Socialistische Partij

Gevaarlijke experimenten bij stortplaats Nauerna

5 mei 2003

De SP-fractie van Noord-Holland dringt bij de provincie aan op onmiddelijke stopzetting van de grootschalige proef die momenteel bij de stortplaats Nauerna wordt uitgevoerd door de NV Afvalzorg (Afvalzorg Deponie BV). Het gaat hierbij om onverpakt transport per schip van baggerspecie die is verontreinigd met zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest. Normaal geschiedt het transport van zulk gevaarlijk afval in speciale 'double bags' met gevarenopschrift; in dit geval wordt volstaan met nathouden van de baggerspecie. Vooral tijdens het overhevelen van de baggerspecie vanuit het ruim naar de vrachtwagens is er gevaar voor de omwonenden en vindt verontreiniging van het water en de omliggende grond plaats. Ook tijdens het schoonspuiten met de hogedrukspuit van de schepen is dit het geval. Milieu-inspecteurs van de provincie hebben vorige week tweemaal het werk stil laten leggen vanwege de risico's voor het milieu en de omwonenden. Door de harde wind werd er over een grote afstand materiaal verspreid. De ramen van een nabijliggende woonboot zijn regelmatig besmeurd met een laag baggerspecie.

SP-statenlid Koos Kuijt: "Ook zonder harde wind vindt blootstelling van de omgeving plaats; eigenlijk is alleen overheveling via een totaal gesloten systeem geschikt voor deze categorie afval. Ik begrijp best dat gezocht wordt naar methoden om de kosten te drukken, maar dan moet gezocht worden naar alternatieven die echt veilig zijn. De omwonenden voelen zich nu begrijpelijkerwijze proefkonijn: hoewel een aantal medewerkers speciale beschermingspakken draagt, genieten de bewoners geen enkele bescherming. Dit geldt trouwens ook voor de mensen van de schepen waarmee het materiaal wordt aangevoerd. Ik vind het onbegrijpelijk dat dit gebeurt met kennelijke instemming van de arbeidsinspectie."

De SP-fractie van Noord-Holland vindt verder de controle vanuit de provincie verder onvoldoende. "Gezien het experimentele karakter van de transport- en overhevelingswijze is een regelmatige en stringente controle vereist. Nu hangt het af van enkele kritische omwonenden." Aan Gedeputeerde Staten zijn schriftelijke vragen over de gang van zaken gesteld.
---