Gemeente Utrecht


| |3500 CE UTRECHT |
| |Telefoon: (030) 286 1153 |
| |Fax: (030) 286 1161 |
| |Internet: www.utrecht.nl |




HERDENKINGEN 4 MEI 2003





Zondag 4 mei vinden op diverse plaatsen in de stad herdenkingsbijeenkomsten en kransleggingen plaats. De stedelijke herdenking in de Domkerk kent dit jaar het thema 'Vrijheid is niet te koop'.
Het Comité 4 Mei Herdenking Utrecht gaat met de bijeenkomst in de Domkerk voort op de vorig jaar ingeslagen weg; Utrechtse kunstenaars dragen teksten voor die speciaal voor deze bijeenkomst zijn gemaakt. 'De vierde mei' is voor veel naoorlogse Nederlanders tevens bezinningsmoment om waarden als vrijheid, veiligheid, waardigheid en democratie te definiëren. Het thema 'Vrijheid is niet te koop' sluit voor de naoorlogse generatie nauw aan bij hun belevingswereld. Zo toont de oorlog in Irak niet alleen wederom aan hoe belangrijk het is om in vrijheid te leven en op te groeien, maar laat tevens zien dat het niet iets vanzelfsprekends is voor vele bevolkingsgroepen.






Een overzicht van kransleggingen, bijeenkomsten en overige activiteiten:


Tijd: 10.00 uur

Waar: Politiebureau Paardenveld

Gebeurtenis: Kranslegging. Namens het gemeentebestuur legt burgemeester Brouwer-Korf een krans.


Tijd: 10.45 uur

Waar: Ereveld Oorlogsgraven Pinsesselaan

Gebeurtenis: Kranslegging. Namens het gemeentebestuur legt wethouder Van Kleef een krans.


Tijd: 17.00 uur

Waar: Gehele stad

Gebeurtenis: Sluiting van winkels, ingevolge het gestelde in art. 2, lid 1 sub b, van de winkeltijdenwet, en openbare vermakelijkheden. Geen reclame en etalageverlichting.


Tijd: 18.00 uur

Waar: Gehele stad

Gebeurtenis: De Nederlandse vlag halfstok uitsteken tot aan het invallen van de duisternis.
Tijd: Vanaf 19.00 uur

Waar: Janskerk, Stille Tocht, Domplein en Domkerk
Gebeurtenis: Stedelijke herdenking in de binnenstad georganiseerd door het Comité 4 Mei Herdenking Utrecht




19.00 19.00-19.30 uur

Oecumenische herdenkingsdienst in de Janskerk


19.30 -20.00 uur

Stille Tocht van het Pieterskerkhof via Voetiusstraat, Domstraat, Oudkerkhof, Stadhuisbrug, Choorstraat, Maartensbrug, Servetstraat naar het Domplein. Tijdens de Stille Tocht luiden de kerkklokken. Burgemeester Brouwer-Korf, en wethouder van Kleef nemen deel namens het gemeentebestuur.


20.00 uur precies

Einde van het klokgelui en het begin van 2 minuten stilte, aangegeven door de eerste slag van de acht slagen van de klok in de Domtoren en het trompet signaal "Geeft acht ".


20.02 uur

Trompettist Johan Huiges blaast de "Last Post", waarna het Koninklijk Utrechts Dilettanten Orkest twee coupletten van het Wilhelmus speelt, meegezongen door de aanwezigen.
Na het zingen van het Volkslied wordt namens de burgerij en de nabestaanden door burgemeester Brouwer-Korf en de heer Wetties, namens de Federatieve Raad voormalig Verzet Nederland, een krans gelegd bij het Verzetsmonument. Daarna defileren de aanwezigen langs het monument en kunnen bloemen bij het monument worden neergelegd. Tijdens het defilé bespeelt stadsbeiaardier Arie Abbenes het Domcarillon.


20.20 uur

Openbare bezinningsbijeenkomst in de Domkerk met medewerking van prof. dr. W.H. Gispen, rector magnificus van de Universiteit Utrecht en diverse Utrechtse kunstenaars. R. Dorsman draagt een gedichten voor; er is een uitvoering van Introitus en Kyrie door solisten (koor) Capella Occento met het orkest Arezzo ensemble o.l.v. Chris Pouw en er is een uitvoering van een nieuw muziekstuk door Maarten Jansen en Jan Jansen. Prof. dr. W.H. Gispen houdt een toespraak over het thema van dit jaar "Vrijheid is niet te koop"




Tijd: 19.45 uur

Waar: Vleuten, vertrek vanaf N.H. Kerk, Schoolstraat t.o. Wijkservicecentrum
Gebeurtenis: Stille tocht en aansluitend kranslegging door gemeentebestuur en inwoners bij het monument gelegen aan Past. Ohllaan- hoek Bottensteinweg t.o. de R.K. Kerk.


Tijd: 19.45 uur

Waar: Zuilen

Gebeurtenis: Stille tocht en aansluitend kranslegging door gemeentebestuur en inwoners om 20.00 uur. Wethouder Spekman is aanwezig namens het gemeentebestuur. Voorafgaand aan de stille tocht is er een bijeenkomst bij de St. Jacobus Parochie om 19.00 uur. Om 19.45 uur vertrekt de stoet vanaf de Brandweerkazarne, Burg. Norbruislaan, richting Herdenkingsmonument aan de Prins Bernhardlaan.
Tijd: 19.45 - 20.30 uur

Waar: Tuindorp, Willem de Zwijgerplantsoen

Gebeurtenis: Herdenkingsplechtigheid met kranslegging door gemeentebestuur en inwoners. Wethouder Van Zanen legt een krans namens het gemeentebestuur en houdt een korte toespraak.




Tijd: 20.00 uur

Waar: Haarzuilens, monument Brink

Gebeurtenis: Stille tocht en kranslegging door inwoners.




Tijd: 20.00 uur

Waar: Oog in Al, Beethovenplein

Gebeurtenis: Herdenkingsplechtigheid met kranslegging door gemeentebestuur en inwoners. Namens het gemeentebestuur legt wethouder Verhulst een krans en houdt een korte toespraak.




Tijd: 20.00 uur

Waar: De Meern, plantsoen aan de Kalverstraat
Gebeurtenis: Stille tocht en kranslegging door gemeentebestuur en inwoners. Namens het gemeentebestuur legt wethouder Gispen en krans en houdt een korte toespraak.




Tijd: 21.00 uur

Waar: Smakkelaarsveld

Gebeurtenis: VRIJ blijvend - Muzikaal geweld tegenover de oorlog. Groots gratis openlucht
Muziektheaterconcert. Het noWARkest werk speelt werk van componist Hans Groen, ondersteund door solisten, koor, kinderkoor en band. Het concert wordt omlijst door historische filmbeelden.


Noot voor de media:

Voor meer informatie over de herdenking in de binnenstad kunt u zich wenden tot het Utrechts
4 mei Comité - Ernst Haitsma, tel. 06 - 537 832 82.
Voor nadere informatie over de overige activiteiten kunt u contact opnemen met de heer J.C.M. Kuperus, chef kabinet, telefoon 030-286 10 41.
Tevens verwijzen wij graag naar de startpagina van www.utrecht.nl.


Utrecht, 25 april 2003.






---- --