Gemeente Lisse

Nationale Herdenking 4 mei 2003 (25-04)

Lisse, 25 april 2003

Op zondag 4 mei wordt de Nationale Herdenking gehouden. Herdacht worden allen, zowel burgers als militairen, die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog, wanneer of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk zijn gevallen en allen die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Het houdt ook bezinning in op heden en toekomst.
De regering heeft in 1968 vastgesteld dat de herdenking van 4 mei en de viering van 5 mei altijd doorgaan op 4 en 5 mei, ongeacht op welke data deze dagen vallen en ongeacht een eventueel religieus karakter van deze dagen.

Gezamenlijke kerkdienst
In de gemeente Lisse vindt voorafgaand aan de herdenking een gezamenlijke kerkdienst plaats in de Maria Kerk, Nassaustraat 54. De kerkdienst begint om 18.45 uur en eindigt om 19.20 uur. De voorgangers zijn Pastoor van Leeuwen en de heer J. Spaargaren van de Evangelie Gemeente Lisse. Dit jaar zal er geen stille tocht plaatsvinden. De kerkgangers kunnen zich na afloop van de dienst op eigen gelegenheid naar het monument aan de Oranjelaan begeven. De kerkdienst gaat uit van de plaatselijke kerken.

Herdenkingsplechtigheid bij het monument
Muziekvereniging 'Da Capo" brengt van 19.45 tot 19.57 uur bij het herdenkingsmonument aan de Oranjelaan koraalmuziek ten gehore. Twee kinderen van de R.K. basisschool 'De Klarinet" zullen een gedicht voordragen. Deze school heeft een aantal jaren geleden het herdenkingsmonument geadopteerd. Ook zal een aantal leden van de scoutinggroep Nederland medewerking verlenen bij het hijsen van de vlag en het leggen van kransen. Vervolgens wordt de 'Last Post' geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Burgemeester en wethouders nodigen inwoners van de gemeente Lisse en andere belangstellenden uit bij de plechtigheid aanwezig te zijn.
Wij doen een dringend beroep aan de ouders om zoveel mogelijk met uw kinderen naar de herdenkingsplechtigheid te komen om de herinnering aan hen die vielen door te geven aan de jongere generatie.

Om 20.02 uur leggen de burgemeester, de voorzitter van het Oranje Comité, de heer W.Olivier namens de verzetsstrijders Nederland, het bestuur van de buurtvereniging 'Wilhelmina', het bestuur van de vereniging van Oud-mariniers afdeling Duin- en Bollenstreek, de Georganiseerde Werknemers afdeling Lisse en kinderen van basisschool 'De Klarinet' kransen en bloemstukken bij het monument. Daarna brengen schoolkinderen van de basisscholen een bloemengroet waarbij iedereen zich kan aansluiten.

In verband met de herdenkingsplechtigheid rond het monument kan het gemotoriseerde verkeer van 19.30 tot 20.20 uur geen gebruik maken van het kruispunt Oranjelaan-Heereweg. Dit heeft eveneens tot gevolg dat de bussen van Connexxion de haltes 'Vreewijk' en 'Sportlaan' tussen genoemde tijdstippen niet aandoen. De bussen rijden dan in beide richtingen via de Oranjelaan, Nassaustraat, Keukenhofdreef en Westelijke Randweg en omgekeerd.

Vlag half stok
In overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei worden de volgende richtlijnen verstrekt:
1.Van 18.00 uur tot zonsondergang worden de vlaggen van alle openbare gebouwen halfstok gehangen. Alleen bij het Herdenkingsmonument op het kruispunt Oranjelaan-Heereweg wordt de vlag na de twee minuten stilte om 20.02 uur in de top gehesen. Bij zonsondergang moeten alle vlaggen worden ingehaald. Particulieren wordt verzocht deze gedragslijn te volgen.
2. Van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van alle kerken.
3. Van 20.00 tot 20.02 uur zal op de herdenkingsplaats volkomen stilte in acht worden genomen. U wordt verzocht deze plechtige stilte overal en algemeen in acht te nemen. Tijdens deze twee minuten stilte brandt de openbare verlichting.
4. Met het oog op het karakter van de Nationale Herdenkingsavond is het gewenst dat deze avond geen openbare vermakelijkheden worden geboden. Omdat de horecabedrijven hun normale dienstverlenende functie moeten blijven vervullen, betekent het voorgaande niet dat de sluiting van deze bedrijven kan worden voorgeschreven. Wel dient de exploitatie van 18.00 tot 21.00 uur zodanig te geschieden dat hieraan elk vermakelijkheidaspect ontbreekt. Dat betekent: van 18.00 tot 21.00 uur moet de buitenverlichting, zoals neon en lichtbakken, zijn gedoofd en mag geen andere muziek ten gehore worden gebracht dan die van de officiële Nederlandse radioprogramma's. Deze richtlijn kwam tot stand in overleg met het 'Bedrijfsschap Horeca'.

Foto: Persbericht