Gemeente Alkmaar


Alkmaarse Dodenherdenking in Grote Sint Laurenskerk

Alkmaar, 22 april 2003

Op zondag 4 mei a.s. om 19.00 uur wordt in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar, in
het kader van de jaarlijkse Dodenherdenking, een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Aansluitend aan de bijeenkomst om 19.37 uur vertrekt de Stille Tocht, vanaf de Koorstraat naar het monument aan de Harddraverslaan. Daar legt de burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs. M. van Rossen, een krans namens de Alkmaarse bevolking. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen.

Tijdens een korte herdenkingsbijeenkomst in de Grote Sint Laurenskerk spreekt de heer drs. G.M. van Wijk, voormalig voorzitter College van Bestuur van Hogeschool Alkmaar de herdenkingsrede uit. Twee leerlingen van groep 6 van basisschool `De Driemaster'uit
Alkmaar, Frank van Haaster en Salamatou Diallo, houden voordrachten. Tevens wordt het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel bespeelt door Izaäk Kingma. Martin Rozema (dwarsfluit) en en Klaartje Broers (harp) spelen enkele klassieke stukken.

Stille Tocht
De Stille Tocht vertrekt om 19.37 uur vanaf de Koorstraat, hoofdingang Grote Sint Laurenskerk, naar het monument aan de Harddraverslaan, route: Koorstraat, Ritsevoort, Kennemerstraat-weg, Metiusgracht, Harddraverslaan. Burgemeester Van Rossen legt namens de Alkmaarse bevolking bij het monument een krans. Na de `Last Post' volgen om 20.00 uur twee minuten stilte. Aansluitend is het defilé langs het monument en is er gelegenheid om bloemen te leggen. De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang.

4 mei 2003 op zondag
De regering heeft in 1968, in overeenstemming met de wens van de verzetsorganisaties, vastgesteld dat de herdenking van 4 mei en de viering van 5 mei altijd doorgaan op 4 en 5 mei, ongeacht op welke dagen deze data vallen en ongeacht een eventueel religieus karakter van deze dagen.

Wie we herdenken
Op 4 mei herdenken wij allen - burgers en militairen - die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Wij herinneren ons de periode van onvrijheid.

Monument
Het Herdenkingsmonument staat aan de Harddraverslaan op de plaats waar op 17 november 1944 vijf willekeurig gekozen verzetsmensen, werden gefusilleerd. Eén daarvan Frans van der Zeijden was afkomstig uit Koedijk. De andere gefusilleerden zijn Pieter Booij (Amsterdam), Arie Kaptein (Burgerbrug), Marinus Post (Kampen) en Pieter van Velzen (Haarlem). Het monument is opgedragen aan alle Alkmaarders die hun leven voor de vrijheid hebben opgeofferd.