Gemeente Wijk bij Duurstede

Nieuws

4 mei 2003

4 mei 2003

Op 4 mei 2003 wordt traditiegetrouw in het gehele land om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen om de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. We denken aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van vervolging, rechteloosheid en geweld en we denken aan de mensen, die hun leven verloren ter wille van de vrijheid waar wij in Nederland anno 2003 nog steeds van kunnen genieten. Het moment van twee minuten stilte is een moment van respect en troost voor de overlevenden en de nabestaanden. Maar het is ook een waardevol moment van bezinning voor ieder van ons.

Wij beseffen ons dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar afhankelijk is van mensen die de vrijheid kunnen maken en breken. Vrijheid kan alleen bestaan als ieder van ons zich daarvoor verantwoordelijk maakt en bereid is rekening met elkaar te houden, zodat wij de vrijheid kunnen delen.

Uit cijfers van het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt ieder jaar weer dat het draagvlak voor herdenken en vieren voor 4 en 5 mei in de Nederlandse samenleving erg groot is.
Dit symbolische moment van de twee minuten stilte maakt extra indruk, omdat tal van activiteiten in het dagelijks leven worden onderbroken. Dat geldt niet alleen voor de normale programmering op alle radio- en televisiestations, ook het openbaar vervoer komt tot stilstand en in veel openbare gelegenheden worden de activiteiten even stilgelegd of opgeschort tot na 20.15 uur.

Veel mensen hechten zeer aan deze stilte en ergeren zich aan anderen die daar geen respect voor kunnen opbrengen. Eén persoon kan de stilte van honderden anderen verstoren.

Dit jaar valt 4 mei op een zondag. Dit vormt voor mij een extra reden u te verzoeken uw bijdrage te leveren aan het respecteren van de twee minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking.

U kunt een bijdrage leveren door van 19.45 tot 20.15 uur geen muziek te draaien en geen vermaak aan te bieden. Even voor acht uur kunt u uw gasten/bezoekers er op attenderen dat er twee minuten stilte in acht wordt genomen in verband met de Nationale Dodenherdenking. Tijdens die twee minuten wordt geadviseerd ook niet te serveren. Gezien het ingetogen karakter van de avond, is het niet gepast om uitbundige feestelijkheden te organiseren.

Een dergelijke actie zal door het overgrote deel van uw gasten/bezoekers zeker worden gewaardeerd. Het betekent ook dat u uw verantwoordelijkheid neemt en een waardevolle bijdrage levert aan het instandhouden van een nationale traditie, die bijdraagt aan het besef dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en ons veel waard is. Meer informatie over 4 en 5 mei kunt u vinden op www.4en5mei.nl of bij de heer J.W.V. Birdja (0343-595 513).

Ik dank u hartelijk voor uw medewerking.
burgemeester G.K. Swillens.