Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

04/06/03 Koningin opent kunstproject Peatpolis.nl bij Veenpark

Hare Majesteit de Koningin opent woensdag 4 juni 2003 het kunstproject Peatpolis.nl nabij het Veenpark te Barger-Compascuum. Voor dit internationale project vervaardigen zeventien kunstenaars objecten op basis van veen, turf en andere natuurlijke materialen. In een tijdelijk ingericht kunstenaarsdorp wonen en werken de artiesten. Het dorp is voor publiek toegankelijk.

Peatpolis, de projectnaam, staat voor leefgemeenschap op veen. Peat is Engels voor veen en turf en polis het Griekse woord voor stad. Het kunstenaarsdorp stelt de artiesten in staat hun ideeën uit te wisselen en kennis te maken met de diverse culturele achtergronden. De kunstenaars zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, de Verenigde Staten, Peru en Japan. Het project staat onder auspiciën van de International Peat Society Nederland.

Het veenpark, ontstaan in 1966, laat het leven zien in veengebieden. In het park, 165 hectare groot, staan plaggenhutten, molens en een oude dorpskern. De turfsteker graaft er nog dagelijks turf. Door het park rijdt een dorpstrein en vaart een turfschip. Het veenpark wordt jaarlijks door 80.000 mensen bezocht.