Gemeente Nuth


28-04-2003

Dodenherdenking Nuth 4 mei 2003

Het vredesplatform Nuth en de gemeente Nuth organiseren de Nationale Herdenking voor de kern Nuth. Zij geven de viering een lokaal karakter met als nationaal thema Vrijheid is niet te koop. Dit is de landelijke leuze voor 4 en 5 mei 2003. De herdenking begint om 19.00 uur in de Bavokerk en eindigt om 20.30 uur in het gemeentehuis. Na afloop kunnen de aanwezigen in de hal van het gemeentehuis een kop Max Havelaar koffie drinken. Burgemeester Binderhagel maakt daar de prijswinnaars van de kleurwedstrijd voor schoolkinderen bekend. De Schrijfgroep Nuth van Amnesty International vraagt de aanwezigen brieven te ondertekenen en te versturen voor gevangenen of anderen van wie de mensenrechten zijn geschonden en voor wie Amnesty International actie voert.

Een andere opzet
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen -burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Voor de lokale herdenkingen zijn voorschriften uitgevaardigd die uit 1968 stammen en nog steeds gelden. Ze gaan onder andere over het luiden van de klokken, het vlaggen en de 2 minuten stilte om 20.00 uur. Elke lokale overheid in Nederland moet zich hieraan houden. Het vredesplatform Nuth en de gemeente Nuth wilden met de ervaringen van de afgelopen jaren kijken wat men kon verbeteren zonder van het protocol af te wijken. De wens is om de betrokkenheid van jong en oud te vergroten. Het programma ziet er nu als volgt uit:

* 19.00 uur interkerkelijke viering in de Bavokerk
* 19.40 uur stille tocht vanaf de Bavokerk naar het monument bij het gemeentehuis

* 19.50 uur aanvang dodenherdenking

* 20.00 uur 2 minuten stilte

* 20.02 uur toespraken namens Vredesplatform en gemeentebestuur, muziek, gedichten en bloemenhulde

* 20.30 uur koffiedrinken in hal gemeentehuis prijsuitreiking actie Amnesty International

Thema Vrijheid is niet te koop
In de Tweede Wereldoorlog konden mensen met geld vaak nog van alles kopen. Behalve hun vrijheid. De bezetters bepaalden wat de mensen mochten zeggen, schrijven en lezen, welk geloof ze in het openbaar mochten belijden, wat mensen mochten doen, waar ze konden gaan en waar ze moesten werken. De bezetters bepaalden wie er gevangen werd genomen, wie mocht blijven leven en wie niet. Vrijheid is nooit te koop in landen waar oorlog en onderdrukking is. Veel mensen proberen daaruit te ontvluchten. Sommigen die geld hebben, lukt het om een ticket naar een vrij land te kopen. Meestal voor een tijdelijk verblijf. Het grootste deel van de vluchtelingen vindt onderdak in een opvangkamp in de regio. Maar hoe vrij ben je, als je niet kunt leven in je moederland? Met geld kun je voedsel, onderdak en gezondheid kopen. Zij bieden bestaanszekerheid, de voorwaarde om te leven, en ook om in vrijheid te kunnen leven. Zonder bestaanszekerheid is er geen vrijheid. Veel nationale overheden en internationale organisaties zetten zich in om de bestaanszekerheid van de burgers te garanderen. Welvaart en vrijheid worden gestimuleerd met een open economie, vrije onderlinge handel en internationale samenwerking. In de wereld worden mensen steeds afhankelijker van elkaar, voor hun bestaanszekerheid en voor hun vrijheid. Want ongelijke verdelingen van geld, goederen en vrijheid leiden steeds weer tot spanningen, conflicten, migraties en oorlogen. De vrijheid van de een kan niet zonder de vrijheid van de ander. De vrijheid waar we het 4 en 5 mei over hebben is niet de egocentrische vrijheid waarbij het alleen om jezelf gaat. Het gaat die dagen juist om de vrijheid die we samen delen. De vrijheid die Nederland in 1940 was afgenomen, de vrijheid die in 1945 is heroverd. Dat is de vrijheid waar we zuinig op zijn, want die vrijheid is niet te koop.

De bron voor de tekst van het thema vindt u op
http://www.4en5mei.nl/01mei.html.