Gemeente Voorschoten

Persberichten - Nationale Herdenking 4 mei
Uitgebracht op: maandag 28 april 2003

Programma Nationale Herdenking

Tijdens de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen
- burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

De Nationale Herdenking is niet alleen bedoeld als plechtig moment van herinnering aan al diegenen die hun leven verloren hebben. Het is ook een moment van bezinning op heden en toekomst. In de gemeente Voorschoten wordt als volgt inhoud gegeven aan de Nationale Herdenking op zondag 4 mei 2003:

18.00 uur: halfstok hangen van de vlag van alle openbare en particuliere gebouwen in Voorschoten
De vlaggen dienen vóór zonsondergang te worden gestreken. Dit zal zijn omstreeks 21.10 uur. De gemeente verzoekt een ieder vriendelijk deze gedragslijn te volgen.

19.00 uur: oecumenische herdenkingsdienst in de Dorpskerk Voorganger is ds. G.A.V. Fröberg. Met medewerking van Cantorij Dorpskerk en cantororganist de heer H.J. Walvaart. Belangstellenden zijn van harte welkom. De herdenkingsdienst duurt tot 19.30 uur.

19.45 uur: aanvang van het luiden van de klok van de gemeentetoren

19.50 uur: verzamelen bij het herdenkingsmonument aan de Koningin Julianalaan
Na de beëindiging van het klokluiden volgt uitvoering van enkele passende muzieknummers door muziekvereniging Laurentius. Ter inleiding van de twee minuten stilte zal 'The Last Post' worden uitgevoerd.

20.00 uur: begin van de twee minuten stilte
Het einde van de twee minuten stilte wordt ingezet met het spelen en zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.

Hierna volgt de kranslegging. De kranslegging vindt plaats door vertegenwoordigers van overheid, verzet en nabestaanden en afgevaardigden van andere instellingen die zich van tevoren aangemeld hebben. Nadat de overheidsvertegenwoordigers en genodigden bloemen en kransen hebben gelegd, wordt vervolgens het aanwezige publiek daartoe in de gelegenheid gesteld. Het leggen van de kransen en bloemen wordt omlijst met passende muziek, gespeeld door Laurentius.

De gemeente vraagt een ieder zo veel mogelijk en op waardige wijze zijn of haar medewerking te verlenen aan de plechtigheden. Om de plechtigheid zo optimaal mogelijk te laten verlopen, loopt de stoet van vertegenwoordigers een zodanige route van het gemeentehuis naar het monument dat het aanwezige publiek niet hoeft te wijken. Ondanks onze inspanningen om de plek voor het monument zo gunstig mogelijk in te richten, realiseren wij ons dat de situatie vanwege de beperkte ruimte helaas nooit optimaal kan zijn. Wij vragen uw begrip hiervoor en verzoeken u dan ook de kinderen gelegenheid te bieden om naar voren te komen, zodat ook zij de plechtigheid kunnen aanschouwen.

Jongeren en de Nationale Herdenking
Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat de jongeren bij de plechtigheid worden betrokken. Leerlingen van de basisschool De Regenboog zullen een krans leggen. Ook zal de burgemeester samen met de 19-jarige Kawa Mazoori een krans leggen namens het gemeentebestuur. Kawa is afkomstig uit Irak en is een jeugdige vertegenwoordiger van de Stichting Assalem, een islamitische organisatie binnen de Voorschotense gemeenschap. Zeker gezien de ontwikkelingen van het afgelopen jaar hecht het gemeentebestuur eraan dat we binnen Voorschoten, ondanks onze verschillen in afkomst of achtergrond, verbondenheid met elkaar voelen en deze verbondenheid ook uitdragen.

Verkeerssituatie gewijzigd en beperkt busvervoer

Vanwege de herdenking is van ongeveer 19.30 tot 20.30 uur de verkeerssituatie in Voorschoten aangepast. Verkeer richting het monument is tijdens de herdenking niet mogelijk door afsluiting van de Bachlaan en de Raadhuislaan. Ook de Wijngaardenlaan, de Schoolstraat en de Koningin Julianalaan zijn tijdelijk afgesloten voor doorgaand verkeer. De afsluitingen hebben eveneens consequenties voor de buslijnen 39, 45 en 48 (in beide richtingen) van Connexxion. Deze buslijnen worden tijdens de genoemde tijden als volgt omgeleid:

Lijn 39, vertrektijd 19.37 en 20.07 uur richting Naaldwijk Badhuisstraat, Prof. Einsteinlaan, Raadhuislaan, Oranjeboomstraat, Kon. Marinelaan.

Lijn 39, vertrektijd 19.11 en 19.41 uur vanaf Voorburg richting Voorschoten
Veurseweg, Kon. Marinelaan, Oranjeboomstraat, Raadhuislaan, Prof. Einsteinlaan, Badhuisstraat, Leidseweg, Mozartlaan.

Lijn 45, vertrektijd 18.56 en 19.26 uur van Den Haag richting Leiden Veurseweg, Kon. Marinelaan, Oranjeboomstraat, Raadhuislaan.

Lijn 45, vertrektijd 18.55 en 19.25 uur van Leiden richting Den Haag Badhuisstraat, Prof. Einsteinlaan, Raadhuislaan, Oranjeboomstraat, Kon. Marinelaan.

Lijn 48, vertrektijd 19.29 en 19.59 uur richting Leiderdorp Wijngaardenlaan, Veurseweg, Kon. Marinelaan, Oranjeboomstraat, Raadhuislaan.

Lijn 48, vertrektijd 18.57 en 19.27 uur richting Voorschoten Badhuisstraat, Prof. Einsteinlaan, Raadhuislaan, Oranjeboomstraat, Kon. Marinelaan, Veurseweg, Wijngaardenlaan.


- einde bericht -