Gemeente Kerkrade

29.04.03: Nationale Herdenking in Kerkrade

Op 4 mei wordt traditiegetrouw in het hele land om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen om de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Nederland herdenkt dan de mensen die slachtoffer zijn geworden van vervolging, van rechteloosheid en van geweld en aan de mensen die hun leven verloren ter wille van de vrijheid waar iedereen in Nederland anno 2003 nog steeds van kan genieten.

De huidige situatie in Irak doet des te meer beseffen hoe kostbaar en kwetsbaar vrijheid is en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Uit cijfers van het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt ieder jaar weer opnieuw dat het draagvlak voor herdenken in de Nederlandse samenleving erg groot is.

Herdenking in Kerkrade

Ook in Kerkrade is de belangstelling voor de Nationale Herdenking elk jaar groot. Vorig jaar is het programma op 4 mei enigszins gewijzigd, om nog meer Kerkraadse burgers te kunnen betrekken bij de herdenking. Het opstellen van het programma vindt in nauwe samenwerking met de Oranjevereniging Kerkrade plaats. Zowel burgemeester Jos Som als voorzitter Hans Schillings van de Oranjevereniging willen hiermee het belang van de herdenking onderstrepen. Zij zijn beiden van mening dat het moment van twee minuten stilte een moment is van respect en troost voor de overlevenden en de nabestaanden. Burgemeester Som: "Daarnaast is het ook een waardevol moment van bezinning, voor ieder van ons. We beseffen dan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar afhankelijk van mensen die de vrijheid kunnen maken en breken. De heer Hans Schillings voegt daaraan toe: "Vrijheid kan alleen bestaan als ieder van ons zich daarvoor verantwoordelijk maakt en bereid is rekening met elkaar te houden, zodat we de vrijheid kunnen delen."

Programma

Het volledige programma op 4 mei ziet er als volgt uit:

19.15 uur: Verzamelen bij de Dekenale Kerk St. Lambertus Kerkrade

19.20 uur: Vertrek van de Stille Tocht met medewerking van harmonie St. Pancratius, Koninklijk Mannenkoor St. Lambertus, R.K.A.V. Achilles Top, International School Afnorth. Route: Kerkplein, Kapellaan, Putgang, Indiëmonument

19.25 uur: Kranslegging bij Indiëmonument. Locatie Putgang.

19.35 uur : Vervolg van de Stille Tocht. Route: Putgang, Stationsstraat, Grupellostraat, Hoofdstraat, Vredesmonument.

19.50 uur: Plechtigheid bij het Vredesmonument, met achtereenvolgens:
* Andante, gespeeld door Harmonie St. Pancratius;
* Gedachte uitgesproken door burgemeester J.J.M. Som;
* Aansteken van het Vredesvuur;

* Kranslegging;

* Ten gehore brengen van Last Post;

20.00 uur: Twee minuten stilte

20.02 uur
: Afsluiting ceremonie, spelen van het Wilhelmus.

20.15 uur
: Heilige Mis in de Vredeskapel, met medewerking van het Koninklijk Mannenkoor St. Lambertus Kerkrade.