Gemeente Bergen op Zoom


Dodenherdenking op drie plaatsen

Op zondag 4 mei, de dag van de nationale Dodenherdenking, vinden op drie plaatsen in de gemeente herdenkingen plaats. In de kern

Bergen op Zoom
In de kern Bergen op Zoom begint de herdenking 's morgens om 10:00 uur met een kranslegging bij de cenotaaf op de Grote Markt en vervolgens bij het Verzetsmonument op het Thaliaplein (Stenen Tuin). Namens het gemeentebestuur zal een krans worden gelegd door burgemeester P.A.C.M. van der Velden. Aan de kransleggingen nemen tevens organisaties als de Stichting Dodenherdenking, het voormalig verzet en delegaties van oudstrijdersorganisaties deel.

Om 19:00 uur is er in de St. Gertrudiskerk een oecumenische herdenkingsdienst. Om 20:00 uur wordt deze vervolgd door de jaarlijkse plechtigheid bij de cenotaaf op de Grote Markt. Burgemeester P.A.C.M. van der Velden zal deze plechtigheid bijwonen. Voor het eerst zal er om 20.45 uur in de Gertrudiskerk een herdenkingsconcert uitgevoerd worden, georganiseerd door het Centrum voor de Kunsten. Kaarten voor dit concert kosten 22,50 en zijn te verkrijgen bij het Centrum voor de Kunsten.

Halsteren
In Halsteren vindt om 19:00 uur een oecumenische viering plaats in de St. Martinuskerk. Na afloop van de kerkdienst gaan de aanwezigen in een stille tocht onder klokgelui naar het monument voor de kerk, waar om ongeveer 19:45 uur de gebruikelijke herdenking begint. Het gemeentebestuur zal daarbij vertegenwoordigd zijn door loco-burgemeester wethouder C.W.M. van der Weegen die namens de gemeente het woord zal voeren en een krans zal leggen. Aan de kranslegging wordt eveneens deelgenomen door het Oranjecomité Halsteren, de gezamenlijke kerken en namens de Nederlands Indische oorlogsslachtoffers.

Lepelstraat
In Lepelstraat begint de Dodenherdenking eveneens om 19:00 uur met een herdenkingsdienst in de Antoniuskerk, gevolgd door de gebruikelijke plechtigheid bij het monument.
Bij de kranslegging door de verschillende organisaties zal namens het gemeentebestuur worden deelgenomen door wethouder L.C.A. Withagen. Hij zal tevens een herdenkingswoord spreken.