Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Zaandam, 12 maart 2003

Gedichten van scholieren gekozen voor Nationale Herdenking en start Nationale Viering van de Bevrijding

Branko van Hulst, 17 jaar uit Heemskerk en Jelle Harpenau, 13 jaar uit Oudkarspel, hebben de dichtwedstrijd Zo Gedacht, Zo Gedicht / Dichter bij 4 en 5 mei gewonnen. Branko van Hulst mag zijn gedicht voorlezen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam te Amsterdam. Deze plechtigheid wordt bijgewoond door ruim 20.000 belangstellenden waaronder H.M. de Koningin, de minister-president en tal van andere autoriteiten. De NOS zendt de bijeenkomst rechtstreeks uit op Nederland 1, 2 en 3. Jelle Harpenau draagt zijn gedicht voor tijdens de start van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei in Haarlem.

Het thema voor jongeren uit Noord-Holland van 16 t/m 18 jaar was 'Herdenken' en voor de 12 t/m 15 jarigen 'Vrijheid'. Uit ruim zeshonderd inzendingen heeft een breed samengestelde jury onder voorzitterschap van de heer H.C.J.L. Borghouts, Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de winnende gedichten gekozen. De jury was unaniem in haar keuze. Volgens hun oordeel is het gedicht Oorlog voorbij van Branko van Hulst in woord en voordracht volstrekt één. Het is heel direct en maakt statements die zeer bijblijven. Het gedicht Vrijheid is? van Jelle Harpenau heeft een zeer hoog poëtisch gehalte. Zowel origineel als oorspronkelijk. Het gedicht sluit zeer goed aan bij het thema van 4 en 5 mei 2003: Vrijheid is niet koop.

Naast de eerste prijswinnaar zijn in de categorie 'Herdenken' de schrijvers van de gedichten Eén moment van Joanna Kroon, 17 jaar en Foto van Sanne Hermans, 18 jaar, uitgekozen hun gedichten voor te dragen op respectievelijk de 4 mei-herdenkingen in Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in Nationaal Monument Kamp Vught. In de categorie 'Vrijheid' dragen tweede en derde prijswinnaars Lokke van der Wal en Marijn Veenman hun gedichten Zandbakruzie en Vrijheid voor tijdens de start van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei in Haarlem.

Zo Gedacht, Zo Gedicht stond dit jaar in het teken van 4 en 5 mei omdat Noord-Holland de gastprovincie is van de start van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. De inzendingen van het dichtproject zijn het resultaat van een samenwerking tussen Kunst en Cultuur Noord-Holland, ProBiblio en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De dichtwedstrijd heeft als doel jongeren actief te betrekken bij de dodenherdenking en de bevrijdingsdag.

---