Gemeente Neede


persbericht

Maandag 28 april 2002

Voorlichting gemeentehuis

H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

www.neede.nl

Op 4 mei kranslegging Needse Berg met medewerking van B. Tormijnschool

Burgemeester drs. M.J. van Beem en zijn vrouw zullen op zondag 4 mei een krans leggen bij het monument op de Drostenkamp (Needse Berg). Dit gebeurt in het kader van de Nationale Herden­king.

programma

Voorafgaand speelt de Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen koraalmuziek. Tegen acht uur speelt de trompettist Dick Mengerink de taptoe (The Last Post). Van 20.00 uur tot twee minuten daarna wordt volkomen stilte in acht genomen. Aan de inwoners van de gemeente Neede wordt verzocht deze plechtige stilte overal en alge­meen in acht te nemen. Dan worden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

gedicht

Na het Wilhelmus zal Elske Wormgoor van de B. Tormijnschool haar gedicht "Stilte" voordragen. Vervolgens zullen de heer en mevrouw Van Beem een krans leggen bij het monument, gevolgd door zes leerlingen van de B. Tormijnschool uit Noordijk.

De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé langs het monument, waarbij bloemen gelegd kunnen worden. Hierbij speel wederom Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen.

Het programma sluit aan bij de richtlijn van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

halfstok

Van 's avonds 18.00 uur tot zonsondergang zullen van alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok worden gehangen. Aan de burgers van Neede wordt verzocht deze gedragslijn te volgen. Vanaf 19.45 uur tot dertig seconden voor 20.00 uur zullen de klokken van de kerken luiden.

bezinning

Op 4 mei herdenken wij met respect de mensen van wie het leven is ontnomen, omdat zij zich inzetten voor de vrijheid. Ook gedenken wij de mensen die slachtoffer werden van onvrijheid en rechteloosheid. De vrijheid die wij in Nederland kennen koesteren we, om te voorkomen dat die ons nog eens zal worden ontnomen. Tevens beseffen we dat velen in de wereld die vrijheid niet hebben. De Nationale Herdenking doet een beroep op ieders verantwoordelijkheid om zich in te zetten voor vrede, vrijheid en gelijkwaardigheid. Het is een bezinning op verleden, heden en toekomst. 4 mei appelleert aan alle burgers, ongeacht leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst en religieuze of politieke voorkeur.

Stilte

Stilte hier om ons heen

Wij horen alleen de vogels één voor één

Wij zijn hier om te herdenken

Wie kan nou zoiets als oorlog bedenken?

Oorlog is dom

Vrijheid, daar gaat het om!

Was de 2e wereldoorlog ....

Om te doden?

Of ging het hem om de joden?

Waarom is iedereen niet gewoon vrij?

Of waarom is iedereen niet gewoon blij?

Was dat maar waar,

Dan stonden wij hier niet bij elkaar

Ik snap niet dat het is gebeurd

Zoiets als oorlog is gewoon absurd

Maar de 2e wereldoorlog is toch geweest?

We hebben er niks van geleerd, want oorlog is er nog steeds.

Elske Wormgoor