Gemeente Nuth


22-04-2003

Dodenherdenking in Nuth: Vrijheid is niet te koop

Op 4 mei herdenken we de sporen van de oorlog, dan denken we aan toen, aan de doden, maar ook aan nu. De situatie in de wereld is dreigend en onvoorspelbaar. Welk effect hebben de ontwikkelingen in Irak op wat ieder op 4 mei voelt en denkt bij de woorden: oorlog, vrede en vrijheid? Natuurlijk gaan op deze nationale avond bij velen de gedachten uit naar de actuele oorlogen en conflicten, in het bijzonder naar de regio rond Tigris en Eufraat. De twee minuten stilte vormen nog sterker dan voorheen een moment van verbondenheid waarin ieder met eigen gedachten en herinneringen stilstaat bij het diepste verlangen naar vrede en vrijheid, beseffend, hoe kostbaar vrijheid is en tegelijkertijd hoe kwetsbaar.

Uitnodiging
Vredesplatfom Nuth en Gemeentebestuur nodigen iedereen uit deel te nemen aan de Dodenherdenking, die onder het motto Vrijheid is niet te koop op zondag, 4 mei 2003, in Nuth wordt georganiseerd. Op deze dag worden allen - burgers en militairen herdacht en gewaardeerd, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies hun leven gaven voor de vrijheid van anderen of slachtoffer werden van onvrijheid en rechteloosheid, van racisme en terreur. Deze herdenking heeft een deels kerkelijk en deels wereldlijk karakter.

Interkerkelijke viering
Om 19.00 uur begint in de Bavokerk een interkerkelijke viering, die uitgaat van de Ver. Protest. Gemeente Zuid-Limburg Centrum en de Katholieke Parochie van de Heilige Bavo als initiatiefnemers.

Stille Tocht en Herdenking
Aansluitend vertrekt om ongeveer 19.40 uur vanaf de Bavokerk een Stille Stoet naar het Monument voor de Gevallenen nabij het gemeentehuis op het Deweverplein. De kracht van de stille tocht is dat iedereen bewust zwijgt, waarom nadrukkelijk verzocht wordt. Bij het Monument zullen - na het spelen van het Taptoesignaal - twee minuten stilte in acht worden genomen. Leden van Scoutinggroep Sint Hubertus vormen de erewacht bij het Monument. Burgemeester Headley Binderhagel zal namens het Gemeentebestuur spreken, Mevrouw Rineke de Jong namens het Vredesplatform. Gedichten, zang en bloemenhulde, alsmede het zingen van het volkslied completeren deze sobere manifestatie waarin leerlingen van de basisscholen een eigen inbreng hebben. Alle aanwezigen kunnen door meegebrachte bloemen bij het monument te leggen ook persoonlijk uiting geven aan hun gevoelens. Het geheel wordt opgeluisterd door het Vredeskoor Nuth.

Koffie, uitslag kleurwedstrijd en actie Amnesty International in hal gemeentehuis
Na afloop kunnen de aanwezigen in de hal van het gemeentehuis een kop Max Havelaarkoffie drinken. Burgemeester Binderhagel maakt daar de prijswinnaars van de kleurwedstrijd voor schoolkinderen bekend. De Schrijfgroep Nuth van Amnesty International vraagt de aanwezigen brieven te ondertekenen en te versturen voor gevangenen of anderen van wie de mensenrechten zijn geschonden en voor wie Amnesty International actie voert.

Vlaggen halfstok
Beide besturen vragen aan de inwoners om vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur halfstok te vlaggen om zo de betrokkenheid met bovengenoemde slachtoffers te laten blijken.