Ministerie van Defensie


---


---

Defensie herdenkt gevallenen

02-05-2003

Persbericht Ministerie van Defensie (DV/PB034)

Evenals in voorgaande jaren herdenkt de krijgsmacht op 4 mei de militairen die sinds 10 mei 1940 in dienst van het Koninkrijk - waar ook ter wereld - zijn omgekomen.

De Koninklijke marine eert de gevallenen in Den Helder om 11.00 uur bij het monument 'Voor hen die vielen'. Verder vindt er die dag een plechtigheid plaats bij het Marinebedrijf (09.30 uur) en worden bij de onderzeedienstkazerne de gevallenen door hun nabestaanden in besloten kring herdacht. In Rotterdam herdenkt het Korps Mariniers de gevallenen op de begraafplaats Crooswijk. Burgemeester Opstelten van Rotterdam en de korpscommandant, generaal-majoor der mariniers W. Prins, zullen om 14.00 uur een krans leggen op het militaire erehof.

De Plaatsvervangend Bevelhebber der Landstrijdkrachten, generaal-majoor J.A. van Diepenbrugge, legt zondagmorgen als Gouverneur van de hoofdstad een krans op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Zondagavond legt hij een krans tijdens de traditionele herdenkingsplechtigheid van de Koninklijke Landmacht op het militair ereveld 'Grebbeberg' bij Rhenen.

De Koninklijke luchtmacht herdenkt de gevallenen op 4 mei op vliegbasis Soesterberg, de bakermat van de Nederlandse militaire luchtvaart. Dit gebeurt in aanwezigheid van Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal D.L. Berlijn, die om 11.25 uur een krans zal leggen. Na afsluiting van deze plechtigheid vliegen een viertal F-16´s over in een herdenkingsformatie (de 'lost wingman' - een formatie met een opengevallen plaats). Een defilé, waaraan ook veteranen deelnemen, besluit de herdenking.

De Bevelhebber der Koninklijke Marechaussee, generaal-majoor C.N.J. Neisingh, herdenkt op 4 mei de gevallenen bij het monument van Wachtmeester De Jongh bij het Victory Hotel te Amsterdam. Daarnaast woont hij op 10 mei de herdenkingsplechtigheid van de stichting Ypenburg op het Instituut Defensie Leergangen (IDL) te Rijswijk bij. Op 11 mei is generaal-majoor Neisingh aanwezig bij de herdenking van de overleden Grenadiers en Jagers bij het monument op de Johan de Wittlaan te Den Haag