Vollenhoven en de minister-president, wonen 's middags in de Johannes de Dooperkerk te Wageningen de herdenkingsbijeenkomst bij die wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen. Na deze bijeenkomst legt Prins Bernhard een krans bij het Nationaal Bevrijdingsmonument. Aansluitend, nadat twee minuten stilte in acht zijn genomen, neemt de Prins een defilé af van veteranen, oud-verzetsstrijders en parate eenheden.
De Koningin en de minister-president wonen 's avonds in Amsterdam de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding bij, die traditiegetrouw plaatsvindt op en rond de Amstel, voor het Koninklijk Theater Carré. Het Radio Symfonie Orkest, onder leiding van dirigent Eri Klas, verzorgt samen met soliste Janine Jansen het 5 mei concert. Het concert vindt plaats tussen 21.00 - 22.00 uur en is gratis toegankelijk.