Gemeente Helden

4 mei Vrijheid is niet te koop Uitnodiging: Zondag 4 mei vindt de traditionele herdenking voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog plaats. Om 19.00 uur is er een korte sobere plechtigheid bij het monumentje voor de gevallen Engelse militairen in het park aan de Parklaan (achter het gemeentehuis). Het gemeentebestuur legt namens de inwoners een bloemstuk en enkele leerlingen van basisschool Panningen-noord leggen bloemen.

Programma herdenking monument park aan de Parklaan om 19.00 uur


* Korte plechtigheid bij het monument voor de gevallen Engelse militairen uit WO II.

* Korte toespraak burgemeester

* Leggen van bloemen door burgemeester namens de inwoners van Helden.

* Leggen van bloemen door leerlingen van basisschool Panningen-noord.

Om 20.00 uur vindt de herdenking voor de gevallenen uit deze gemeente plaats bij het monument Everlo aan de Steenstraat in Panningen.

Programma herdenking monument Everlo om 20.00 uur:

1. Korte aankondiging en één minuut stilte.
2. Korte toespraak burgemeester.
3. Kamerkoor To be Continued met twee liederen. 4. Fanfare Eendracht Maakt Macht Koningslust met twee muziekstukken. 5. Voorlezen dodenappèl door leerlingen groep 7 basisschool de Horizon Grashoek.
6. Overdenking door pastoor A. Raijmakers Grashoek. 7. Last post.
8. Leggen van kransen en bloemen:

* Burgemeester drs. A.M.P. Kleijngeld namens de inwoners.
* Leerlingen groepen 7 basisscholen.

* Stichting Deportatie Noord- en Midden-Limburg.
* Vertegenwoordiging Heldense veteranen.
* Vertegenwoordiging oud verzet Helden.
* Bond voor wapenbroeders.
9. Kamerkoor To Be Continued met twee liederen. 10. Korte toespraak P. Wilms namens Amnesty International Helden-Baarlo en ontsteken van zes fakkels door leerlingen van basisscholen als symbool voor de zes Heldense kernen. 11. Vertegenwoordiger van de Stichting Deportatie Noord- en Midden Limburg met het verhaal over de Heldense dwangarbeiders en kranslegging samen met een scholier uit Duitsland. 12. Fanfare Eendracht Maakt Macht met twee coupletten van het Wilhelmus.
13. Slot
14. Er is gelegenheid om nog een bloemetje te leggen, de expositie te bekijken, na te praten met een kopje koffie of nog op eigen wijze de gevallenen te herdenken.

Vanaf 18.00 uur is er op het plein bij het monument aan de Steenstraat een kleine expositie ingericht met als thema Ontmoetingen.

Alle inwoners van Helden zijn uitgenodigd om de plechtigheden en de expositie te bezoeken.

Spreuken van leerlingen groep 8 basisschool Panningen-Zuid:


+ We zijn hier allemaal bij elkaar, want we herdenken de doden elk jaar.
We zijn blij dat ze voor ons hebben gestreden, daarom is er nog steeds vrede.
José

+ Geen oorlog maar vrede,
Zo willen de mensen leven!
Mike

+ Vrede op aarde moet er zijn,
De doden herdenken we met pijn!
Remco

+ Er zijn teveel mensen in de oorlog doodgegaan, Het is echt nodig daarbij stil te staan Mark

Expositie over ONTMOETINGEN bij monument Everlo Op zondag 4 mei wordt bij het oorlogsmonument op het pleintje Everlo is in een tent vanaf
18.00 uur een expositie geopend met als thema Ontmoetingen. Deze expositie is samengesteld door de werkgroep herdenking vier mei in samenwerking met de werkgroep omgevingsgeschiedenis Helden, de basisscholen Prisma en de Stichting Deportatie Noord en Midden Limburg. Tentoongesteld wordt onder meer de ontmoeting van een Duitse delegatie van jeugd uit Duisburg en Viersen in het Bouwens van der Boyecollege en bij het oorlogsmonument Everlo op vrijdag 14 februari van dit jaar. Daarbij waren aanwezig vertegenwoordigers van het gemeentbestuur Helden, de heemkundevereniging, werkgroep omgevingsgeschiedenis, stichting deportatie en de Nederlandse en Duitse pers. We zien in de expositie een reportage van de deelname van de werkgroep "Erinnern gegen Rechts" met Milana Mohr , een leerlinge van 18 jaar van Gesamtschule Walsum. Ze heeft een werkstuk gemaakt over Nederlandse dwangarbeiders (waaronder uit Helden) die in Duisburg zijn geweest. Ze doet mee aan de wedstrijd "Deutsche Geschichte "uitgeschreven door de Bondspresident Johannes Rau. Aanleiding om juist de Nederlandse dwangarbeiders in haar werkstuk veel aandacht te geven was een ontmoeting en interview met de ex-dwangarbeider Albert Poulissen uit Panningen in april van het vorig jaar. Albert was samen met enkele leden van de Stichting Deportatie uitgenodigd voor een expositie op haar school. Daar ontmoette Albert Milana aan wie hij zijn verhaal vertelde. Zij was zo onder de indruk van zijn verhaal over de deportatie en dwangarbeid, en zijn verzoenende houding ten opzichte van de Duitse jeugd, dat ze besloot in het bijzonder de ervaringen van de Nederlandse dwangarbeiders in haar werkstuk te beschrijven.

Nederlandse en Duitse leerlingen stellen vragen aan Milana en ex-dwangarbeiders.
Milana hield op die vrijdag om 12.30 uur een inleiding voor examenklas 6 Duits van het
Bouwens van der Boijecollege, 100 meter van de woning van Albert vandaan.
De leerlingen stelden vragen over haar werkstuk en ook aan de twee ex-dwangarbeiders die daarbij aanwezig waren. Men stelde niet alleen vragen over de deportatie en dwangarbeid in 1944-45, maar ook over hun ervaringen bij ontmoetingen in het hedendaagse democratische Duitsland.
Coen Willems, ex-dwangarbeider uit Kessel heeft met 17 lotgenoten in mei 1999 een bezoek aan Viersen gebracht. Op zijn verzoek waren daarom aanwezig mevrouw Margret Hesse van de Arbeitsgruppe Heimatgeschichte Viersen met twee leerlingen van een Gymnasium uit Waldniel. Zij wilden graag de verhalen van de ooggetuigen beluisteren en stelden vragen aan hen, omdat zij een werkstuk maken over de dwangarbeid destijds in
Viersen en de verschrikkelijke gebeurtenissen na Kerstdag 1944 in Roermond.
Het werkstuk is klaar en ze nemen dat mee op vier mei.

Samen een krans en bloemen leggen bij het oorlogsmonument. Op verzoek van Milana Mohr en ex-dwangarbeider Albert Poulissen werd er na de ontmoeting met de klas, om 14.30 uur een herdenking gehouden bij het oorlogsmonument Everlo. Daarop staan 36 namen van slachtoffers die ten gevolge van deportatie en dwangarbeid zijn omgekomen. Zij legden er samen een bloemstuk ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. De aanwezigen kregen een roos aangeboden , welke men aan de voet van het monument legde.Ook deze bijzondere kranslegging met toespraken is met uitvergrote kleurenfotos op 4 mei te zien in de tent bij het monument.

Ontmoeting en expositie over dwangarbeid in Duisburg en Helden. Dre Hanssen is op 23-25 januari te gast geweest in Duisburg-Walsum , samen met drie Nederlandse ex- dwangarbeiders en hun echtgenotes. Milana heeft hen tevoren met haar vader thuis bezocht en de gegevens van de interviews zijn verwerkt in haar werkstuk en de expositie. Op 24 januari werd in de stadsbibliotheek Duisburg door de Walsumer Initiative een expositie geopend met als titel: Gestohlene Jugend - Gestolen jeugd Dwangarbeid in Duisburg 1940-1945. Na een inleiding over haar werkstuk heeft Milana samen met de drie Nederlandse ex-dwangarbeiders en Hanssen als vertegenwoordiger uit Limburg vragen beantwoord van de Duitse jeugd (drie middelbare scholen) en de pers. In samenwerking met Heemkundevereniging Helden en Stichting Deportatie wordt deze expositie vanaf einde april tentoongesteld in Streekmuseum De Moennik.
In deze tentoonstelling Gestolen jeugd zijn ook de interviews verwerkt die Milana heeft gehad met de Nederlandse dwangarbeiders. (Vier borden daarvan zijn ook te zien in de tent bij het monument).
De opening van deze expositie vindt plaats zondagmiddag 4 mei om 14.30 uur in Streekmuseum De Moennik Ruysstraat 90 te Helden. De expositie Ontmoetingen is op zondag 4 mei te bezichtigen vanaf 18.00 uur in een tent bij het Oorlogsmonument pleintje Everlo. Informatie (077) 307 28 20.

Gedicht: Vrijheid
Als vrijheid een woord is, is het dan gelogen? Als vrijheid te koop is, kost het dan een vermogen? Als vrijheid een weg is, zijn we dan al halverwege? Als vrijheid een cadeau is, zou jij het dan geven? Als vrijheid een mens is, is hij dan nog in leven? Of is vrijheid een plaats zonder zorgen om thuis te komen? Jelle Harpenau, 13 jaar

Lijst oorlogsslachtoffers in de gemeente Helden

Gesneuveld in 1940:
1. Jan v.d. Beuken
2. Hein Beurskens
3. Hendrikus Engels
4. Mathieu Hendrix
5. Sjeng Hoebers
6. Bertus Verstappen
7. Jean Tummers

Doodgeschoten:
8. Piet Hoebers
9. Piet Korsten
10. Louis Bos
11. Oud Notaris Joosten
12. Wullum v. Ophoven
13. Mathijs Teeuwen
14. Martinus Wilms

Overleden ten gevolge van deportatie:
15. Jan Brummans
16. Sjang v. Berlo
17. Theo Broekmans
18. Gerard v. Diepen
19. Cornelis Daniels
20. Gerardus Daniels
21. Mathieu Dorssers
22. Ber Engels
23. Jan Fransman
24. Mathijs Geuijen
25. Leo Gommans
26. Andreas Gommans
27. Gerard Gommans
28. Hendrikus Hendrix
29. Sef v. Heugten
30. Mathieu Janssen
31. Sjeng Knippenbergh
32. Theo Kranen
33. Thomas Kuijpers
34. Piet Lenders
35. Martinus Linders
36. Jan v. Moorsel
37. Jacobus Nooijen
38. Piet Sillekens
39. Hein Snijders
40. Hendrikus Verhaegh
41. Sjeng Verhaegh
42. Geel Verhaegh
43. Giel Verhaegh
44. Sjraar Willems
45. Leo Wilms
46. Gerardus Zegers
47. Michael Zegers
48. Hendrik Haenraets
49. Sjeng Karis
50. Thei Peeters

Overleden ten gevolge van een granaatinslag enzovoorts: 51. Willem Brummans
52. Theo Cox
53. Jan Gielens
54. Anna Gommans echtgenote van H. v. Lier
55. Gertruda Heijnen echtgenote van B. Smeets 56. Anna Janssen echtgenote van C. Grijmans 57. Sjeng Janssen
58. Maria Joosten echtgenote van L. Cuijpers 59. Mathijs Joosten
60. Lodewijk Keltjens
61. Michiel Korsten
62. Heinz Kranen
63. Tonnie Martens
64. Gielke Niessen
65. Anna v. Ninhuijs
66. Piet v. Ninhuijs
67. Huub v. Ratingen
68. Henricus Rongen
69. Chrisje Segers
70. Fransje Segers
71. Thei Theunissen
72. Hubertina Tielen
73. Hubertina v.d. Velden
74. Anna Verstappen echtgenote van H. Hanrats 75. Jacobus Vervuurt
76. Jan Willemsen
77. Bernard Zwiers
78. Arnold Kurvers

Gestorven na gevangenneming:
79. Pierre Jacobs
80. Kees Krans
81. Jac. Naus, kapelaan
82. Albert Schers
83. Antoon Schilte

Gestorven ten gevolge van een verkeersongeval 84. Sjeng v. Rijt

Nog niet teruggekeerd zijn:
85. Burgemeester Van Cann
86. Opperwachtmeester v.d. Mullen
87. J. Driessen
88. Lambertus v. Lee
89. Toon v. Ophoven
90. Sef Verbugt

Personen niet uit de gemeente Helden, maar die hier gevallen zijn: 91. Gerrit Neef

Personen die tijdelijk in Helden woonachtig waren en zijn gedeporteerd en niet teruggekeerd
92. Albertus Lascaris
93. Willy Lenis
94. Anton Roest

Verongelukt bij het mijnenruimen:
95. Jacky Kasper

OPROEP
Wie wil met de werkgroep '4 mei herdenking' meedenken over de toekomstige invulling van 4 en 5 mei ?
Het is belangrijk om maatschappelijk draagvlak te krijgen voor activiteiten rondom herdenking, vrede, veiligheid, recht en zinloos geweld. Nieuwe ideeën zijn zeer welkom. U kunt informatie inwinnen bij de heer J. Hermans, gemeentehuis Helden, tel. (077) 306 66 66.


-