Korps: Friesland, plaats: Fryslân 5-05-2003
Politieberichten van 4/5 (13.00 uur) t/m 5/5 (07.00 uur)

Drachten: inbraak auto
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Oud Ambacht. De ruit van het rechter achterportier werd ingeslagen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 36-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: snelheid
Zondag omstreeks 10.50 uur werd op de Groningerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een
32-jarige inwoner van Leeuwarden, reed met een snelheid van 173 kilometer per uur, terwijl aldaar 100 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: drugs
Zondag omstreeks 13.10 uur werd op het Ruiterskwartier een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden, die in het bezit was van drugs. De verdachte bleek in het bezit te zijn van 5 bolletjes cocaïne en 1 bolletje heroïne. Er werd niet geconstateerd dat de verdachte aan het dealen was. De drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd in hij weer in vrijheid gesteld.

Workum: inbraak auto
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Stedefinne. Het portierslot werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler en een sporttas met sportkleding weggenomen. De eigenaar, een 34-jarige inwoner van Workum, heeft aangifte gedaan.

Ternaard: snelheid
Zondag omstreeks 16.15 uur werd op de Dongerawei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Brantgum, reed met een snelheid van 156 kilometer per uur, terwijl aldaar 80 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: aanrijding lichtgewonde
Zondag omstreeks 16.15 uur vond op de kruising Oosterkade Vliet een aanrijding plaats tussen een personenauto en een motor. De autobestuurder, een 38-jarige inwoner van Dearsum, reed over het Vliet en verleende op de kruising geen voorrang aan de motor, die bestuurd werd door een 23-jarige inwoner van Leeuwarden en die over de Oosterkade deze kruising naderde. De motorrijder liep vermoedelijke een gebroken pink op.

Franeker: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 15.10 uur werd op de Harlingerweg nabij de kruising met de Edisonweg een man zittend op straat aangetroffen. De man, een
48-jarige inwoner van Franeker, had met zijn racefiets de aldaar gelegen wegversmalling geraakt en was ten val gekomen. Hij liep een verwonding op aan zijn hoofd en zijn rechteroor was ingescheurd. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Wolvega: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 17.00 uur vond op de Om den Noort een eenzijdig ongeval plaats. Een motorrijder, een 42-jarige inwoner van Wolvega, reed in een bocht van de weg reed door. Hij remde af, slipte op de witte markering van de weg en kwam vervolgens in de sloot tot stilstand. De man klaagde over een pijnlijke rug en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De motor werd weggesleept.

Boijl: bosbrand
Zondag omstreeks 14.50 uur kwam er een melding binnen dat tussen Boijl en Vledder, ter hoogte van Hoeve Boschoord een stuk bos in de brand zou staan. De brand was ontdekt door een passant, een 35-jarige inwoner van Boschoord, die onmiddellijk de brandweer waarschuwde. Deze was snel ter plaatse, waardoor de schade beperkt bleef. Volgens de brandweer was de brand vermoedelijk aangestoken.

Dokkum: mishandeling
Zondag omstreeks 19.50 uur kwam er een melding binnen dat bij een horecagelegenheid aan de Markt iemand de boel kort en klein zou slaan. De eigenaar van de zaak, een 51-jarige inwoner van Wolvega, had een lastige klant uit de zaak gezet. De klant viel de gasten lastig en gedroeg zich agressief. Deze klant, een 38-jarige inwoner van Dokkum, was reeds twee keer uit de zaak gezet door de eigenaar, doch hij kwam steeds terug. Toen hij voor de laatste keer terugkwam, had hij een Axa-slot in zijn handen en zonder enige aanleiding sloeg hij daarmee de eigenaar op het hoofd, die hierdoor een bloedende wond opliep. Ook werd bij binnenkomst een ruit vernield, waardoor de verdachte ook verwondingen opliep. De verdachte werd in de horecagelegenheid aangetroffen en aangehouden. Ook tegen de politieagenten gedroeg de verdachte zich agressief. De man werd geboeid overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Ferwert: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 15.20 uur reed de bestuurster van een snorfiets over het fietspad van de Ljouwerterdyk. Op een gegeven moment raakte de bestuurster de opstaande rand naast het fietspad en kwam vervolgens ten val. Zij liep bij deze val een behoorlijke beenwond op en werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 21.50 uur werd op het Kalverdijkje een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 785 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren.

Franeker: inbraak
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in het kantoor van een recreatiepark aan de Burgemeester J. Dijkstraweg. Men kwam binnen door vernieling van een deur. Een geldlade, die van achter de bar werd weggenomen, werd buiten aangetroffen. Of er iets is weggenomen, is nog niet duidelijk. Een medewerker van het park moet nog worden gehoord en aangifte komen doen.

Leeuwarden: verwarde man
Zondag omstreeks 18.15 uur kwam er een melding binnen dat op het dak van de flat aan het Hagedoornplein een man zou staan, die dreigde naar beneden te springen. Ter plaatse bleek dat de man, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, het niet meer zag zitten, daar zijn vriendin bij hem was weggegaan. Hij wilde met haar spreken. Gebeurde dit niet dan zou hij springen. Politiemensen op het dak spraken op de man in, doch in eerste instantie was hij niet te benaderen. De ambulance en brandweer met een hoogwerker waren ook ter plaatse. Ook het publiek kwam in grote getale op dit gebeuren af. Met behulp van een kennis, een 34-jarige inwoner van Leeuwarden, gelukte het contact te krijgen met de man, waarna hij kon worden overmeesterd. De man werd overgebracht naar het bureau en vandaar uit vervoerd naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: onwelwording
Zaterdag omstreeks 15.00 uur liep een 51-jarige inwoner van Leeuwarden over het Lieuwenburg. Plotseling kwam de man ten val en kwam met zijn hoofd op het wegdek terecht. Hij liep een hoofdwond op. De man werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Vermoedelijk heeft de man een epileptische aanval gehad.

Kootstertille: onder invloed
Maandag omstreeks 00.05 uur werd op de Hege Dyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 61-jarige inwoner van Harkema, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder
345 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Oosternijkerk: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 14.30 uur kwam een 6-jarige jongen met zijn fiets vanaf het erf bij zijn woning en reed de Nijbuorren op. De bestuurder van een personenauto, een 25-jarige inwoner van Oosternijkerk, die over de Nijbuorren reed, kon de jongen niet meer ontwijken. De jongen raakte gewond aan het hoofd en werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Leeuwarden: inbraak woning
Van zondag op maandag werd ingebroken in een woning aan de Kalverstraat. Aan de achterzijde werd een ruit geforceerd. Uit de woning werden een stereotoren, minidisc, een dvd-speler, een spelcomputer en een videorecorder weggenomen. De 42-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272