Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 5 februari 2003

Di-rect, Within Temptation en Dolf Jansen op BEVRIJDINGSFESTIVALS 2003

Op maandag 5 mei 2003, de dag van de vrijheid, worden in alle provincies in Nederland en in de hoofdstad Amsterdam de bekende bevrijdingsfestivals georganiseerd. Om alle dertien festivals van een top-act te verzekeren, zet het Nationaal Comité 4 en 5 mei ook dit jaar weer drie populaire Nederlandse top-acts in die ieder langs minstens vier festivals touren. In navolging van onder andere Marco Borsato, Van Dik Hout, Total Touch, Anouk, Kane, Bløf, Zuco 103, Sita en Brainpower zijn het dit jaar Di-rect, Within Temptation en Dolf Jansen die de optredens verzorgen. De artiesten worden weer met helikopters van de Koninklijke Luchtmacht naar de verschillende festivals gevlogen.
Met de medewerking van Dolf Jansen slaan het Nationaal Comité en de Bevrijdingsfestivals een nieuwe weg in. Voortaan zal ieder jaar een populaire cabaretier op een aantal festivals een kort speciaal programma verzorgen.

Vrijheid is niet te koop
Op 4 en 5 mei 2003 vraagt de leuze Vrijheid is niet te koop aandacht voor het thema economie en vrijheid. Economie gaat over het verdelen van geld en goederen. Als die verdeling niet rechtvaardig is, is dat een bron voor conflicten en oorlogen. Het is in het belang van de vrede en de vrijheid dat iedereen eten en een dak boven zijn hoofd heeft. En als er ergens oorlog is geweest, is het belangrijk dat de landen niet alleen humanitair, maar ook economisch geholpen worden, zodat de mensen weer een bestaan en een toekomst kunnen opbouwen. Toch is vrijheid niet te koop. Ook in onze welvaartsmaatschappij niet. Want de vrijheid waar we het op 4 en 5 mei over hebben, is niet de vrijheid waarbij het er alleen omgaat dat je zelf alles kunt doen wat je wilt. Het gaat die dagen juist om de vrijheid die we samen delen: over mensenrechten, democratie en respect, zodat iedereen in vrijheid kan leven. Op 4 en 5 mei denken we terug aan de vrijheid die Nederland in 1940 was afgenomen en die in 1945 is herwonnen. Dat is de vrijheid waar we zuinig op willen zijn, want die vrijheid is niet te koop.

Festivalacties
Naast de bands zullen de presentatoren het thema vanaf het podium onder de aandacht brengen van de naar verwachting meer dan 700.000 bezoekers van de bevrijdingsfestivals. De nationale tourartiesten doen dat op een speciale manier waarbij zij het publiek uitdagen actief deel te nemen aan een concrete activiteit.

Within Temptation steunt Amnesty International in haar strijd tegen rechteloosheid in Rusland. Miljoenen Russen van etnische afkomst dreigen geen nieuw Russisch paspoort te krijgen, waardoor ze niet kunnen werken, geen huis kunnen kopen en zelfs hun overlijden niet geregistreerd wordt.
Dolf Jansen betrekt op geheel eigen wijze het publiek bij het thema Vrijheid is niet te koop. Daarnaast vraagt hij in een muzikaal samenspel aandacht voor het werk van War Child en laat zien hoe (oorlogs)kinderen bevrijd kunnen worden van hun oorlogservaringen. Di-rect richt de aandacht op de situatie in Burundi waar na de grote moordpartijen tussen Hutu's en Tutsi's weer moet worden samengewerkt aan vrede en vrijheid. De Burundese, jonge zanger/componist Fed heeft een lied voor vrede gemaakt dat in Burundi erg populair is. Op 5 mei zingt hij dit lied, samen met Di-rect, in Nederland en daagt het publiek uit om ook samen te werken.

Tournees
Within Temptation start in Wageningen en speelt daarna in Groningen, Leeuwarden en Zwolle.
Di-rect treedt achtereenvolgens op in Assen, Haarlem, 's-Hertogenbosch en Roermond.
Dolf Jansen gaat van Vlissingen, via Rotterdam, Utrecht en Almere naar Amsterdam.

www.4en5mei.nl
Festivalinformatie is vanaf begin maart te raadplegen op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl

De bevrijdingsfestivals worden onder andere mogelijk gemaakt door: De BankGiroLoterij (de goede doelen loterij voor gezondheid, welzijn, natuur en cultuurbehoud), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Defensie, en worden ondersteund door Radio 538 en MTV.

---