Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 1 mei 2003

PROGRAMMA DODENHERDENKING OP 4 MEI

Op 4 mei staan we stil bij hen die vielen voor onze vrijheid. Hieronder volgt het programma rondom de Dodenherdenking in Geldrop. De organisatie is in handen van de Geldropse stichting 'De Drie Harten'. De Koninklijke Harmonie Geldrops Muziekcorps, het Geldrops Mannenkoor en de gilden verlenen eveneens hun medewerking.

Om 19.15 uur vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats in de St. Brigidakerk.
Na de bijeenkomst zal een stille tocht worden gehouden naar het Vredesgedenkteken, waar namens het bestuur van de gemeente Geldrop een krans wordt gelegd. Aansluitend wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht genomen ter herdenking van alle gevallenen.

STILTE
Op 4 mei wordt traditiegetrouw in het hele land om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen om de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. We denken aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van vervolging, van rechteloosheid en van geweld en aan de mensen die hun leven verloren ter wille van de vrijheid waar wij in Nederland anno 2003 nog steeds van kunnen genieten.
Het moment van twee minuten stilte is een moment van respect en troost voor de overlevenden en de nabestaanden. Veel mensen hechten zeer aan deze stilte en ergeren zich aan anderen die daar geen respect voor kunnen opbrengen. Eén persoon kan de stilte van honderden anderen verstoren. Dit jaar valt 4 mei op een zondag. Het verzoek aan iedereen is om deze twee minuten stilte in acht te nemen.