Verbond van Verzekeraars

Aanscherping solvabiliteitseisen

Minister Hoogervorst van Financiën heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer, waarmee de solvabiliteitseisen voor verzekeraars worden aangescherpt. In feite betreft de aanscherping met name een inflatiecorrectie en een aanpassing aan de euro en verandert er in de praktijk niet zoveel vergeleken met de oude situatie. Het wetsvoorstel geeft invulling aan de Europese Solvency I-richtlijnen (die op 20 maart 2002 zijn aangenomen) en wijzigt daarmee de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993.

Belangrijkste doel van het wetsvoorstel is om de consument een betere bescherming te bieden. Lidstaten hebben de vrijheid strengere eisen te stellen dan de richtlijnen voorschrijven, maar Financiën doet dat niet. Een van de wijzigingen uit het wetsvoorstel is dat de toezichthouder de bevoegdheid krijgt om preventief in te grijpen als hij neerwaartse tendensen waarneemt ook al voldoet de verzekeraar aan alle solvabiliteitseisen. Daarnaast wordt het aantal minimum-garantiefondsen voor schadeverzekeraars gereduceerd van vier naar twee en worden de regels vereenvoudigd. Verder stelt Hoogervorst voor om de solvabiliteitseis voor de branches aansprakelijkheid luchtvaartuigen, zee- en binnenschepen en algemene wettelijke aansprakelijkheid conform de Europese richtlijnen met 50 procent te verhogen.

Tot slot is in het wetsvoorstel opgenomen dat verzekeraars tot 20 maart 2007 nog niet verplicht zijn om aan de voorschriften uit de wet te voldoen. Voldoen ze na die datum nog steeds niet aan de vereiste solvabiliteitsmarge, dan kan de Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK) een aanvullende termijn van ten hoogste twee jaar toestaan, mits de verzekeraar een pakket aan voorgenomen maatregelen indient bij de PVK.

Solvency II

De solvabiliteitsmarge vormt een van de belangrijkste gemeenschappelijke prudentiële regels van de EU, maar solvabiliteit is slechts één aspect zij het een belangrijk aspect van de financiële positie van een verzekeringsonderneming. De Europese Commissie is in dat kader bezig met een breder onderzoek naar mogelijkheden voor verbetering van het toezicht op de financiële positie van verzekeringsondernemingen. Deze exercitie heet de Solvency II-discussie, waarbij de solvabiliteitseisen grondiger zullen worden herzien. Het Verbond volgt deze discussie via het Comité Européen des Assurances (CEA) op de voet.

Bondig, mei 2003