Gemeente Ede

Vocalise zingt het Requiem van Albert Wissink
Dodenherdenking in Ede op 4 mei

Op zondag 4 mei vindt de nationale dodenherdenking plaats. In de Oude Kerk in Ede begint om 19.00 uur een herdenkingsconcert voor alle inwoners van Ede. Vocalise brengt het Requiem van Albert Wissink ten gehore. De burgemeester houdt een toespraak en leerlingen van c.n.s. `De Brugge` dragen een gedicht voor. Daarna start om 19.30 uur bij de Oude Kerk de stille tocht naar het Mausoleum.

De bijeenkomst in de Oude Kerk is voor iedereen, kerkelijk of niet kerkelijk. De indringende klanken van het Requiem, geschreven door de dirigent van Vocalise Albert Wissink, geven betekenis aan de herdenking van de gevallenen uit oorlogen van toen en nu. Het gemeentebestuur verwacht dat veel inwoners van de gemeente Ede, jong en oud, deze bijzondere herdenkingsbijeenkomst zullen bijwonen. De kerk is om 18.45 uur open.

Stille tocht
Daarna volgt om 19.30 uur de stille tocht naar het Mausoleum aan de Vossenakker. Nadat de twee minuten stilte in acht zijn genomen, vinden de kransleggingen plaats. De burgemeester en zijn vrouw leggen namens het gemeentebestuur kransen bij het Mausoleum en het kleine gedenkteken. Verder leggen andere betrokkenen zoals het Voormalig Verzet en leerlingen van groep zeven van de c.n.s. `De Brugge` kransen en bloemen. Ook vertegenwoordigers uit Chrudim - de Tsjechische partnerstad - zijn aanwezig om een krans te leggen.

Na de kranslegging zingen de aanwezigen gezamenlijk couplet 1 en 6 van het Wilhelmus. Tenslotte volgt het defilé.

De burgemeester houdt bij het Mausoleum geen toespraak. Hij spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk waar iedereen welkom is.

Veel vrijwilligers leveren een grote bijdrage aan de herdenking zoals de Harmonie Ede en de NATRES die zorgt voor de erewacht. De Edese Scouting begeleidt - zoals elk jaar - de stille tocht en de herdenkingsplechtigheid.

Na afloop van de herdenking is iedereen welkom voor een kopje koffie in de hal van het gemeentehuis aan de Bergstraat 4 in Ede.

Programma overige plechtigheden in de gemeente op 4 mei

s Middags

* Begraafplaats Asakkerweg
Om 16.00 uur legt het college van burgemeester en wethouders kransen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede. Ook leden van het Voormalig Verzet leggen bloemen bij de graven. Bij deze plechtigheid zijn belangstellenden van harte welkom.

s Avonds

* Lunteren
In Lunteren begint om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Maranathakerk aan de Hertenlaan. Vanaf deze kerk vertrekt om 19.40 uur de stille tocht naar het monument aan de Kerkhoflaan. Wethouder Dekker is hierbij aanwezig.

* Bennekom
In Bennekom start om 19.45 uur de stille tocht vanaf het plein voor de Oude Kerk in aanwezigheid van wethouder Spiegelenberg. Aansluitend vindt de kranslegging plaats bij het herdenkingsmonument in het Bart van Elst-plantsoen. Na afloop kunt u een kopje koffie drinken in de R.K. Kerk.

Programma plechtigheden op zaterdag 3 mei

* Harskamp
Om 14.15 uur is het college van burgemeester en wethouders aanwezig bij de herdenking in Harskamp. Namens het college legt burgemeester R.C. Robertsen een krans bij het bevrijdingsmonument van de Veluwe aan de Otterloseweg. Aansluitend aan de plechtigheid is er in het PMT-gebouw gelegenheid om iets te drinken.
* Otterlo
De stille tocht in Otterlo vertrekt om 19.30 uur vanaf het dorpshuis De Aanloop. Vandaar loopt men naar het kerkhof aan de Dorpsstraat. Wethouder Jonker vertegenwoordigt het college. Na afloop kunt u napraten in het dorpshuis De Aanloop.
* Wekerom
In Wekerom begin om 19.00 uur een herdenking bij de herdenkingssteen op het Dorpsplein. Om 19.15 uur vinden kransleggingen plaats. Wethouder Van t Hoog is aanwezig namens het college. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het Dorpshuis De Kastanjehof.

* De Valk
De burgemeester is aanwezig in De Valk. Hier begint om 19.45 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Hoge Valkseweg.