Gemeente Zeist

'VRIJHEID IS NIET TE KOOP'

Op 4 mei herdenken wij de miljoenen mensen die het slachtoffer werden van het Nazisme. Mensen die de dood vonden in de strijd of terechtkwamen in de concentratiekampen en nooit terugkeerden. We denken terug aan allen die hun leven gaven voor de vrijheid. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, in hun strijd tegen het fascisme. In het bijzonder denken we terug aan de mensen uit Zeist, aan vrienden en bekenden die hier of elders vielen. Aan de bevrijders die van ver kwamen. Van wie velen hun leven offerden in het verzet tegen het Nazi-regime. Zij kwamen op voor onze vrijheid. Mannen en vrouwen, vaak nog in de bloei van hun leven, die hun eigen toekomst in de waagschaal stelden om die van anderen veilig te stellen. Onze toekomst niet uitgezonderd. Een toekomst in vrijheid.

Natuurlijk zullen op de avond van 4 mei bij velen, zo niet allen, de gedachten uitgaan naar de actuele oorlogen en conflicten elders in de wereld. De twee minuten stilte zullen nog sterker dan in andere jaren het moment van verbondenheid vormen, waarin ieder met eigen gedachten en herinneringen stilstaat bij het diepste verlangen naar vrede en vrijheid.

Het is onbetaalbaar
De vrijheid die Nederland in 1940 was afgenomen, die vrijheid is in 1945 weer herwonnen. Dàt is de vrijheid waar we zuinig op moeten zijn, want die vrijheid is niet te koop.

Na de herdenking van de 4e mei ontsteken we op 5 mei het traditionele bevrijdingsvuur op Het Rond in Zeist. Het vuur symboliseert licht, warmte en hoop maar ook waakzaamheid in ons hart. Het getuigt van onze innige wens om de vrijheid waarin wij alweer zo lang mogen leven, te blijven koesteren.

Gerard van Voorden,
voorzitter 4 en 5 mei
(tel. 030 6985530)


---- --