Gemeente Amsterdam

Herdenkingsplechtigheden op 4 mei en viering bevrijding op 5 mei in Amsterdam 29 april 2003 - Marjolijn van Goethem

Ook dit jaar zijn er weer centrale activiteiten in Amsterdam. Deze activiteiten worden onder andere door het Amsterdams 4 en 5 mei comité, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Raad van Kerken Amsterdam georganiseerd. Het thema voor 2003 is Vrijheid is niet te koop. Een thema dat discussie oproept. Met geld koop je brood op de plank, huisvesting, bewegingsvrijheid, een opleiding, mogelijkheden Met geld kun je vluchten en de mensensmokkelaar betalen.

Is vrijheid dan afhankelijk van koopkracht? Is dat de vrijheid waar we over spreken? Daartegenover staan vrijheden die niet te koop zijn: vrijheid van meningsuiting, van godsdienst, de vrijheid om te zijn wie je wilt en te gaan waar je wilt. Dergelijke vrijheden kunnen in een oorlog snel verdwijnen.

Programma

Zaterdag 3 mei

Boottocht

Op zaterdag 3 mei organiseert de Raad van Kerken Amsterdam een herdenkingsrondvaart voor mensen die slecht ter been zijn en voor senioren. De rondvaart start om 14.00 uur bij de aanlegsteiger van de Stopera en vaart langs een aantal plekken van onderdrukking en bevrijding. De rondvaart eindigt om 16.00 uur. De kaarten voor de rondvaart zijn uitsluitend verkrijgbaar via de bekende voorverkoopadressen. Voor informatie over het programma rond 4 en 5 mei kunt u bellen met de Raad van Kerken Amsterdam, telefoon: 6755492, e-mail: rvka@deschinkel.nl

Zondag 4 mei

Herdenking op de Nieuwe Ooster

Op de Nieuwe Ooster, Kruislaan 126, begint om 10.00 uur een herdenkingsplechtigheid georganiseerd door het gemeentebestuur van Amsterdam en het stadsdeelbestuur van Oost/Watergraafsmeer. In een stille stoet worden bij de volgende monumenten bloemen gelegd: Geuzengraf, Buchenwald, Gevallen Nederlandse militairen, Zes gefusilleerden, Verzetsstrijders en Geallieerden.

Aanwezig zijn burgemeester Cohen, de wethouders Dales en Maij, een afvaardiging van de gemeenteraad, het dagelijks bestuur van de stadsdeelraad Oost/Watergraafsmeer, de consuls-generaal van Engeland en van de Verenigde Staten, leerlingen van drie scholen, diverse organisaties en nabestaanden. Na afloop wordt er in de ontvangstzaal van de aula rond 11.00 uur koffie aangeboden.

Informatie: Gemeente Amsterdam, afdeling Bestuursvoorlichting, telefoon: 5522252.

Herdenking bij het monument van de Kroonvaarders KNSM en de Vereniging Ons Suriname

Om 15.00 uur begint de herdenking bij het monument op de Prins Hendrikkade/hoek Kadijksplein. De namen van tientallen Surinamers, Antillianen en Nederlanders die, in de strijd tegen het fascisme, het leven hebben gelaten tijdens hun vaart op de schepen van de KNSM staan op het monument vermeld. Er wordt bij het monument een bloemendefilé gehouden door vrienden, familieleden, verwanten, ex-KNSM-ers, oud-KNIL-gedienden en (klein)kinderen. Informatie: (0226) 351776.

Stille Tocht

De door het Amsterdams 4 en 5 mei comité georganiseerde Stille Tocht begint om 18.45 uur op de Weteringschans tegenover nummer 107. De Stille Tocht is in de eerste plaats bedoeld ter nagedachtenis van hen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

In de Tweede Wereldoorlog zijn er velen, burgers en militairen, door de bezetter ter dood gebracht. Velen hebben hun leven gegeven voor de vrijheid die wij nu in ons land mogen beleven. Slechts een enkeling weet echter dat vele toenmalige landgenoten uit Suriname, de Nederlandse Antillen en Indonesië deelnamen aan de strijd voor onze vrijheid en daarbij hun leven lieten. Ook namen in de meidagen van 1940 vele Marokkaanse soldaten, deel uitmakend van het Franse leger, deel aan de strijd om Zeeland en Noord-Brabant.

Vanaf het startpunt gaat de stoet naar het Eerste Weteringplantsoen. Bij het monument de Gevallen Hoornblazer wordt door actrice Cox Habbema een gedicht voorgelezen en gesproken over de waarde van Artikel 1 van de Grondwet en worden bloemen gelegd. Ook bij het Van Randwijckmonument op het Weteringcircuit wordt kort gestopt voor het leggen van bloemen.

Vooraan in de stoet lopen de tamboers van Muziekvereniging Kunst Na Arbeid met de stille trom, burgemeester Cohen, wethouder Maij en leden van de gemeenteraad. Daarna volgen alle andere belangstellenden. De route gaat verder via het Van Randwijckmonument, Vijzelgracht, Vijzelstraat, Munt en Rokin naar de Dam. De aankomst daar is rond 19.45 uur. Op de Dam is een speciaal vak voor de deelnemers aan de Stille Tocht gereserveerd.

Informatie: Amsterdams 4 en 5 mei comité, telefoon: 5287129, fax: 5287681, e-mail: secretariaat@amsterdams4en5meicomite.com, internet: www.amsterdams4en5meicomite.com

Nationale Herdenking op de Dam

Voorafgaand aan de kranslegging op de Dam wordt om 18.55 uur een herdenkingsdienst gehouden in de Nieuwe Kerk. Deze dienst is uitsluitend toegankelijk voor genodigden. De theoloog en essayist Huub Oosterhuis zal het gedicht Echte Wereld voordragen. De auteur en dichter Remco Campert houdt een lezing over De wolk die niet voorbij trok. Het geheel wordt omlijst door zang van het Liberaal Joods koor o.l.v. Obermeister Shasha.

De herdenkingsplechtigheid op de Dam begint om 20.00 uur. Om 19.57 uur leggen H.M. de Koningin en Z.K.H. Prins Willem-Alexander een krans bij het Nationaal Monument. Van 20.00 tot 20.02 uur wordt in het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Hierna volgt het eerste couplet van het Wilhelmus, waarna een toespraak volgt van de heer M.J. Cohen, burgemeester van Amsterdam.

Daarna volgt de kranslegging met vijf algemene kransen ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers van Europa en Azië in de Tweede Wereldoorlog en de omgekomen militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens leest de 17-jarige scholier Branko van Hulst, winnaar van het dichtproject Dichter bij 4 mei, zijn gedicht Oorlog voorbij voor. Hierna volgt de kranslegging door vertegenwoordigers van de overheid en door jongeren. Omstreeks 20.17 uur begint het defilé langs het Nationaal Monument, beginnende met de deelnemers aan de Stille Tocht.

Het publiek kan zowel de plechtigheden in de Nieuwe Kerk als op de Dam volgen via een groot scherm op de Dam.

De NOS brengt rechtstreeks verslag van de bijeenkomst in de Nieuwe Kerk (Nederland 2 en Radio 1) en van de herdenking op de Dam (Nederland 1, 2 en 3 en Radio 1).

Informatie: Nationaal Comité 4 en 5 mei, telefoon: 6209688, fax 6205620, e-mail: info@natcom45.nl, internet: www.4en5mei.nl

Herdenkingsconcert in de Beurs van Berlage

De Commissie Herdenkingsconcert, waarin het Amsterdams 4 en 5 mei comité, de Stichting het Parool, Trouw en Vrij Nederland participeren, organiseren een herdenkingsconcert op 4 mei in de Yakultzaal van de Beurs van Berlage, Damrak 243. Het concert wordt gegeven aansluitend aan de Nationale Herdenkingsplechtigheid op de Dam. Aanvang van het concert is 21.00 uur. Het concert wordt verzorgd door zangeres Liesbeth List, pianist Guus Westdorp en het Koninklijk Orkest Tata Mirando.

Het concert begint om 21.00 uur stipt. De toegang is gratis en de zaal is vanaf 20.30 uur open. In verband met de drukte wordt een ieder verzocht tijdig aanwezig te zijn.

Informatie: Amsterdams 4 en 5 mei comité, telefoon: 5287129, fax: 5287681, e-mail: secretariaat@amsterdams4en5meicomite, internet: www.amsterdams4en5meicomite.com

Maandag 5 mei

Amsterdams Bevrijdingsfestival 2003

Op het Museumplein van 12.00 tot 22.00 uur.

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité organiseert op het Museumplein het Bevrijdingsfestival.

Het thema Vrijheid is niet te koopzal centraal staan in de feestelijke gebeurtenissen op het Museumplein. Het gehele programma is vrij toegankelijk. Van 12.00 tot 22.00 uur biedt het Amsterdams 4 en 5 mei comité u een zeer gevarieerd programma aan. Kindertheater, lekkere muziek en Freedombeats.

Het middagprogramma is vooral voor kinderen en hun begeleiders, met optredens van onder anderen vof De Kunst en Hasjee Royaal. Het avondprogramma is gericht op de jongeren, met optredens van onder anderen Candy Dulfer, Ish en Dolf Janssen.

Rondom de vijver is een informatiemarkt, en in de vijver verrijst het Winkelcentrum de Vrijkoop.

Informatie bij Amsterdams en 5 mei comité, www.amsterdamsbevrijdingsfestival.nl

Verzetsmuseum Amsterdam

Deze dag is het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan 61 van 12.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk.

Informatie: Verzetsmuseum Amsterdam, telefoon: 6202535, fax: 6202960, e-mail: info@verzetsmuseum.org, internet www.verzetsmuseum.org

Bevrijdingsrondwandeling

Om 14.00 uur starten de rondwandelingen vanaf de Mozes en Aäronkerk. U wandelt door de binnenstad langs plekken van onderdrukking en bevrijding. De wandeling eindigt om 15.30 uur weer bij de Mozes en Aäronkerk. De wandelingen zijn gratis en o.l.v. een gids.

Informatie: Raad van Kerken Amsterdam, telefoon: 6755492, e-mail: rvka@deschinkel

Mokum zingt

De Raad van Kerken Amsterdam organiseert op 5 mei in de Mozes en Aäronkerk een feestelijke bijeenkomst Mokum zingt liederen van bevrijding o.l.v. Anton Pauw; organist is Peter Ouwerkerk. Het programma is vrij toegankelijk. Informatie: Raad van Kerken Amsterdam, telefoon (020) 6755492, e-mail: rvka@deschinkel

Openluchtconcert

Onder verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt de Nationale Viering van de bevrijding traditiegetrouw afgesloten met een gratis toegankelijk concert op en rond de Amstel vóór het Koninklijk Theater Carré. Tussen 21.00 en 22.00 uur weerklinkt feestelijke muziek op deze pittoreske locatie. Dit jaar wordt het concert verzorgd door het Radio Symfonie Orkest o.l.v. de Estlandse chef-dirigent Eri Klas. Violiste Janine Jansen zal als soliste optreden.

Het openluchtconcert eindigt traditioneel met Well meet again, het lied dat beroemd is geworden door Vera Lynn die het in de Tweede Wereldoorlog in Amerika zong bij het afscheid van de geallieerde soldaten die naar Europa vertrokken om de bezette gebieden te bevrijden. Evenals voorgaande jaren zal het publiek dit emotievolle lied ongetwijfeld weer meezingen op de sfeervolle locatie bij de Magere Brug.

De NOS zendt het concert rechtstreeks uit op Nederland 2.

Informatie: Nationaal Comité 4 en 5 mei, telefoon: 6209688, fax: 6205620, e-mail: info@natcom45.nl, internet: www.4en5mei.nl

Amsterdam, 25 april 2003

Pb-059 Marjolijn van Goethem 5522252

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/nieuwsactueel/2003/pb/index.html

© Gemeente Amsterdam